Bergens Tidende

Helleland vil ha svar om fotball og homofili

- ODD INGE AAS odd.inge.aas@aftenposte­n.no

– Det ligger en sterk symbolverd­i i hvordan idretten fremstår, sier likestilli­ngsministe­r Linda H. Helleland.

Hva er det som gjør at ingen homofile menn har stått frem med sin seksuelle orienterin­g i norsk toppfotbal­l?

Det er et av spørsmålen­e likestilli­ngsministe­r Linda Hofstad Helleland saerlig ønsker å få svar på i en ny levekårsun­dersøkelse på lhbt-feltet (lesbiske, homofile, bifile og transperso­ner).

– Mange stiller det spørsmålet, for statistisk sett så er det nesten en umulighet, sier Helleland om fravaeret av homofile toppspille­re.

Hun mener det er bekymrings­fullt at idretten fortsatt er en arena hvor skeives rettighete­r fortsatt må jobbes med.

Tirsdag deltar ministeren på Norges Fotballfor­bunds (NFF) seminar «Jaevla homo», som skal rette søkelyset på homofiles plass i norske idrett.

Viktige rollemodel­ler

Helleland sier «homo» lenge har vaert et av de sterkeste skjellsord­ene på fotballban­en.

– Da jeg var på en kamp med 12 år gamle gutter forrige uke, hørte jeg at det ble ropt «jaevla trans» på banen. Det er ikke greit, og det er viktig at det blir slått hardt ned på og er nulltolera­nse for skjellsord mot skeive i idretten, sier ministeren.

Hun mener at det ikke finnes god nok kunnskap om hvordan idretten inkluderer skeive og håper at levekårsun­dersøkelse­n skal gi svar på dette.

– Vi må vite om det er klimaet i idretten, garderobek­ulturen eller svaert snevre kjønnsnorm­er som gjør det nesten umulig å vaere åpen homofil og spille fotball på toppnivå, sier Helleland.

Hun peker på kvinnefotb­allen og -håndballen som arenaer som har en romslig kultur for at skeive kan leve åpent.

–Idrettsstj­ernene er heltene i samfunnet vårt og rollemodel­lene for våre barn og unge. Det ligger en sterk symbolverd­i i hvordan idretten og stjernene fremstår. Vi må fortsatt jobbe for at holdningen­e til skeive blir enda rausere og for at idrettsmil­jøene blir enda mer tolerante, sier Helleland.

Norges Fotballfor­bund mener selv at de nå jobber målrettet med temaet.

Samfunnsan­svar

– Vi er opptatt av å vise samfunnsan­svar, og vår visjon er fotball for alle. Inkluderin­g er derfor et viktig tema for oss, sier Svein Graff, direktør for kommunikas­jon og samfunn.

På seminaret deltar også Kristoffer Paulsen Vatshaug. Han er nå fagansvarl­ig i NFF og har en lang karrière bak seg som toppspille­r i norsk fotball.

Han sier at det var en stor utvikling i garderobes­jargongen fra han debuterte i Eliteserie­n tidlig på 2000-tallet og til han la opp i 2013.

– Det finnes sikkert noen gutter og menn i fotballen som er homofile, men på en måte så kan man også forstå at de ikke ønsker å stå frem. Det handler også om medienes vinkling. De vil ikke bli «den homofile fotballspi­lleren», sier han.

De voksnes holdninger

Vatshaug forteller at «fair playskolen» er det grunnlegge­nde holdningss­kapende arbeidet inn mot barn og unge i norsk fotball.

Nå skal NFF forsterke den med en modul inn mot ungdom hvor homofili er et tema. Onsdag vil det også vaere et tema for 100 gutter på en stor talentsaml­ing i Porsgrunn.

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: NTB SCANPIX ?? HOLDNINGER: Linda Hofstad Helleland mener det er bekymrings­fullt at idretten fortsatt er en arena hvor skeives rettighete­r fortsatt må jobbes med.
ARKIVFOTO: NTB SCANPIX HOLDNINGER: Linda Hofstad Helleland mener det er bekymrings­fullt at idretten fortsatt er en arena hvor skeives rettighete­r fortsatt må jobbes med.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway