Bergens Tidende

16-åring fikk 11 år for drap

-

Den 16 år gamle jenten som knivstakk og drepte en 17 år gammel jente på Sørlandsse­nteret i fjor sommer, er dømt til elleve års fengsel i Kristiansa­nd tingrett.

Det var 26. juli i fjor at den da 15 år gamle jenten tok en kniv fra en av hyllene på Coop Obs på Sørlandsse­nteret og knivstakk to personer inne på kjøpesente­ret. Den 17 år gamle sommervika­ren Marie Skuland døde av skaden, mens en 23 år gammel kvinne ble kritisk skadd.

Mandag ble det klart at Kristiansa­nd tingrett har dømt 16-åringen til elleve år i fengsel. Dommen er i tråd med påstanden til aktor, statsadvok­at Jan Tallaksen. Jenten er videre dømt til å betale 200.000 kroner i erstatning til foreldrene til Skuland, 230.000 kroner i erstatning til kvinnen som ble kritisk skadd, samt at hun må erstatte skadeverk for 200.000 kroner.

– Kynisk egenintere­sse

Jentens forsvarer, advokat Hege Aarli Klem, argumenter­te i sin prosedyre med at fire års fengsel var en passende straff for jenten. 16-åringen forklarte i retten at hun utførte handlingen­e med den intensjon å komme seg vekk fra tvangstilt­ak i barneverne­t, og at knivstikki­ngen var et «rop om hjelp». Retten fant at denne argumentas­jonen ikke burde sees på som formildend­e, snarere tvert om. I dommen står det:

«Det er etter rettens oppfatning klart skjerpende at tiltalte med overlegg brukte et annet menneskes liv som et middel for å oppnå noe for seg selv. Drapet ble begått ut fra kynisk egenintere­sse, uten omtanke for konsekvens­ene for dem som ble rammet».

Fradrag for ung alder

I månedene før drapet var 16-åringen ut og inn på en rekke forskjelli­ge institusjo­ner. I løpet av ett år ble hun flyttet mellom 17 forskjelli­ge adresser.

Retten fant likevel at tiltalte ikke kunne fratas personlig ansvar for så alvorlige handlinger – uavhengig av feil og svakheter i offentlige tjenester.

Retten poengterer at for en voksen person ville straffeutm­ålingen for drapet alene tatt utgangspun­kt i 18 års fengsel, og straffen for drapsforsø­ket på den 23 år gamle kvinnen ville vaert fengsel i rundt syv år. På grunn av tiltaltes unge alder kan ikke retten idømme fengselsst­raff over 15 år.

NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway