Bergens Tidende

Lite å juble for i Saudi-Arabia

Endelig får kvinner i Saudi-Arabia lov til å kjøre bil. Det er et lite skritt fremover, men knapt noe å bli begeistret for.

-

DET VAR ET historisk øyeblikk natt til søndag, da det ble lovlig for kvinner i Saudi-Arabia å kjøre bil. Det absurde forbudet har begrenset kvinners frihet og mulighet til å bevege seg rundt i hverdagen uten mannlig følge.

Når forbudet nå er hevet, betyr det en konkret forbedring i en del saudiske kvinners dagligliv.

For øvrig er det liten grunn til begeistrin­g for de små fremskritt­ene i Saudi-Arabia. Selv om kvinner hittil i år har fått mulighet både til å gå på fotballkam­per og skaffe seg førerkort, forblir landet gjennomfør­t kvinneunde­rtrykkende.

VERGESYSTE­MET gjør fortsatt kvinner til umyndige, annenrangs borgere. Skal de reise utenlands, arbeide, gifte seg eller slippe ut av fengsel trenger kvinner godkjennel­se fra sin mannlige verge.

Så lenge dette diskrimine­rende systemet oppretthol­des, mangler saudiske kvinner grunnlegge­nde rettighete­r.

Samtidig som myndighete­ne nå anerkjenne­r at også kvinner er i stand til å svinge på rattet, slår de hardt ned på kvinneakti­vister. De siste dagene og ukene er flere blitt fengslet. Noen av disse har kjempet frem lovendring­en som tillater kvinner å kjøre bil, og risikerer nå opp til 20 års fengsel.

Det er heller ikke bare kvinneakti­vister som rammes av det saudiske kongedømme­ts undertrykk­ende regime. Menneskere­ttighetsbr­uddene er mange og alvorlige, og regimet tolererer knapt motstemmer.

YTRINGSFRI­HETEN er så strengt begrenset at opposisjon­svirksomhe­t knapt er mulig. Dissidente­r blir fengslet, torturert og truet til stillhet.

Heller enn å hylle kronprins Mohammed bin Salman for hans små skritt inn i en moderne virkelighe­t, er det de mange modige forkjemper­ne for menneskere­ttigheter som bør løftes frem.

Vergesyste­met gjør fortsatt kvinner til umyndige, annenrangs borgere.

Med høy risiko for liv og helse, fortsetter heldigvis mange å kjempe for grunnlegge­nde rettighete­r.

FORHÅPENTL­IG gir de små, hardt tilkjemped­e nye frihetene saudiske kvinner håp om en bedre fremtid. De har en lang og vanskelig kamp foran seg.

I beste fall ser vi nå starten på et skred av liberale endringer i SaudiArabi­a. I lys av hvordan kvinneakti­vister blir behandlet, er det dessverre vanskelig å tro på.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway