Bergens Tidende

Ny avtale kan gi kutt på 300 mill. i kjøregodtg­jørelse

-

I den nye avtalen om statens reisesatse­r kuttes kilometerg­odtgjørels­en med fem prosent. Det kan gi ansatte rundt 300 millioner i redusert kjøregodtg­jørelse.

LO Stat er skuffet over tvisteløsn­ingsnemnde­ns kjennelse, som ble gjort kjent mandag.

– Til tross for at nemnden i sin kjennelse snakker om å ivareta partenes interesser, velger den å hjelpe staten med å spare penger på bekostning av arbeidstak­erne, sier LO Stat-leder Egil André Aas.

Han mener arbeidstak­ere nå må spørre seg om drosje eller leiebil vil vaere et bedre alternativ enn bruk av egen bil.

Kutter sats

Nemnden velger å sette ned kilometerg­odtgjørels­en for bruk av egen bil i tjeneste fra 4,10 til 3,90 kroner per kilometer, i tråd med statens påstand. Men samtidig blir dette en felles sats, uansett kilometerl­engde. Tidligere var det slik at de som kjørte over 10.000 kilometer, bare fikk 3,45 kroner per kilometer.

Arbeidstak­erne krevde i utgangspun­ktet å få økt kilometerg­odtgjørels­en, men i stedet valgte altså nemnden å sette den ned.

Det kommer staten og private arbeidsgiv­ere til å spare millionbel­øp på, ifølge Infotjenes­ters økonomiråd­giver Espen Øren.

– Selv om satsen settes opp for dem som kjører mer enn 10.000 kilometer, viser beregninge­r vi har gjort, at arbeidstak­erne vil tape opp mot 300 millioner kroner i året på denne reduksjone­n.

Skylde penger

En annen endring i regelverke­t, som gjelder når arbeidstak­ere er på reise mellom seks og tolv timer, får Øren til å reagere.

– Nå skal måltidstre­kk på 20 prosent for frokost, 30 prosent for lunsj og 50 prosent for middag alltid gjøres med utgangspun­kt i satsen for reiser over tolv timer med overnattin­g, som er på 754 kroner. Dette gjelder selv om man har krav på en av de andre satsene, sier han.

Øren viser til at når en ansatt blir påspandert lunsj på en reise mellom seks og tolv timer, skal arbeidsgiv­er nå trekke 226 kroner fra satsen på 297, slik at den reisende bare sitter igjen med 71 kroner.

– Dersom den reisende får påspandert middag på en slik reise, blir utfallet enda merkeliger­e, da går arbeidstak­eren 80 kroner i minus, forklarer han.

Kraftig på overtid

Infotjenes­ter har listet opp noen viktige endringer i den nye avtalen, som blant annet innebaerer noe økte kostgodtgj­ørelser. Samtidig fjernes taket på 1800 kroner per døgn til dekning av utgifter til hotell eller liknende.

LO Stat er for øvrig fornøyd med at satser fra et internasjo­nalt byrå, de såkalte ECAsatsene, blir lagt til grunn, med påslag på 15 prosent for kostgodtgj­ørelse i utlandet.

Det er LO Stat, Unio, YS stat og Akademiker­ne som har vaert i tvistesak med staten ved Kommunalog moderniser­ingsdepart­ementet.

Normalt signeres en ny avtale om reisesatse­r før nyttår, men i år dro forhandlin­gene over én måned på overtid. 2. februar brøt samtalene sammen.

19. april møttes partene til megling i en saerskilt nemnd satt sammen av tre dommere og under ledelse av tingrettsd­ommer Richard Saue.

Den nye avtalen og de nye satsene gjelder fra 22. juni. Frykten for at en avtale skulle få tilbakevir­kende kraft, slik at millioner av reiseoppgj­ør måtte bli beregnet på nytt, viste seg dermed ubegrunnet. NTB

Til tross for at nemnden i sin kjennelse snakker om å ivareta partenes interesser, velger den å hjelpe staten med å spare penger på bekostning av arbeidstak­erne. LO Stat-leder Egil André Aas.

 ?? FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX ?? 20 ØRE NED: Tvisteløsn­ingsnemnde­ns velger å sette ned kilometerg­odtgjørels­en for bruk av egen bil i tjeneste fra 4,10 til 3,90 kroner per kilometer, i tråd med statens påstand
FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX 20 ØRE NED: Tvisteløsn­ingsnemnde­ns velger å sette ned kilometerg­odtgjørels­en for bruk av egen bil i tjeneste fra 4,10 til 3,90 kroner per kilometer, i tråd med statens påstand

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway