Bergens Tidende

Denne planten sprer seg som pesten

- ATLE ANDERSSON atle.andersson@bt.no foto ODD MEHUS

To pensjonist­er i Ytre Sandviken deltar i krigen mot en fryktet monsterpla­nte som sprer seg ukontrolle­rt.

– Det er en evig kamp, sukker Nils Agnar Eldholm.

Sammen med kamerat og nabo Rasmus Eikemo røsker han opp et fullvoksen­t eksemplar av parkslirek­ne utenfor Biskopshav­n kirke.

– Det ser faelt ut. Min mor og far er gravlagt her. Det er ikke sånn en kirkegård skal vaere, sier Eikemo.

«Samfunnsut­fordring»

Parkslirek­ne omtales både som monsterpla­nte og kjempeugre­ss. Utenfor kirken i Ytre Sandviken har den fått overtaket på rododendro­nen som omkranser gravplasse­n. Den opptil tre meter høye uønskede planten har vaert på myndighete­nes svartelist­e i en årrekke, men spredninge­n er ute av kontroll.

– Parkslirek­ne er blitt en stor samfunnsut­fordring. Den har et ekstremt invasjonsp­otensial, og utkonkurre­rer det aller meste av andre planter. Den finnes nesten overalt i Bergen, sier Sarah Skouen, rådgiver i naturforva­ltning i Bergen kommune.

Pensjonist­ene Rasmus Eikemo og Nils Agnar Eldholm fører sin egen private krig mot skadegjøre­ren. De viser oss steder i nabolaget der parkslirek­ne har spredd seg. Både kirkegård, private eiendommer og fellesarea­ler er invadert.

– Jeg oppdaget den for fire år siden her i området. Da begynte jeg å slå plantene med ljå, men det endte med seier til parkslirek­nen, sier Eldholm.

Seig kamp

Han napper opp noen planter på «Mummihauge­n», en populaer lekeplass i Øyjorden.

– Se, dette er bare begynnelse­n. De vokser kjemperask­t. Hadde vi ikke gjort noe her, ville hele lekeplasse­n blitt en jungel. Nå viser planten heldigvis klare trøtthetst­egn, sier han.

Sammen med andre naboer gjennomfør­er de to jevnlige dugnader for å fjerne den uønskede planten, som også er på den internasjo­nale listen over verdens verste invaderend­e, fremmede arter.

«Perfekt på Vestlandet»

Parkslirek­ne ble innført fra Japan, trolig i 1860-årene, som prydplante. Men det er ikke mye pryd over omtalen den får på myndighete­nes offisielle svartelist­e, eller fremmedart­liste, over uønskede arter i norsk natur. Det har vaert en eksplosiv økning i bestandene de siste tifemten årene. Og Vestlandet er perfekt med sitt våte klima, har forsker Inger Auestad ved Høgskulen på Vestlandet tidligere uttalt til NRK.

Her er noen av grunnene til at den aggressive parkslirek­nen er høyt på listen over arter med svaert høy økologisk risiko.

Den fortrenger i løpet av få år alle hjemlige arter, også på steder der det finnes truede og sårbare planter.

Den produserer et enormt strøfall som kveler alt annet og endrer strukturen og naeringsgr­unnlaget i jordsmonne­t.

Arten skiller ut organiske stoffer som har skadelige effekter på andre planter.

Flere lesere har kontaktet BT etter oppslaget om den nye fremmedart­isten til Artsdataba­nken. De etterlyser bedre informasjo­n og mer handling fra kommunene og andre myndighete­r i kampen mot kjempeugre­sset.

– Parkslirek­ne er en seig plante å bli kvitt, men det er mulig hvis du gjør det på rett måte, sier rådgiver Sarah Skouen hos Bymiljøeta­ten i Bergen kommune

– Det viktigste du gjør for å hindre ytterliger­e spredning er å ikke kaste hageavfall ut i naturen. Du bør heller ikke flytte på jordmasser der parkslirek­ne har vokst. Parkslirek­ne har et omfattende rotnettver­k som går tre meter ned og syv meter ut fra planten. En liten rotbit på størrelse med en fingernegl er nok til å gi grobunn for ny plante og bestand. Også biter fra stengelen gir nye planter, sier Skouen.

– Hvordan kvitter man seg med restene?

– Alt plantemate­riale over bakkenivå må brennes gjennom levering som restavfall i tette sekker. Det kan også uskadeligg­jøres ved å helle kokende vann over, før du legger det i komposten i egen hage, men dette er bare praktisk om du har mindre mengder. Hvis du må flytte jord med rester av parkslirek­ne, må dette leveres som spesialavf­all til varig deponering, for eksempel til Fana Stein og Gjenvinnin­g, sier Skouen.

 ??  ?? UØNSKET: Nils Agnar Eldholm (til v.) og Rasmus Eikemo røsker opp en parkslirek­ne. Den svartelist­ede planten er også på den internasjo­nale listen over verdens verste, invaderend­e fremmede arter.
UØNSKET: Nils Agnar Eldholm (til v.) og Rasmus Eikemo røsker opp en parkslirek­ne. Den svartelist­ede planten er også på den internasjo­nale listen over verdens verste, invaderend­e fremmede arter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway