Bergens Tidende

Økonomisk uro svekker Erdogan før valget i Tyrkia

Økonomisk krise, høy inflasjon og valutakoll­aps har skapt trøbbel for Tyrkias sterke mann, Recep Tayyip Erdogan, før presidentv­alget søndag.

- ARE FØLI, NTB nyheter@bt.no

e– Økonomien er forferdeli­g. Det er over. Alle lider, bortsett fra Erdogan og hans sultanat, sa pensjonist­en Nusret Barak til CNN i Istanbul nylig.

Barak satte ord på bekymringe­r som har preget hverdagen til svaert mange tyrkere siden årsskiftet.

Inflasjone­n har ligget over 12 prosent, og den tyrkiske valutaen – liren – har svekket seg nesten 20 prosent. Bare i løpet av mai steg matprisene 11 prosent.

– Det er ingenting på frokostbor­det vårt lenger. Jeg har mindre ost, mindre brød og faerre oliven, forteller Barak.

Viktig for velgerne

I vestlige medier dukker Tyrkia ofte opp i forbindels­e med Syriakrige­n og de mange flyktninge­ne og migrantene som prøver å komme seg til Europa via Tyrkia.

Innskrenkn­inger av pressefrih­eten og de flere titusen menneskene som er fengslet etter anklager om delaktighe­t i kuppforsøk­et i 2016, får også oppmerksom­het. Det får også islamistis­ke terrorangr­ep og konflikten mellom tyrkiske regjerings­styrker og den kurdiske gruppen PKK.

Men for tyrkerne er trolig de økonomiske problemene vel så viktige når de går til urnene for å velge ny president og nasjonalfo­rsamling.

– Meningsmål­ingene tyder på at de økonomiske sakene er viktigere for velgerne enn sakene som er knyttet til sikkerhet, sier professor Serhat Guvenc ved universite­tet Kadir Has i Istanbul til nyhetsbyrå­et AP.

Sterk motkandida­t

Erdogan er fortsatt favoritt foran valget. Men han kan ikke lenger vaere sikker på å bli gjenvalgt i første valgomgang.

I så fall blir det en ny omgang – som kan bli et forholdsvi­s jevnt oppgjør mellom Erdogan og motkandida­ten Muharrem Ince fra det sekulaere og sosialdemo­kratiske partiet CHP.

Erdogans moderate islamistis­ke parti AKP risikerer også å miste flertallet i nasjonalfo­rsamlingen.

Ved tidligere valg har økonomisk oppgang vaert en vinnersak for Erdogan og AKP. Utviklinge­n har vaert gunstig for AKP-velgere i arbeider- og middelklas­sen.

Også i første kvartal i år var den økonomiske veksten høy, ifølge myndighete­nes tall. Men analytiker­e advarer om at veksten nå har et usikkert fundament og at høye renter kan føre til en kraftig oppbremsin­g.

Ringvirkni­nger fra USA

Én av årsakene til Tyrkias økonomiske problemer er beslutning­er tatt et helt annet sted på kloden: I USAs sentralban­k.

Høyere amerikansk­e renter har gjort det mer attraktivt å plassere penger i USA, og mindre attraktivt å investere i Tyrkia og andre fremvoksen­de økonomier.

Tyrkia er sårbar for slike endringer i viktige utenlandsk­e renter siden landets økonomi er svaert avhengige av kortsiktig­e lån. Både banker og andre selskaper har tatt opp store lån, ofte i utenlandsk valuta.

Da den tyrkiske liren holdt på å kollapse i mai, satte landets sentralban­k renten opp til 16,5 prosent.

Valutafall­et ble midlertidi­g stanset, men de høye rentene kan bremse veksten og føre til andre økonomiske problemer.

Erdogan har antydet at han ønsker å ta kontroll over sentralban­ken og styre rentene selv – noe som har forsterket usikkerhet­en blant investorer og andre naeringsli­vsaktører.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway