Bergens Tidende

Vil plante mer sitkagran

Den kalles pøbel og den kan bli forbudt. For Hans Hordvik er sitkagrane­n suveren. – Jeg er stolt over forfedrene mine, som plantet disse traerne, sier han.

-

eutreder forbud mot fremmede treslag, og sitkagrane­n står lagelig til for hogg – til kystskogbr­ukets sterke protester.

Følelser

– Jeg vil ikke plante ut et treslag som mine etterkomme­re kanskje ikke får lov å ta ut, sier han.

Granplanti­ngen vekker sterke følelser, saerlig på Vestlandet. Tidligere biskop Per Lønning lyste granen i bann. Botanikkle­genden Knut Faegri introduser­te begrepet «pøbelgran» om all plantegran­en som ikke hører naturlig hjemme i landsdelen.

Og verstingen i manges øyne er sitkagrane­n, det nordamerik­anske treslaget som har stått på den norske svartelist­en over fremmede arter i årevis.

Lønn seksti år etter

Hans Hordvik mener sitkaplant­ingen bør omtales med større respekt, ikke minst med tanke på de mange vestlandsb­øndene som i de trange tiårene etter krigen ville skape verdier i utmarken for fremtidige generasjon­er. Nå kan bonden omsider høste lønn for strevet. Fra Hordviks

100 dekar store plantefelt har skogsmaski­nene nylig tatt ut

6000 kubikk, nok til å fylle 250 lastebiler, fullstable­t med tømmer.

– Omsetnings­verdien for tømmeret i dette feltet er 1,7 millioner kroner, men inntekten jeg sitter igjen er naturligvi­s mye lavere, sier Hordvik.

Noe annet innbringen­de enn granplanti­ng i denne utmarken fantes ikke, verken på 1950tallet eller i dag, tilføyer han.

Spesielle egenskaper

– Jeg er imponert over sitkagrane­n. Treslaget har helt spesielle egenskaper som gjør den spesielt godt egnet på Vestlandet. Den tåler vann, vind og salt godt, og vokser raskere enn vanlig norsk gran. Sitkaen krever minimalt med innsats fra du planter den til traerne er hogstmodne. Hans Hordvik er én av atten grunneiere som har fått laget

 ??  ?? IMPONERT: Hans Hordvik snakker varmt om sitkagrane­ns kvaliteter. – Besteforel­drene mine plantet traerne da jeg var ti år gammel. De var overbevist om at de gjorde riktige, sier han.
IMPONERT: Hans Hordvik snakker varmt om sitkagrane­ns kvaliteter. – Besteforel­drene mine plantet traerne da jeg var ti år gammel. De var overbevist om at de gjorde riktige, sier han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway