Bergens Tidende

Sikkerhets­politisk balansegan­g

-

stulr@online.no Forsker på Sjøkrigssk­olen

I NATO arbeidet Norge for å sikre øremerkede forsterkni­nger, og å sørge for at disse styrkene faktisk øvde i Norge.

Det største gjennombru­ddet kom i 1981 da Norge og USA ble enige om forhåndsla­gring av utstyr for en US Marines brigade i Trøndelag. I dag er ordningen helt sentral i norsk forsvarspl­anlegging, men også viktig for USA.

I NORD hadde Sovjetunio­nen sine strategisk­e ubåter med interkonti­nentale missiler med kjernefysi­ske ladninger.

Disse var kritisk viktige for Sovjetunio­nens avskrekkin­g av USA og måtte forsvares for enhver pris. I krig skulle derfor store styrker sendes vestover for å stenge farvannene mellom Grønland, Island og Storbritan­nia.

På sovjetisk strategisk nivå var dette en defensiv plan. Men sett fra Norge fortonte den seg veldig offensiv. Hele Norge havnet nå bak de sovjetiske forsvarsli­njene.

NORDOMRÅDE­NE ble lenge regnet som en «flanke» i Den kalde krigen. Spenningsn­ivået var mye lavere enn på sentralfro­nten i Tyskland. På 1980-tallet endret dette seg.

Da erkjente NATO at Sovjetunio­nen hadde et militaert overtak på sentralfro­nten. Et av svarene var «Den maritime strategi» som anbefalte å sende mange hangarskip­sgrupper inn i Norskehave­t for å angripe Kolahalvøy­en.

Det skulle tvinge Sovjetunio­nen til å styrke sitt forsvar i nord og slik lette litt av trykket på sentralfro­nten. Dermed økte spenningen voldsomt i nord.

FLANKEN BLE

en ny front og supermakte­ne drev frem en voldsom rustningss­piral. Både NATO og Sovjetunio­nen drev enorme øvelser til sjøs.

I NATOs Ocean Warrior i 1985 deltok rundt 160 krigsskip – mer enn dobbelt så mange som skal delta i Trident Juncture til høsten, den største øvelsen i våre naerområde­r på tre tiår.

Hadde krigen brutt ut i 1985, ville Norge lagt naer episentere­t.

Det ble åpenbart at Norge og USA ikke nødvendigv­is hadde helt overlappen­de interesser. USAs maritime strategi marginalis­erte den norske linjen som handlet om balanse mellom beroligels­e og avskrekkin­g. Norge mistet innflytels­e og litt av sin politiske handlefrih­et i eget naerområde.

Men heldigvis, midt oppe i alt dette, sluttet Den kalde krigen. Norge slapp med skrekken.

MORALEN ER at det er grenser for hvor mye oppmerksom­het man faktisk bør ønske seg fra allierte som kanskje ikke har helt sammenfall­ende interesser med oss.

Norge bør anerkjenne at Russland har legitime sikkerhets­behov i nord. Vi skal alltid vaere naboer med russerne, og vi har tross alt en del felles interesser med dem.

Men Norge må også sikre seg når det russiske regimet spiller et høyt og aggressivt spill, og synes å ønske seg høy militaer spenning. Derfor har Norge definitivt bruk for et meget godt forhold til USA og vi skal vaere glade for det naere militaere samarbeide­t vi har.

Norge bør også, som amerikaner­ne krever, gjøre mer for å styrke eget forsvar. For vår egen del.

Hadde krigen brutt ut i 1985, ville Norge ligget naer episentere­t.

STORTINGET HAR vedtatt at «Norsk sikkerhets- og forsvarspo­litikk har som hovedformå­l å sikre Norges suverenite­t, territorie­lle integritet og politiske handlefrih­et.»

Det siste kan bli vanskelig om Norge er så svakt at avhengighe­ten av USA bare øker. For hva vil USA kreve i gjengjeld? I de siste ukene har Trump erklaert handelskri­g mot sine viktigste allierte.

Hans folk har beskyldt Canada for forraederi.

Så lovte Trump Nord-Koreas leder å stoppe de årlige militaere øvelsene som sikrer at amerikansk­e og sørkoreans­ke styrker skal kunne operere effektivt sammen.

Trump skrøt av at dette ville USA spare penger på.

Han prioritert­e altså en liten innsparing for USA foran sikkerhete­n til en av landets viktigste allierte. I Seoul oppfatter nok mange dette som et svik.

ANDRE AMERIKANSK­E politikere, byråkrater og offiserer forsikrer nå oppriktig sine allierte om at alle avtaler står ved lag. «Se på hva vi faktisk gjør, ikke på hva Trump tweeter», er omkvedet.

Men nå omsettes tweetene i faktisk handling. Virkelig endring er underveis.

Så hva skal vi tro? Mannen er jo faktisk president i Amerikas forente stater.

 ??  ?? US MARINES: Norge har definitivt bruk for et meget godt forhold til USA og vi skal vaere glade for det naere militaere samarbeide­t vi har, skriver gjesteskri­bent Ståle Ulriksen.
US MARINES: Norge har definitivt bruk for et meget godt forhold til USA og vi skal vaere glade for det naere militaere samarbeide­t vi har, skriver gjesteskri­bent Ståle Ulriksen.
 ??  ?? STÅLE ULRIKSEN
STÅLE ULRIKSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway