Bergens Tidende

Frisk baesj hjelper mot irritert tarm

- KARI PEDERSEN kari.pedersen@bt.no

stor studie.

Naer åtte av ti pasienter med irritabel tarm ble bedre av en dose frisk avføring, viser studie fra Haukeland.

– Forskjelle­n på før og etter var veldig stor, sier overlege Tarek Mazzawi ved medisinsk avdeling på Haukeland universite­tssjukehus.

Folkeplage

Irritabel tarm syndrom (IBS) er en skikkelig folkeplage.

I Norge har opptil 25 prosent av befolkning­en syndromet.

Disse plages i varierende grad av magesmerte­r, oppblåsthe­t og diaré eller forstoppel­se. For noen er plagene så store at de blir arbeidsufø­r.

Mye bedre

Som ett av de første sykehusene i verden, har legene på Haukeland universite­tssjukehus prøvd å behandle irritabel tarm med å gi pasientene avføring fra et friskt familiemed­lem.

Studien omfattet bare pasienter.

Seks av disse hadde fått irritabel tarm etter giardia-infeksjon. De andre hadde irritabel tarm av andre årsaker.

Av disse 13 ble mellom 70 og 80 prosent mye bedre etter bare én behandling, uten å gjøre endringer i kostholdet. Et halvt år seinere kjente 65 prosent seg fortsatt bedre.

Pasientene svarte på en lang rekke spørreskje­ma om symptomer og livskvalit­et før og etter kuren.

I gang med større forsøk

13 – Alle rapportert­e store plager i forkant. Forskjelle­n på før og etter var veldig stor på alle symptomene, sier overlegen.

Underveis har Mazzawi og kollegene undersøkt celler og fettsyrer i tarmen til pasientene for å komme naermere en forklaring på hva som skjer når kuren virker.

Denne første studien er så lovende at sykehuset er i gang med et større forsøk der halvparten får narrebehan­dling. Målet er å behandle 100 pasienter.

Liknende resultat i Harstad

Resultaten­e fra Haukeland føyer seg inn i rekken av nyheter om såkalt fekal mikrobioti­sk transplant­asjon (FMT), som er det medisinske navnet på behandling­en.

Forskere ved Universite­tssykehuse­t Nord-Norge Harstad presentert­e tidligere i år en dobbel-blind undersøkel­se der halvparten av pasientene fikk frisk avføring og halvparten fikk sin egen. Etter tre måneder hadde 65 prosent god effekt i gruppen som fikk FMT fra en frisk donor, sammenlikn­et med 43 prosent i placebogru­ppen.

– Dette seiler opp som en lovende behandling det bør forskes mer på, sier Peter Holger Johnsen, lege i spesialise­ring (LIS) ved Medisinsk avdeling på UNN Harstad, til Dagens Medisin.

– Trenger mer forskning

FMT er fra før innført som standardbe­handling for Clostridiu­m difficile, en form for tarminfeks­jon som kan oppstå etter en kraftig antibiotik­akur.

Behandling­en prøves også ut mot andre mageplager og en rekke kroniske sykdommer.

– Hva skal til for at alle med irritabel tarm kan få FMT?

– Vi trenger mer forskning og mer data. Blant annet må vi finne ut om behandling­en skal gis ovenfra til tolvfinger­tarmen gjennom gastroskop­i eller nedenfra til endetarmen gjennom koloskopi, sier Mazzawi.

– Ville ventet

Cecilie Hauge Ågotnes har selv irritabel tarm syndrom og har fulgt forsøkene med fekaltrans­plantasjon fra sidelinjen, som brukerrepr­esentant på Haukeland.

– Resultaten­e de får er interessan­te, men personlig ville jeg ventet med å få slik behandling. – Hvorfor det?

– Jeg vil gjerne vite sikrere at det virker og hvorfor. Noen pasienter jeg har snakket med har hatt god effekt, mens andre er blitt dårligere, uten at jeg vet om det skyldes fekaltrans­plantasjon­en. En annen årsak til at jeg er avventende, er at jeg har så god effekt av spesialdie­tten IBS-pasienter blir anbefalt, sier Ågotnes som har skrevet flere bøker og har en blogg om denne dietten som kalles lavFODMAP.

LavFODMAP-diett er førstevalg­et for IBS-pasienter. Fekaltrans­plantasjon er ennå ikke det.

Alle rapportert­e store plager i forkant. Forskjelle­n på før og etter var veldig stor på alle symptomene.

Tarek Mazzawi, overlege

 ?? FOTO: KARI PEDERSEN ?? GÅR VIDERE: Resultaten­e av de første forsøkene er så lovende at overlege Tarek Mazzawi går videre med ny
FOTO: KARI PEDERSEN GÅR VIDERE: Resultaten­e av de første forsøkene er så lovende at overlege Tarek Mazzawi går videre med ny

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway