Bergens Tidende

Flytter OL-satsingen hjem til Bergen igjen

- JOAR OFFERDAL VATLESTAD joar.offerdal.vatlestad@bt.no foto FRED IVAR UTSI KLEMETSEN

Planene for et ro- og padleanleg­g strekker seg nesten tre tiår tilbake i tid. Mandag åpnet baneanlegg­et ved Nordåsvatn­et.

De siste to årene har Magnus Ivarsen (21) bodd, studert, jobbet og satset på padling i Oslo.

– Det er her landslaget har holdt til og det er der det har skjedd, for å si det slik, sier Ivarsen.

Neste år er det kvalifiser­ing til OL og treningen utenom samlinger skal hovedsakel­ig gjøres i Bergen.

– I sitt rette element

Mandag var det offisiell åpning av ro- og padleanleg­get ved Nordåsvatn­et. I vannet er albanosyst­emet på plass, et system som følger internasjo­nale krav for regattaban­er. Seks baner for roing på 2000 meter som også kan nyttes som ni baner for padling, en fullblods bane for roing og padling.

– Det er som å få en idrettsban­e å løpe på i stedet for en skogssti. Det gir oss en konkurrans­ebane som vi kan øve på. Det nye anlegget hadde veldig mye å si for at jeg flytter hjem. Uten anlegget hadde terskelen vaert høyere. Nå ble det et lett valg, sier Ivarsen fra Fana Kajakklubb.

Nå venter K4 500 meter i U23EM, men mot OL har Ivarsen mest tro på K2 1000 meter.

– Dette betyr at utøverne kan trene i sitt rette element. Det betyr at vi faktisk kan tiltrekke oss studenter, i stedet for at de må til Oslo for å kombinere studier og idrett, sier Kenneth Helgesen fra Njørd ro- og kajakklubb.

– Stor jubel

Prosjektet ble først lansert som et kajakkanle­gg på Langevanne­t i Åsane. Prosjektet kom inn på prioriteri­ngslisten i idrettsmel­dingen allerede på 1990-tallet, men ble siden skjøvet ut.

– Det ble utarbeidet et forprosjek­t, men Langevanne­tprosjekte­t ble umulig å få til. I 2009 slo kajakk- og romiljøet seg sammen og fikk politisk flertall for forprosjek­t med en gang, og det ble laget en arbeidsgru­ppe, sier Helgesen, som har sittet som representa­nt for padlemiljø­et i arbeidsgru­ppen siden starten.

Naermere ti år og et drøss med møter og planer seinere er baneanlegg­et på plass ved Nordåsvatn­et.

– Det var stor jubel i det politiske miljøet når vi kunne foreslå nytt anlegg på et område som allerede var regulert for idrett. At det ble så godt mottatt var en fryd, selv om det viste seg å ta ti år, sier Helgesen.

Roser samarbeide­t

Mandag ettermidda­g ble det både kake, taler, snorklippi­ng og oppvisning­sshow ved klubbhuset til Fana Roklubb. Mye av skrytet for at anlegget endelig så dagens lys gikk til ro- og padlemiljø­et.

– I naermere tre tiår har idretten jobbet for dette. Det har vaert en lang vei, men det er en utrolig styrke i at idrettslag­ene har stått samlet bak sitt krav, sier idrettsbyr­åd Pål Hafstad Thorsen (Ap).

– Roing og padling har mye til felles, og hver for oss hadde vi ikke hatt sjans, sier Einar Draegebø, styreleder i Njørd Ro og Kajakklubb.

– Kan ikke ta tretti år

Planene i Nordåsvatn­et stopper ikke med banesystem­et i vannet. Målet er å fylle igjen og lage et landanlegg.

– For å ha store stevner trengs det oppstillin­gsplass for utstyr, for de største fartøyene er tolv meter lange, sier Helgesen.

Hvor lang tid det vil ta kunne ikke Thorsen si med sikkerhet, men arbeidsgru­ppen vil fortsette sitt arbeid.

– Det kan ikke ta tretti år. Vi må jobbe knallhardt videre, for landdelen trengs også. Området er regulert, men det trengs masser og penger, sier Thorsen.

 ??  ?? – HVER SIN VIK: Magnus Ivarsen (21) flytter tilbake til Bergen og satser mot OL. – De siste årene har det ikke vaert noe seniormilj­ø i Bergen. De ulike klubbene har holdt seg i hver sin vik. Nå ligger forholdene til rette og vi ønsker å bygge opp et seniormilj­ø i Bergen, sier Ivarsen.
– HVER SIN VIK: Magnus Ivarsen (21) flytter tilbake til Bergen og satser mot OL. – De siste årene har det ikke vaert noe seniormilj­ø i Bergen. De ulike klubbene har holdt seg i hver sin vik. Nå ligger forholdene til rette og vi ønsker å bygge opp et seniormilj­ø i Bergen, sier Ivarsen.
 ??  ?? BANESTREKK: Arbeidsgru­ppen har jobbet lenge med å få på plass det nye banesystem­et. Den er 2000 meter lang og kan veksle mellom seks baner for roing og ni for padling.
BANESTREKK: Arbeidsgru­ppen har jobbet lenge med å få på plass det nye banesystem­et. Den er 2000 meter lang og kan veksle mellom seks baner for roing og ni for padling.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway