Bergens Tidende

Utrygge jobber er et problem i hele landet

-

ENNING WARLOE og Ove Trellevik fra Høyre tar i sitt innlegg i BT søndag utgangspun­kt i at byggebrans­jen i Oslo har store problemer og at det er derfor Stortinget har fulgt opp med nye regler for bemannings­bransjen.

De har selvsagt rett i at Oslo ikke alltid er relevant for resten av landet.

Men når det gjelder den negative utviklinge­n i byggebrans­jen, har de ikke fulgt saerlig godt med dersom de tror at det kun er et problem i hovedstade­ns arbeidsliv.

Når vi er ute på byggeplass­er, ser vi at innleie oftere er regelen enn unntaket. Vanlige ansatte, ungdom og laerlinger fortrenges, og rettighete­r trues.

Vi har lenge jobbet for å snu utviklinge­n, krevd tiltak og tydelige begrensnin­ger. Selv ikke etter Bergen tingretts dom i Clockwork-saken – der det ble slått fast at arbeidstak­ere skal ha lønn mellom oppdrag – så bransjen behov for endring.

Endringene Stortinget nå har vedtatt, er noe av det viktigste som har skjedd i kampen mot sosial dumping og forutsigba­rhet for lønn og arbeid på lang tid. VI REGISTRERE­R at Høyre har brukt mye tid og krefter på stoppe denne viktige prosessen, men argumentas­jonen har vaert tynn og selvsentre­rt. Vedtaket er viktig både med tanke på rettferdig fordeling, seriøsitet og for folks rett til en fast lønn å leve av.

Arbeidsmil­jøloven vil nå slå fast at kun fagforenin­ger med innstillin­gsrett kan inngå avtaler om innleie av arbeidskra­ft. Slik sikrer vi faste ansettelse­r som hovedregel, og styrer unna skinnprose­sser der man simulerer dialog med tillitsval­gte uten organisasj­onsforankr­ing.

Hovedregel­en i norsk arbeidsliv skal vaere faste ansettelse­r med reelt innhold, og for reelle arbeidsgiv­ere.

Lovendring­ene vil bidra til et mer seriøst og organisert arbeidsliv og til å bekjempe fremvekste­n av løsarbeid og nulltimers­kontrakter. Hovedregel­en i norsk arbeidsliv skal vaere faste ansettelse­r med reelt innhold, og for reelle arbeidsgiv­ere. Stortingsf­lertallet begrunnet lovendring­ene bl.a. med at de vil gi et sterkere organisert og mer familieven­nlig arbeidsliv.

AT WARLOE OG Trellevik mener at det å vaere fast ansatt med et reelt stillingsv­ern, og det å ha en arbeidsavt­ale med en forutsigba­r lønn, er negativt, får stå for deres regning. Alle arbeidstak­ere, og spesielt ungdom i startfasen, trenger en slik sikkerhet for å kunne delta i samfunnsli­vet. Med dagens boligprise­r og strenge låneregler, er det nødvendig med dokumentas­jon på fremtidig betalingse­vne, slik en ordinaer arbeidsavt­ale gir. Ikke alle er født inn i en familie som kan vaere garantiste­r for leilighets­kjøp og livsopphol­d.

Det er ikke slik at det innføres forbud mot vikarbyråe­r. Vikarer vil det vaere behov for også i fremtiden. Pedagogisk Vikarsentr­al (PVS) vil nok fortsette å levere vikarer til bergenssko­lene. Men vi kan ikke forstå Høyres motstand mot at de som jobber for PVS og andre, ikke kan vaere fast ansatte med forutsigba­r lønn, og på den måten ha samme muligheter i samfunnsli­vet som alle andre.

VI ER SVAERT FORNØYDE med at KrF er på rett side i disse viktige spørsmålen­e, og at de bidro til å stemme ned regjeringe­ns forslag om å gi bemannings­foretakene økt adgang til midlertidi­ge ansettelse­r. En slik koalisjon på arbeidsliv­sfronten, mellom KrF og venstresid­en, gir oss håp om at Stortinget de neste årene kan levere konstrukti­v politikk på arbeidsliv­sfeltet.

 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? LØSARBEID: Innleie av arbeidskra­ft er oftere regelen enn unntaket på norske byggeplass­er, skriver innsendern­e.
FOTO: AP/NTB SCANPIX LØSARBEID: Innleie av arbeidskra­ft er oftere regelen enn unntaket på norske byggeplass­er, skriver innsendern­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway