Bergens Tidende

– Vi skal nyte dette

- ERLEND NESJE erlend.nesje@aftenposte­n.no

De har aldri vunnet med mer i et VM. Ingen har scoret flere mål enn Harry Kane i gruppespil­let. England jublet for tidenes drømmestar­t i et fotball-VM.

– Helt fantastisk, jeg er så stolt av guttene, jublet England-kaptein Kane etter

6–1-triumfen over Panama. England hadde aldri vunnet med mer enn tre mål i noe VM. Nå slo de Panama med fem.

Roger Hunt (1966) og Gary Lineker

(1986) var tidenes mestscoren­de engelskmen­n i gruppespil­let med tre. Harry Kane banket dem med sine fem mot Panama og Tunisia.

Sist gang England scoret fire mål i en VM-kamp var i finalen hjemme på Wembley i 1966. Da ble de verdensmes­tere. Nå er det et stykke igjen til en ny VMfinale, men England har uansett aldri startet et fotball-VM bedre enn i 2018.

Og mannen som skinner mest alle er Harry Kane.

En halv time etter kampen satt VMs toppscorer og smilte fornøyd på pressekonf­eransen som «man of the match».

– Vi bare nyter det som skjer, vi nyter det å vaere her. Det er helt fantastisk at vi er videre og at vi gjør det på en sånn måte er briljant. Vi skal nyte denne seieren før vi fokuserer på det som skal skje senere, sier Kane

Drømmestar­t for England

England tok ledelsen etter kun åtte minutter, da en umarkert John Stones headet et hjørnespar­k fra Kieran Trippier i mål.

Det var hans første landslagsm­ål, England hadde fått en praktfull start.

Det var 32 grader og utmattende å spille fotball på arenaen i Nizjnij Novgorod. Tempoet var naturlig nok ikke veldig høyt. Det var mange stopp i spillet og aktørene på gresset løp til sidelinjen for å drikke vann så fort de hadde muligheten.

Da 20 minutter var spilt fikk Jesse Lingard og England straffespa­rk.

Kaptein Harry Kane satte ballen knallhardt i hjørnet. Keeper kastet seg til riktig side, men var likevel sjanseløs på forsøket fra Kane.

Det kunne ikke vaere bedre satt. Det var VMs straffemål nummer 15, kun tre opp til VM-rekorden fra 2002.

Praktmål av Lingard

Det siste kvarteret av omgangen åpnet slusene seg i Panama-forsvaret.

Etter halvtimen var det Lingards tur. Han ble satt opp av Raheem Sterling, Lingard skrudde ballen nydelig i høyre hjørne fra nesten 20 meters hold. Det er vrient å gjøre det mye flottere enn Lingard gjorde det, definitivt et av VMs vakreste mål til nå.

Det var fortsatt 60 minutter igjen å spille. Spørsmålet var hvor mange mål det ville bli til slutt? Hvor mange orket England i den kvelende varmen?

De var ikke ferdige, skulle det vise seg.

England ville ha mer.

Fem minutter før pause var midtstoppe­r Stones plassert på bakre stolpe. Han fanget opp en retur etter avslutning fra Sterling. Stones headet ballen i nettaket. 4–0 til England.

På tribunen runget «Footballs coming home» blant de få tusen engelske supportern­e som hadde tatt turen.

Fribryting i eget felt

Panama var fryktelig svake og det utnyttet England.

Rett før pause drev de fribryting i eget felt. Panama kan alt som står i laereboken om tyvtriks.

Ny straffe til England, nytt forsøk fra kaptein Kane, og igjen satte han ballen i det samme hjørnet.

5–0 til England! Panama fikk så hatten passet.

I den andre omgangen handlet det å få minuttene til å gå. Unngå skader. Spare spillere til et mesterskap som kanskje kan bli langvarig for England denne gangen.

Men helt ferdige var de likevel ikke. Kvarteret ut i omgangen noterte Kane seg for sitt tredje.

Ruben Loftus-Cheek skjøt fra langt hold, ballen gikk via Kane før den spratt i mål. Det var hans femte i VM, og nå er han garantert minst to VM-kamper til der han kan pynte på statistikk­en. Det var det siste vi så av Kane på gresset.

6–0 til England.

Panama fikk et trøstemål ved Felipe Baloy. Det ble 6–1 og 8–2 sammenlagt, det samme som Belgia.

– Vi må ha troen på det, sier Harry Kane på spørsmål om England kan gå hele veien i mesterskap­et.

– Det er en lang vei å gå og mye hardt arbeid, men vi holder oss til kampplanen, sa Kane til BBC.

?? FOTO: ANTONIO CALANNI, AP ?? VMS TOPPSCORER: Harry Kane jublet etter sitt første straffemål mot Panama.