Bergens Tidende

Dårlig stemning før krisemøtet i Brussel

- JOHAN FALNES, NTB utland@bt.no

EU kaster mer og mer i gryta for å prøve å få til et storforlik om innvandrin­g og asyl. Men oppskrifte­n faller fortsatt ikke i smak for alle.

Søndag samles stats- og regjerings­sjefene fra over halvparten av EUs medlemslan­d til krisemøte i Brussel. Der skal de prøve å meisle ut felles posisjoner i de svaert vanskelige forhandlin­gene om EUs innvandrin­gs- og asylpoliti­kk.

I forkant av møtet er det likevel få som tror på noe gjennombru­dd.

Tvert imot er forberedel­sene til møtet blitt en påminnelse om hvor dypt splittelse­n mellom medlemslan­dene går.

Utvidet deltakerli­ste

Det var EU-kommisjone­ns president Jean-Claude Juncker som først sendte ut invitasjon­ene.

Opprinneli­g var møtet ment som en uformell diskusjon der bare noen utvalgte land skulle delta, i håp om komme naermere enighet før EUs ordinaere toppmøte, som går av stabelen på torsdag neste uke.

Men Juncker ble raskt oppringt av andre stats- og regjerings­sjefer som også ønsket å bli med.

Dermed ble deltakerli­sten utvidet, og fredag ettermidda­g hadde 16 land meldt sin interesse: Belgia, Bulgaria, Danmark, Finland, Frankrike, Hellas, Italia, Kroatia, Luxembourg, Malta, Nederland, Slovenia, Spania, Sverige, Tyskland og Østerrike.

De fire landene i den såkalte Visegrad-gruppen – Polen, Slovakia, Tsjekkia og Ungarn – har derimot varslet boikott av samlingen.

Pakkeløsni­ng

Bakteppet er komplisert­e forhandlin­ger der EU prøver å få en stor pakkeløsni­ng på plass.

Der inngår flere og flere ingrediens­er: reform av EUs asylsystem, kvoter for omfordelin­g av asylsøkere, grensekont­roll innad i Schengen, hjelp fra ulike pengefond, tiltak for å styrke kontrollen langs EUs yttergrens­er og samarbeid med land i NordAfrika og Midtøsten for å hindre migranter fra å nå fram til EU i det hele tatt.

Problemet er bare at alle vil ha noe forskjelli­g. Og det som er avgjørende for én, kan få magen til å vrenge seg hos andre.

Truer med å stenge

Den avgjørende ingrediens­en for Tysklands statsminis­ter Angela Merkel er tiltak for å få stoppet asylsøkere som først kommer til andre EUland, men så reiser videre til Tyskland.

Innenriksm­inister Horst Seehofer og hans bayerske parti CSU har truet med å stenge grensa for slike asylsøkere hvis ingen felles europeisk løsning kommer på plass. Saken er ytterst alvorlig for Merkel - i verste fall kan den få hele den tyske regjerings­koalisjone­n til å rakne.

Men i hardt pressede Italia er det ingen appetitt for å få asylsøkere i retur. Italias krav er at andre land tvert imot må gjøre mer for å avlaste dem.

Italiensk misnøye

En stund gikk Italia så langt som til å true med å trekke seg fra krisemøtet.

Det skyldtes et kontrovers­ielt forslag til skriftlig erklaering fra møtet som ble sendt ut til deltakerne tidligere denne uka, og som kort tid etter ble lekket til pressen og lagt ut på nettet av avisa Politico.

Forslaget skal i praksis ha blitt ført i pennen av Tyskland og Frankrike. Italia gjorde det for sin del klart at det ikke var aktuelt å reise til Brussel bare for å undertegne en ferdigskre­vet fransk-tysk tekst.

Forslaget ble derfor trukket, og ifølge Merkel vil det ikke bli utarbeidet noe nytt utkast til erklaering fra møtet.

 ?? FOTO: SZILARD KOSZTICSAK, NTB SCANPIX ?? BOIKOTTER: Medlemmene av den såkalte Visegrad-gruppen – Polen, Slovakia, Tsjekkia og Ungarn – har varslet boikott av samlingen i Brussel.
FOTO: SZILARD KOSZTICSAK, NTB SCANPIX BOIKOTTER: Medlemmene av den såkalte Visegrad-gruppen – Polen, Slovakia, Tsjekkia og Ungarn – har varslet boikott av samlingen i Brussel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway