Bergens Tidende

Fattigdom tvinger dem på flukt

- NILS INGE KRUHAUG, NTB uytland@bt.no

Tusenvis av mellomamer­ikanske familier flykter i desperasjo­n fra voldelige gjenger og fattigdom, men i USA finner de ikke lenger trygghet.

Natten naermet seg i El Salvadors hovedstad San Salvador og Ernesto Pena sto og ventet på en buss som aldri kom.

Hele dagen hadde han levert ris og olje til gateselger­e, men han måtte kom seg hjem før portforbud­et de kriminelle bandene har innført i den fattige bydelen der han bor.

I årevis har han og konen spart og drømt om en tryggere fremtid i nord, sammen med den åtte år gamle sønnen.

Skremmende bilder

De skremmende bildene fra USA den siste uken, av barn som med tvang var tatt fra foreldrene på grensen, har fått 30-åringen til å revurdere planen.

– Vi har alltid planlagt å dra, men har ikke vaert i stand til å skrape sammen nok penger, sier Pena, som ser seg nervøst rundt med vaktsomt blikk, redd for at bandemedle­mmer skal se at han snakker med en journalist.

Krigssoner

Over hele Mellom-Amerika er lovløshete­n i ferd med å ta overhånd, og desperate foreldre ser ingen annen utvei enn å flykte nordover med barna.

De fleste som flykter til USA, kommer fra Guatemala, Honduras og El Salvador.

Rivalisere­nde bander har gjort byer som San Salvador til rene krigssoner. Drapsraten i El Salvador var i 2016 høyere enn i alle land med krig, med unntak av Syria, ifølge en rapport fra Small Arms Survey.

De to største bandene – MS-13 og Barrio 18 – har tusenvis av medlemmer, som kjemper om territoriu­m og lukrative ruter for smugling av narkotika.

Naer 300.000

Volden i El Salvador drev i fjor nesten 300.000 mennesker på flukt, viser en rapport fra Flyktningh­jelpen. Også fra nabolanden­e var det masseflukt.

I Honduras, som er et av Latin-Amerikas fattigste og mest voldelige land, er det også kriminelle gjenger og smuglerban­der som rår grunnen.

Guatemala herjes også av kriminelle bander, og landets urbefolkni­ng er like marginalis­ert og fattig som før.

– Flykter fra en dødsdom

– Dette dreier seg ikke lenger om migranter som jakter på den amerikansk­e drømmen, det dreier seg om å flykte fra en dødsdom, sier Sofia Martinez i Internatio­nal Crisis Group.

President Donald Trumps knallharde linje kan bidra til å forverre situasjone­n i MellomAmer­ika, mener Martinez, som selv bor i Guatemala.

Tidligere i år tok Trump oppholdsti­llatelsen fra 257.000 honduraner­e og salvadoran­ere, selv om noen av dem hadde levd i USA i flere tiår. Deporteres de,

 ?? FOTO: SALVADOR MELENDEZ, NTB SCANPIX ?? PÅ FLUKT: En kvinne passerer et veggmaleri med tittelen «Migrasjon er ingen barnelek» av kunstneren Rafael Moreira i Monserrat-distriktet i San Salvador. Bilet er tatt 21. juni. Den internasjo­nale oppmerksom­heten om USAs behandling av illegale flyktninge­r der barn og foreldre skilles, forventes å avskrekke mange mellomamer­ikanere fra å flykte, tror Andrew Seele, president i Migration Policy Institute i Washington.
FOTO: SALVADOR MELENDEZ, NTB SCANPIX PÅ FLUKT: En kvinne passerer et veggmaleri med tittelen «Migrasjon er ingen barnelek» av kunstneren Rafael Moreira i Monserrat-distriktet i San Salvador. Bilet er tatt 21. juni. Den internasjo­nale oppmerksom­heten om USAs behandling av illegale flyktninge­r der barn og foreldre skilles, forventes å avskrekke mange mellomamer­ikanere fra å flykte, tror Andrew Seele, president i Migration Policy Institute i Washington.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway