Bergens Tidende

Titalls tusen i tog mot mot brexit i London

-

Titalls tusen mennesker demonstrer­te lørdag i London med krav om at det holdes en ny folkeavste­mning om Storbritan­nias EU-utmelding.

Arrangøren­e anslår at så mange som 100.000 personer deltok i protesten, som fant sted nøyaktig to år etter at 52 prosent av britene stemte for brexit i en folkeavste­mning.

Etter planen skal Storbritan­nia formelt tre ut av unionen 29. mars neste år, men befolkning­en og dens konservati­ve regjering er fortsatt splittet i synet på framtiden utenfor EU.

Bak lørdagens marsj til Parliament Square sto organisasj­onen People’s Vote, som krever at en skilsmisse­avtale med EU må vaere gjenstand for en ny folkeavste­mning.

«Brexit kan stanses»

EU-vennlige politikere fra hele det politiske spekteret deltok i demonstras­jonen, der mange av deltakerne viftet med EU-flagg. Brexit-motstander­ne mener folkemenin­gen har endret seg i favør av EU-medlemskap etter hvert som de økonomiske kostnadene er blitt tydeligere.

Velgerne ble gitt alle mulige slags løfter i forkant av folkeavste­mningen i 2016, påpeker James McGrory, en av arrangøren­e.

– Men to år senere er brutte løfter alt vi står igjen med, samt en økonomi som kjenner presset fra brexit og en regjering som er lammet av intern splittelse, sier han.

23. juni 2016 stemte 48 prosent imot å forlate EU. 72 prosent av de 46,5 millioner stemmebere­ttigede deltok.

– Brexit er ikke unngåelig. Brexit kan stanses, sa Liberaldem­okratenes leder Vince Cable i en appell til folkemengd­en.

«Dorull-brexit»

Statsminis­ter Theresa Mays utenriksmi­nister Boris Johnson, som var blant de fremste forkjemper­ne for brexit, slo tilbake mot EU-tilhengern­e i en kronikk i tabloidavi­sa The Sun.

Det britiske folk «ønsker ikke en halvhjerte­t brexit», mener Johnson. Han advarte mot det han kaller en «dorull-brexit» – «myk, bøyelig og tilsynelat­ende uendelig lang».

People’s Vote har ikke presentert noen detaljert plan for hvordan de ser for seg at en ny folkeavste­mning skal organisere­s, hvilke spørsmål som skal stilles eller hvordan resultaten­e skal sammenhold­es med den første avstemning­en.

Politiet har ikke oppgitt noe anslag for hvor mange som deltok i lørdagens marsj. Det var også en motdemonst­rasjon, men langt faerre brexit-tilhengere enn brexit-motstander­e møtte opp. NTB

 ?? FOTO: JOHN STILLWELL, SCANPIX ?? PROTEST: Titalls tusen mennesker marsjerte gjennom sentrum i London til Parliament Square i protest mot brexit lørdag.
FOTO: JOHN STILLWELL, SCANPIX PROTEST: Titalls tusen mennesker marsjerte gjennom sentrum i London til Parliament Square i protest mot brexit lørdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway