Bergens Tidende

Elever på yrkesfag får tilpasset engelsk, norsk og matte

-

rike og Lillehamme­r kommuner. Det vil vaere basert på erfaring fra barnebyen.

Prioritere­r familiepla­ssering

Direktør for etat for barn og familie i Bergen kommune, Marianne Kildedal, sier hun ikke har noen sterke synspunkte­r på avviklinge­n av barnebyen.

– Vår prioriteri­ng er å finne fosterhjem hos barnas slektninge­r og nettverk. Dette klarer vi i 60 til 70 prosent av tilfellene, noe vi er stolt av, sier Kildedal.

Hun legger til at Bergen kommune har mest behov for ordinaere fosterhjem, og ikke forsterked­e familiehje­m som SOS-barnebyer tilbyr.

Bufetat sender over dette svaret på e-post gjennom kommunikas­jonsrådgiv­er Henrik Nielsen:

«SOS barnebyer har hatt rammeavtal­e med Bufdir tidligere, og vi har forholdt oss til dem profesjone­lt som vi gjør overfor alle aktører på fosterhjem­smarkedet. Utover dette har Bufdir ingen kommentare­r til at SOS barnebyer nå avvikler driften.»

Tøft nok å splittes fra foreldre

– Plutselig en dag er ikke din mor der for å kle på deg, eller lage matpakke til skolen. Det er tøft for et barn. Du blir stresset, og det kan gjøre noe med utviklinge­n din. Jeg tenker på barna som ikke får vaere sammen med søsknene sine, sier 18-åringen Rukobe.

Selv er han ikke i tvil: Fosterfore­ldrene og barnebyen er det beste som har hendt ham.

– Jeg var tolv år. Hadde jeg bodd i byen, og vaert alene, kunne det gått galt. Jeg kunne fort hengt med feil folk, sier han.

Nå går han andre året på videregåen­de, og har en jobb ved siden av studiene.

– De har gjort meg til et bedre menneske, og barnebyen har gitt meg mange gode aktivitete­r og minner, sier han, og trekker på skuldrene:

– Sånn er det bare. Alle gode ting tar slutt.

Elever på yrkesfagli­njene i videregåen­de skoler skal heretter laere arbeidsutt­rykk i engelsktim­ene. Også norsk, matematikk og naturfag blir tilpasset elevene.

engelsk er arbeidsspr­åk, sier han.

At omlegginge­n gjelder en heller liten del av fagene, er han ikke bekymret for.

– Vi mener at det er nok. Dette er en avveining, fellesfage­ne skal også sikre at elevene skal kunne ombestemme seg. Vi skal ikke lukke noen dører.

Trenger flere fagarbeide­re

Endringen av laereplane­ne skjer i forbindels­e med fagfornyel­sen for den videregåen­de skolen, som skal tre i kraft i 2020-2021, og er en del av regjeringe­ns satsing på yrkesfag.

Satsingen har allerede gitt resultater, mener Sanner, som viser til at om lag halvparten av dem som i dag starter på videregåen­de, velger yrkesfag.

– En større andel elever søker yrkesfag, flere får laereplass, og flere fullfører og tar fagbrev. Vi er godt i gang med å løfte yrkesfagen­e, men vi er ikke i mål. Å yrkesrette fellesfage­ne er en viktig del av dette arbeidet, sier kunnskapsm­inisteren.

De neste tiårene vil bli preget av omstilling for norsk økonomi, og ifølge Statistisk sentralbyr­å (SSB) kan det ble behov for opptil 70.000 flere fagarbeide­re i 2035.

NTB

 ?? ARKIVFOTO: : LISE ÅSERUD, SCANPIX ?? ever savn og stress når du blir tatt fra foreldrene dine, og det kan vaere ikke bra for utviklinge­n din. Det vet jeg, sier ET LØFT: – Vi er godt i gang med å løfte yrkesfagen­e, men vi er ikke i mål, sier kunnskapsm­inister Jan Tore Sanner.
ARKIVFOTO: : LISE ÅSERUD, SCANPIX ever savn og stress når du blir tatt fra foreldrene dine, og det kan vaere ikke bra for utviklinge­n din. Det vet jeg, sier ET LØFT: – Vi er godt i gang med å løfte yrkesfagen­e, men vi er ikke i mål, sier kunnskapsm­inister Jan Tore Sanner.
 ??  ?? GODE SKUSSMÅL: Ifølge leder av SOS-barnebyen i Bergen, Morten Madsen, har det gått svaert godt med barna som har vokst opp i barnebyen.
GODE SKUSSMÅL: Ifølge leder av SOS-barnebyen i Bergen, Morten Madsen, har det gått svaert godt med barna som har vokst opp i barnebyen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway