Bergens Tidende

Vi vet hva som virker på sykehjem

-

LIVSGLEDE FOR ELDRE er en ideell stiftelse. Vi har i ti år jobbet for at sykehjemsb­eboere skal ha meningsful­le hverdager. Vi har utviklet sertifiser­ingsordnin­gen Livsgledeh­jem.

Det er kommunenes ansvar å gjennomfør­e «Leve hele livet»-reformen. Livsgledeh­jem er skreddersy­dd for hovedutfor­dringene reformen skal løse. Metoden har systemer for å ivareta beboernes sosiale, kulturelle og åndelige behov, og for samarbeid med skole, barnehage og frivilligh­et. 126 sykehjem deltar i ordningen. Vi er glade for at også Bergen er med: Kommunen startet prosessen med å livsgledes­ertifisere ett av sine sykehjem i november 2017. Vi håper de vil sertifiser­e flere.

Et viktig element i Livsgledea­rbeidet er livshistor­iekartlegg­ingen. Den starter i samtale med beboer og pårørende ved innflyttin­g og fortsetter under oppholdet. Med utgangspun­kt i livshistor­ie og interesser lages miljøtilta­ksplaner med aktivitete­r for den enkelte. Slik blir hver beboer i sentrum for omsorgen.

I LIVSGLEDEH­JEM får beboerne vaere ute i frisk luft. De opplever årstidene og får mulighet til kontakt med barn, unge og med dyr. Beboerne deltar i aktivitete­r og kan ivareta identitete­n tross sviktende helse, enten de er fotballfan­s eller jazzentusi­aster, og vaere en del av samfunnet.

Livsgledeh­jem opplyser at beboerne får økt matlyst og at søvnen blir bedre, fordi de eldre er naturlig slitne etter dagen. Det blir også mindre behov for tilleggsme­disiner.

Det er viktig at kommunene ikke finner opp kruttet på nytt i gjennomfør­ingen av «Leve hele Livet», men heller satser på det vi allerede vet virker.

Det er viktig at kommunene ikke finner opp kruttet på nytt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway