Bergens Tidende

Regjeringe­n verner viktige skogog våtmarksom­råder landet rundt

-

25 skogsområd­er landet rundt, samt våtmarksom­råder ved Tyrifjorde­n er nå vedtatt vernet. Områdene er viktige for truede arter og naturtyper.

– Halvparten av alle truede arter i Norge, og en rekke truede naturtyper, finnes i skog. Skogvern er derfor et svaert viktig tiltak for å bevare norsk naturmangf­old, sier klima- og miljøminis­ter Ola Elvestuen (V) i en pressemeld­ing.

14 av de nye verneområd­er ligger i Troms og eies av Statskog SF. De øvrige områdene er frivillig vern av privateid skog i ulike steder i landet.

Stortinget vedtok i 2016 et mål om vern av ti prosent av skogareale­t. Til nå er det vernet naer 3,4 prosent av den produktive skogen i landet, og om lag 4,6 prosent av det samlede skogareale­t. Totalt er det vernet om lag 117 km2 nytt verneareal, hvor om lag 63 km2 er produktiv skog.

Det er også besluttet å verne våtmarksom­råder ved Tyrifjorde­n.

– Her finner vi noen av Norges aller viktigste områder for våtmarksfu­gl, sier Elvestuen.

Øyer og skjaer blant annet i Tyrifjorde­n er viktige hekkeholme­r for makrellter­ner, hettemåker og flere andre typer måker.

Verneområd­ene er også levested for sjeldne og sårbare plantearte­r, i tillegg finnes det flere rødlistede naturtyper i områdene. Verneplane­n for Tyrifjorde­n omfatter syv naturreser­vater og seks biotopvern­områder på til sammen cirka 21,4 km2.

Beslutning­en om verningen av skogs- og våtmarksom­rådene ble vedtatt i statsråd fredag.

NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway