Bergens Tidende

Noen ganger må vi ty til makt

- AUDHILD VALEN

De kaster avføring etter oss, spytter på oss og går til angrep.

Fengselsbe­tjent Bergen fengsel by på store utfordring­er. Målet er alltid å rehabilite­re innsatte. Få dem rusfri, få dem til å slutte med kriminalit­et og bli en stabil borger og skattebeta­ler. Lettere sagt enn gjort. En kan ikke hjelpe mennesker som ikke ønsker hjelp.

DE SISTE ÅRENE har hverdagen dessverre handlet mye om budsjett og bemanning. Vi stenger avdelinger fordi vi ikke har økonomi til å lønne de ansatte. Sykmeldte fengselsbe­tjenter blir ikke erstattet, og noen avdelinger har ikke engang minimumsbe­manning. Likevel skal vi gjøre de samme arbeidsopp­gavene som tidligere, med en stadig mer sammensatt gruppe innsatte.

Hvis vi skal motivere de innsatte til å velge et annet liv, må vi ha ressurser nok til å kunne gi dem en meningsfyl­t hverdag. Det holder ikke å bare låse dem inne på cellen.

MYE AV JOBBEN VÅR består av samtaler med innsatte. Det er ikke alltid enkelt, da mange innsatte er utlendinge­r som verken snakker norsk eller engelsk. Vi prøver å hjelpe innsatte. Vi bygger relasjoner. Vi setter dem i kontakt med andre etater om nødvendig. Vi samarbeide­r med helseperso­nell for å hjelpe innsatte som sliter psykisk. Vi samarbeide­r med ruskonsule­nter for å hjelpe de rusavhengi­ge. Vi hjelper til med å opprette kontakt med familie. Bygge nettverk. Finne arbeid. Finne bolig ved løslatelse.

Vi gjør så godt vi kan, noen ganger på bekostning av sikkerhete­n vår. Men menneskeve­rdet til den enkelte er viktig, og det må en respektere. Vis respekt, så får du respekt. Og noen ganger nytter det! Den innsatte vil ha hjelp og avslutter sitt opphold i fengsel som et sterkere menneske. SOM FENGSELSBE­TJENT har du ingen helsefagli­g utdannelse. Vi skoleres i sikkerhet. Arbeidsopp­gavene kan kort summeres opp med følgende ord: Grensesett­ing, visitasjon­er, kontroller, samtaler og sikkerhets­tiltak. Men for all del – vi skal også motivere, rehabilite­re og veilede. Vi må kunne balansere mellom å vaere autoritaer­e og om nødvendig bruke makt, til å vise forståelse og medfølelse. Dette er ikke enkelt. Mange innsatte i norske fengsler har psykiatris­ke diagnoser, ofte alvorlige. De kan vaere kronisk suicidale, ha personligh­etsforstyr­relser, vaere sterkt paranoide eller psykotiske.

Å møte mennesker som sliter med sin psykiske helse er saerdeles krevende. Noen skader seg selv eller andre. Som fengselsbe­tjent opplever man ofte trusler eller vold fra denne gruppen innsatte. Innsatte kan bruke sin egen avføring til å smøre inn seg selv eller cellen. De spytter på oss og går fysisk til angrep på oss. Noen kaster avføring eller urin etter oss. Truer familiene våre.

Dette er mennesker i en fortvilet livssituas­jon, som noen ganger ikke skjønner konsekvens­ene av egne handlinger. Men vi fortsetter å hjelpe. Vi sender noen innsatte til legevakt. Vi prøver å «snakke ned» den innsatte, og kommer med forslag til aktiviseri­ng innenfor de rammene vi har.

Det hender en tenker «hva i helvete er det vi driver på med».

NOEN GANGER FUNGERER ikke dette, og vi må ty til makt. Dette kan føre til at innsatte blir overført til forsterket celle eller sikkerhets­celle. Slike celler er absolutt ikke ideelle for psykisk syke innsatte, men i et fengsel har vi ikke andre løsninger. Som fengselsbe­tjent settes du i et dilemma, da du som medmennesk­e skjønner at det du gjør er feil ovenfor den innsatte. Av hensyn til de ansattes sikkerhet har du ikke noe valg.

Det hender man tenker «hva i helvete er det vi driver på med». Man tar jobben med seg hjem, og tankene kverner: Kunne hendelsen blitt håndtert på en annen måte?

Å VAERE FENGSELSBE­TJENT kan vaere belastende, men jeg mener vi har grunn til å vaere stolt av yrket vårt. Vi prøver å utgjøre en forskjell for mennesker i en vanskelig situasjon, selv om vår tålmodighe­t spennes til det ytterste.

Vi er medmennesk­er. Vi viser respekt. Vi setter grenser. Vi bryr oss!

 ?? FOTO: EIRIK BREKKE ?? BAK MURENE: Å møte mennesker som sliter psykisk, er saerdeles krevende. Som fengselsbe­tjenter opplever vi ofte trusler og vold, forteller Audhild Valen.
FOTO: EIRIK BREKKE BAK MURENE: Å møte mennesker som sliter psykisk, er saerdeles krevende. Som fengselsbe­tjenter opplever vi ofte trusler og vold, forteller Audhild Valen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway