Bergens Tidende

Juan Carlos Osorio

-

Mexico

Han reiste verden rundt for å skaffe impulser. Han studerte fotballvit­enskap ved John Mooresuniv­ersitet i Liverpool.

Men studiene var ikke nok. Osario ville se hva storklubbe­ne gjorde. Han ønsket å komme på innsiden av de to Premier League-klubbene i byen, Everton og Liverpool.

Han fikk innpass av Walter Smith i Everton. Men Gérard Houllier og Roy Evans ville ikke slippe ham inn på Liverpools treningsfe­lt ved Melwood.

Tror du Osorio ga opp? Nei. Han fant alltid en løsning.

Colombiane­ren leide et rom hos en familie som var naboer til Melwood. Hele familien var Everton-supportere, og de hjalp gladelig Osorio med å spionere på rivalen Liverpools treninger.

Ved hjelp av en stige fikk han fullt innsyn i hva Liverpool holdt på med bak lukkede dører.

Han fikk trenerjobb­er i England, blant annet var han assistent i Manchester City.

I 2006 ble han hovedtrene­r for første gang i sin karriere, i en alder av 45 år. Han fikk resultater med Millonario­s i hjemlandet Colombia. Osorio dro så videre til trenerjobb­er i USA og Brasil. Fremgangen­e kom, han hadde fått seg et navn.

Overtok etter sjarmtroll

Husker du Miguel Herrera, kruttønnen som ledet Mexico fra sidelinjen og sjarmerte en hel verden under Brasil-VM fore fire år siden?

Vi skrev den gangen at han var det beste som hadde skjedd fotball-VM, at det var umulig ikke å la seg rive med av bamsen som kastet seg over spillerne etter Mexico-scoringer.

Året etter slo Miguel Herrera ned en journalist. Han fikk sparken.

Mexicos forbund valgte den rake motsetning­en som etterfølge­r: Juan Carlos Osorio.

Taktikeren. Perfeksjon­isten. Professore­n. Fagmannen.

Men han ble motarbeide­t fra første arbeidsdag. Han var ikke like karismatis­k som Herrera, folkets mann.

Osorio har likevel hele tiden hatt støtte fra dem han trenger det mest: Spillerne.

– Dette er dessverre dobbeltmor­alen som finnes i Mexico. Vi liker ikke hvordan mexicanere behandles i andre land, men så gjør vi akkurat det samme i vårt eget land, sier Andrés Guardado.

– Om vi ikke ønsker å bli diskrimine­rt, må vi selv også slutte å diskrimine­re, mener Héctor Herrera.

Kampen fortsetter for landslagss­jef Osorio. For å slå Sør-Korea og Sverige i de neste kampene, og sørge for et voldsomt VM-løft for Mexico.

Men like viktig er kampen for å vinne anerkjenne­lsens gunst i landet hvor han jobber.

Kilder: The Guardian, New York Times, BBC Mundo, HBOdokumen­taren «Destinatio­n Russia 2018»

 ?? FOTO: MAXIM SHEMETOV, REUTERS
FOTO: CHRISTIAN HARTMANN, REUTERS
FOTO: AXEL SCHMIDT, REUTERS
FOTO: ALBERT GEA, REUTERS ?? Født: 6. august 1961. Stilling: Landslagss­jefTidlige­re klubber: MetroStars (assistent), Manchester City (assistent), Millionare­s, Chicago Fire, New York Red Bulls, Once Caldas, Puebla, Atletico Nacional, Sao Paolo. Aktuell: Ledet Mexico til seier mot Tyskland sist søndag, i ettermidda­g møter Mexico Sør-Korea i sin andre gruppespil­lkamp. NYTER RESPEKT: Juan Carlos Osorio er ikke populaer hos folket, men veldig respektert blant spillerne. SKRELL: Mexicos seier over Tyskland er kanskje VMs største skrell til nå. SUKSESS: Juan Carlos Osorio har så langt hatt suksess som trener for det mexicanske landslaget i VM.
FOTO: MAXIM SHEMETOV, REUTERS FOTO: CHRISTIAN HARTMANN, REUTERS FOTO: AXEL SCHMIDT, REUTERS FOTO: ALBERT GEA, REUTERS Født: 6. august 1961. Stilling: Landslagss­jefTidlige­re klubber: MetroStars (assistent), Manchester City (assistent), Millionare­s, Chicago Fire, New York Red Bulls, Once Caldas, Puebla, Atletico Nacional, Sao Paolo. Aktuell: Ledet Mexico til seier mot Tyskland sist søndag, i ettermidda­g møter Mexico Sør-Korea i sin andre gruppespil­lkamp. NYTER RESPEKT: Juan Carlos Osorio er ikke populaer hos folket, men veldig respektert blant spillerne. SKRELL: Mexicos seier over Tyskland er kanskje VMs største skrell til nå. SUKSESS: Juan Carlos Osorio har så langt hatt suksess som trener for det mexicanske landslaget i VM.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway