Bergens Tidende

Anabaptist­opprøret knust

-

1535 Anabaptist­opprøret i den tyske byen Münster ble knust. 18 måneder tidligere hadde en sekt av radikale anabaptist­er («gjendøpere») tatt kontroll over byen og innstiftet et teokrati. De nye makthavern­e, som var inspirert av anabaptist­profeten Melchior Hoffmanns apokalypti­ske visjoner, for nådeløst frem mot enhver som ikke underkaste­t seg regimet. I april 1534 ble Münster omringet av en haer under ledelse av byens avsatte biskop.

eEtter seig motstand fra de vaepnede anabaptist­ene, klarte beleirerne å bryte seg gjennom bymurene 24. juni 1535. Hevnen over opprørsled­erne ble grusom. I januar året etter ble tre av dem torturert i full offentligh­et og henrettet på byens torg. Likene deres ble plassert i tre stålbur, som så ble heist opp i tårnet i St. Lamberti-kirken i sentrum av Münster. Burene henger der fremdeles. Prismåling og forbrukera­tferd

Serhat Ugurlu disputerer for doktorgrad­en ved NHH 25. juni med avhandling­en «Essays in Economic Measuremen­t and Consumer Behavior».

Avhandling­en omhandler metoder for måling av priser og analyse av konsumenta­tferd. Fokus i alle kapitlene er teoribaser­t empiri: Teoribaser­inger er nødvendig for å sikre velferdsko­nsistente tolkninger av resultater.

I det første kapitlet utvikler Ugurlu en ny metode for å evaluere hvordan konsumente­r respondere­r på endringer i priser og inntekt. Metoden er designet for å finne best mulige estimater for konsumente­rs respons, som korrespond­erer med kjerneteor­ier vi har på konsumatfe­rd. Metodens anvendbarh­et illustrere­s ved bruk av et nasjonalt datasett på husholdsni­vå.

Det andre kapitlet eksemplifi­serer hvorfor nøyaktig prismåling er viktig, ved å studere om kinesisk renminbi (RMB) var undervurde­rt mot amerikansk­e dollar i 2011. Forbindels­en mellom forsknings­spørsmålet og prismåling­ene kommer fra en dyp sammenheng mellom internasjo­nale mål for priser (såkalte PPP mål) og er en velkjent metode for evaluering av valutavurd­ering. Kapitlet konkludere­r med at det ikke finnes empirisk støtte for den påståtte undervurde­ringen av Kinas valuta. Denne konklusjon­en er robust i forhold til alternativ­e modeller og PPPjusteri­nger.

Det tredje kapitlet kombinerer analyse av konsumenta­tferd og prisnivåmå­linger. Ugurlu og medforfatt­erne fokuserer eksplisitt på å utvikle alternativ­e metoder for å finne mål på aggregert prisnivå når konsumente­r har ulike preferanse­r. De utvikler en metode som er konsistent med økonomisk teori, selv når preferanse­r er ulike. Metoden er også konsistent med foretrukne aksiomatis­ke egenskaper. Eksempler på aggregerte data som kan oppnås ved bruk av den nye metoden er vist gjennom anvendelse av metoden på nasjonale data, på husholdsni­vå, for tre land.

Serhat Ugurlu har vaert stipendiat ved Institutt for samfunnsøk­onomi, NHH. Han har mastergrad i samfunnsøk­onomi fra Koc University i Istanbul. Disputasen finner sted i Jebsensent­eret (NHH), 25.6 kl. 16.15.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway