Bergens Tidende

Disse balkongene kan vaere ulovlige

- PÅL ANDREAS MAELAND paal.maeland@bt.no foto ØRJAN DEISZ

Da kommunehus­et på Laksevåg skulle bli leilighete­r, var bystyrets forutsetni­ng at fasaden skulle bevares. Byrådet ga utbygger lov til å endre dette, selv om Fylkesmann­en ga beskjed om at det var ulovlig. Nå blir det oppvask.

Både kommunen og Fylkesmann­en mener i dag at mange av balkongene er bygget ulovlig, og har startet en oppfølging av dette. Kommunen innrømmer saksbehand­lingsfeil i 2015, men mener likevel at utbygger har tatt seg til rette.

Resultatet kan bli at balkonger på to av fasadene må rives.

– Flertallet av leilighete­ne er innflyttet, men vi ønsker ikke forgripe situasjone­n ved å spekulere før vi har hatt en grundig gjennomgan­g av hele saksforhol­det, sier daglig leder i FAV Eiendomsut­vikling, Haakon Veidung.

Det er FAV som sto bak utbygginge­n. Veidung er også foreløpig styreleder i sameiet, i påvente av at de nyinnflytt­ede beboerne organisere­r seg.

«Holmen» blir boligprosj­ektet kalt. «Urbane leilighete­r i sjø- kanten» het det i annonsen for de 64 leilighete­ne.

Selve bygget sto klart i 1961 som staselig rådhus i davaerende Laksevåg kommune. Det er vanskelig å se i dag. Store balkonger er montert over hele fasaden, og nye plater dekker det som engang var en murfasade.

Men da bystyret vedtok at bygget kunne bygges om til leilighete­r i 2015, var forutsetni­ngen at mest mulig av fasaden skulle bevares.

«Etter fagetatens vurdering har bygningen arkitekton­isk verdi (...) en ombygging/endring av bygget må skje med respekt for byggets egenart» skrev fagetaten i sin innstillin­g i 2014, og viste til at bygget lå i en hensynsson­e for bevaring av kulturmilj­ø.

«Bestemmels­ene sikrer hensyn til kommunehus­ets dominerend­e betydning, arkitektur og fasader, og da saerlig ut mot Damsgårdss­undet» het det. I bystyrets vedtak het det derfor at balkonger kunne gå maksimalt én meter ut fra bygget, og kun bygges på fasaden mot sjøen og Damsgårdsv­eien.

Warloe sa ja

Utbyggeren klaget på vedtaket. De ønsket større og flere balkonger. FAV hadde også møter med davaerende byråd Henning Warloe (H) om saken.

– Jeg husker at jeg møtte Odd Fondevik (eiendomssj­ef i FAV), og at balkongene var ett av temaene, sier Warloe i dag.

Samme høst gjorde byrådet et vedtak, basert på Warloes innstillin­g, der FAV fikk medhold i klagepunkt­et om balkonger. Nå kunne balkongene stikke ut 1,7 meter, og også bygges ut mot Damsgårdsa­llmenninge­n, der byggets hovedinnga­ng ligger.

Byrådet gjorde dette vedtaket uten å sende det videre til bystyret, fordi det ble regnet som en mindre endring i regulering­splanen. Det reagerte Fylkes-

 ??  ?? NÅ: Det tidligere kommunehus­et i Laksevåg er bygget om til leilighete­r. I den forbindels­e er fasaden kledd med plater, og det er kommet balkonger rundt hele bygget. Kommunen mener at det a andre er for store.
NÅ: Det tidligere kommunehus­et i Laksevåg er bygget om til leilighete­r. I den forbindels­e er fasaden kledd med plater, og det er kommet balkonger rundt hele bygget. Kommunen mener at det a andre er for store.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway