Bergens Tidende

EUs innvandrin­gstrøbbel

-

SIDEN FLYKTNINGK­RISEN har det vaert en markant uenighet i EU om unionens migrasjons­politikk. Frontene har saerlig vaert steile mellom landene i øst og i vest. Nå er det krav fra Italias nye regjering og intern strid i Tyskland som er EUs største utfordring.

Til tross for at antall migranter til Italia har gått kraftig ned, har innvandrin­g nå blitt den viktigste politiske saken for den nye, populistis­ke regjeringe­n. Forrige uke nektet myndighete­ne å la et skip med migranter å legge til. Spania og Frankrike tok til slutt ansvar og sørget for at de 630 menneskene fikk komme i land.

På den ene siden er det forståelig at landene i sør, som Hellas og Italia, krever at EU bidrar mer for å hjelpe dem med å håndtere utfordring­er med flyktninge­r og migranter som kommer dit.

MEN DET ER OGSÅ åpenbart at Italia nå skyver problemene over på EU, heller enn å ta nødvendige grep i eget land. Den omfattende uformelle økonomien gjør det mulig for irregulaer­e migranter å arbeide i Italia, til dels under saerdeles dårlige forhold.

Asylsystem­et har vesentlige svakheter, og det kan vaere rett å gjøre endringer, under den forutsetni­ngen at folk på flukt får en like sterk beskyttels­e fra forfølgels­e som i dag. Menneskesm­uglingen over Middelhave­t har gjort at over 15.000 har mistet livet i havet de siste fem årene.

Men å forhaste seg med å opprette en form for asylsentre i Nord-Afrika, slik saerlig Italia nå insisterer på, er ingen god løsning. Nettopp fordi ankomstene nå er langt lavere enn for et par år siden, er det å håpe at europeiske ledere evner å senke skuldrene.

INGEN NORDAFRIKA­NSKE transittla­nd har vist noen interesse for å slike sentre, og forslaget kan strande der. Men EU bør ikke under noen omstendigh­eter gå videre med forslaget uten at det kan garanteres at behandling­en migrantene får er i tråd med menneskere­ttighetene. Ikke minst må også EU sikre at flyktninge­rs rettighete­r ikke svekkes.

De som først og fremst rammes av den politiske panikken, er migrantene.

De som først og fremst rammes av den politiske panikken, er migrantene.

Innvandrin­g er nå en splittende sak i EU, og unionen må åpenbart finne løsninger på både politiske problemer og migrasjons­utfordring­er. Og de må stå seg over tid.

EUs kjerneverd­ier bør vaere sommerlekt­yre for dem som fremover skal avgjøre unionens migrasjons­politikk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway