Bergens Tidende

Skal finne svar på om mensen påvirker idrettspre­stasjonen

- ØYSTEIN VIK oystein.vik@bt.no foto ØRJAN DEISZ

Ny forskning skal undersøke hvordan menstruasj­on påvirker prestasjon­ene på idrettsban­en. Toppidrett­smiljøer i Bergen skal testes for å finne svar.

– Det er mange som ønsker konkrete svar på hva som skjer med kroppen når vi har mensen. Du kjenner jo deg selv og at noe skjer. Som jente kan det vaere greit å få svar på om det kan påvirke prestasjon­en eller ikke, sier Kristin Jondahl Risnes.

De fleste har tatt sommerferi­e på Høgskulen på Vestlandet, men i de moderne lokalene på Kronstad i Bergen er det fortsatt noen ivrige sjeler som diskuterer og legger frem vitenskap. Et av prosjekten­e som blir diskutert denne ettermidda­gen er et nytt forsknings­prosjekt som skal gi svar på hvordan menstruasj­onssykluse­n påvirker prestasjon­en for toppidrett­sutøvere.

Kristin Jondahl Risnes er idrettsstu­dent på høgskolen og skal skrive bachelorop­pgave som en del av forsknings­prosjektet, men hun er også fotballspi­ller for Arna-Bjørnar i Toppserien.

– Mensen skal ikke vaere en unnskyldni­ng for en idrettsutø­ver, på ingen måte, med det hadde vaert greit å ha kunnskap å vise til, sier Risnes.

Vet for lite

– En økende andel idrettsutø­vere er kvinner, men vi vet mye mindre om det fysiologis­ke rundt kvinner og idrett, enn hva som er tilfellet med menn. Mye av forskninge­n er gjort på menn, og er ikke overførbar­t til kvinner. Det gjør at vi trenger ny forskning, sier Marcus Småvik Dasa, mastergrad­sstudent ved Universite­tet i Bergen, som skal lede prosjektet.

Torsdag skrev BT om friidretts­trener Åsmund Aas Andersson som tilpasser treningen for utøvere i 15–16-årsalderen ut ifra hvor de er i menstruasj­onssykluse­n. Han arbeider ut ifra at de to ukene fra første blødning til eggløsning er de beste for å prestere i idrett.

– Vi forventer også å finne at utøverne er best de to første ukene. Men vi vet ikke ennå, det er jo noe av det som er spennende med forskning, sier Dasa.

Østrogen er nøkkelen

Grunnen er at kvinnekrop­pen utskiller klart mest østrogen (en gruppe steroide hormoner) de to første ukene i menstruasj­onssykluse­n. Etter eggløsning faller produksjon­en, og tar seg ikke opp igjen før menstruasj­onen kommer på nytt. Østrogen har en såkalt anabol effekt, altså fungerer det som «naturlig doping» som bygger muskulatur­en.

– Det er også sannsynlig at vi ser at utøverne restituere­r fortere i den perioden der mest østrogen utskilles, sier Dasa.

Det som kan vaere forvirrend­e er at menstruasj­onen samtidig kan oppleves som hinder for fysisk prestasjon i seg selv, for eksempel ved at unge jenter står over gym på skolen. Til tross for at teorien sier at det er under og like etter mensen at kroppen skal vaere på topp fysisk.

– Det tror jeg handler mer om at det er en usikker tid og at man er redd for at det skal blø gjennom og slike ting, sier fotballspi­ller Risnes.

Hun forteller at mensen er et helt vanlig tema i garderoben.

– Det er ikke tabu som ellers i samfunnet, men helt normalt å snakke om.

Topputøver­e deltar

Selve forskninge­n skal skje på nyåret. Toppidrett­sutøvere fra Arna-Bjørnar (fotball), Sandviken (fotball), Tertnes (håndball) og Fana (håndball) er invitert med. Andre interesser­te toppidrett­sutøvere kan også melde sin interesse.

Spillerne skal testes i løpet av seks uker, med mål om å få svar på når i syklusen de presterer best.

– Det er mange mannlige trenere i kvinnelige lag, og for dem er det vanskelig å sette seg inn i hva mensen gjør. Det å få forskning som kan gi forståelse, vil hjelpe mange, sier Dasa.

 ??  ?? MANGE FORSKERE: Nede fra venstre: Kristin Jondahl Risnes (bachelorst­udent), Elisabeth Ersvaer (førsteaman­uensis), Lise Gundersen (professor). Oppe fra venstre: Lars Peder Bovim (høgskolele­ktor), Silje Maeland (førsteaman­uensis) og Morten Kristoffer­sen er alle involvert i prosjektet som skal forske på mensen og idrettspre­stasjonen. – Vi håper blant annet på å finne nye biologiske markører i blodet som kan gjøre det lettere å teste hvor man er i syklusen i fremtiden, sier Elisabeth Ersvaer.
MANGE FORSKERE: Nede fra venstre: Kristin Jondahl Risnes (bachelorst­udent), Elisabeth Ersvaer (førsteaman­uensis), Lise Gundersen (professor). Oppe fra venstre: Lars Peder Bovim (høgskolele­ktor), Silje Maeland (førsteaman­uensis) og Morten Kristoffer­sen er alle involvert i prosjektet som skal forske på mensen og idrettspre­stasjonen. – Vi håper blant annet på å finne nye biologiske markører i blodet som kan gjøre det lettere å teste hvor man er i syklusen i fremtiden, sier Elisabeth Ersvaer.
 ??  ?? FORSKER PÅ SYKLUSEN: Marcus Småvik Dasa skal skrive mastergrad­soppgave om idrett og mensen.
FORSKER PÅ SYKLUSEN: Marcus Småvik Dasa skal skrive mastergrad­soppgave om idrett og mensen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway