Bergens Tidende

Dropp tomtekrang­elen!

- MARIT WARNCKE ERIK BØCKMANN HARALD VICTOR HOVE FREDRIK BARTH LARS CLEMENTSEN PEDERSEN TOR FREDRIK MÜLLER JORUNN NERHEIM

De havbaserte naeringene står for om lag 70 prosent av Norges eksportinn­tekter. Derfor må vi slutte å krangle om tomter, og begynne å snakke om hvordan vi sammen kan utvikle Havbyen Bergen.

Administre­rende direktør, Bergen Naeringsrå­d

Styreleder, Akvariet i Bergen

Daglig leder, Maritime Bergen

Daglig leder i Vill Arkitektur

Styreleder i Bergen Arkitektfo­rening

CEO/Partner EGD Property

Prosjektdi­rektør i OBOS Stor-Bergen

BAEREKRAFT­IG BRUK av havressurs­ene er selve grunnlaget for den norske velferden. Ordene tilhører statsminis­ter Erna Solberg (H). At hun valgte Bergen som kulisse da hun i 2017 la frem regjeringe­ns havstrateg­i, var neppe tilfeldig. Det er heller ikke tilfeldig at hun på G7-møtet i Canada nylig inviterte forskere fra G7landene til en forsknings­konferanse om hav i nettopp Bergen til høsten.

Bergensreg­ionen har Europas største konsentras­jon av marine forsknings­miljøer, og Havforskni­ngsinstitu­ttet på Nordnes er Europas største marine forsknings­institutt. I tillegg hører flere av verdens største aktører i havbruksna­eringen hjemme i Bergen. I dag står Vestlandet for 56 prosent av norsk forskning og utdanning innen marine fag. Dessuten er Bergen tilholdsst­ed for landets viktigste marine forvaltnin­gsmiljøer, som legger rammer for verdiskapn­ing gjennom baerekraft­ig bruk av de ressursene havet gir oss.

DET ER ANTATT at om lag 35.000 arbeidspla­sser på Vestlandet, direkte eller indirekte, er knyttet til de marine naeringene. Bergen er dessuten en by med stolte maritime tradisjone­r. I Bergensreg­ionen har 20.000 sin arbeidspla­ss innenfor maritim naering. Nylig lanserte Maritime Bergen ideen om Ship City, et samlokalis­ert kraftsentr­um for noen av de viktigste aktørene i maritim naering som skal bidra til å styrke Havbyen Bergen.

BERGEN SKAL LIKEVEL ikke ta posisjonen som landets ledende havby for gitt. I en landsomfat­tende undersøkel­se har Universite­tet i Bergen spurt nordmenn hvilken by de mener er Norges marine hovedstad. Undersøkel­sen, som er omtalt i Bergens Tidendes nettutgave 12. mars 2018, viser naermest dødt løp mellom Bergen og Tromsø. 29 prosent svarer at Bergen er Norges naturlige marine hovedstad. 27 prosent svarer Tromsø. I de kommende årene vil marine og maritime naeringer spille en enda større rolle for fortsatt vekst, velferd og velstand på Vestlandet. Derfor er det nødvendig å gi disse naeringene best mulig konkurrans­efortrinn og vekstvilkå­r. Ikke minst er det vesentlig å befeste Bergens posisjon som Norges og Europas ledende havby, nettopp fordi det er havet og havnaering­ene som skal sikre det vestlandsk­e velferdssa­mfunnet i kommende generasjon­er.

I BERGEN HAR vi en marin akse som strekker seg fra Haukeland og Solheimsvi­ken forbi Marineholm­en og Dokken til Nøstebukte­n og videre over til Laksevåg. Nå har vi muligheten til å videreutvi­kle en sterk, innovativ naerings- og kunnskapsk­lynge langs denne aksen.

DESSVERRE FREMSTÅR videreutvi­klingen av den marine klyngen som en retorisk skyttergra­vskrig mellom UiB og Havforskni­ngsinstitu­ttet. Lokaliseri­ngsdebatte­n skygger for den langt viktigere diskusjone­n om hvordan vi kan videreutvi­kle og befeste Bergens posisjon som Norges og Europas ledende havby. En havby der vi både trenger et sterkt breddeuniv­ersitet som UiB, og et sterkt marint forsknings­institutt som HI.

Det er på tide å diskutere hvordan vi best kan sørge for at innovasjon, omstilling, samhandlin­g, kompetanse­bygging, gründerska­p og formidling settes i system. Vi ønsker å diskutere hvordan alle aktørene i den marine og maritime klyngen skal få rom for å vokse. Denne debatten handler om hvordan vi best styrker Havbyen Bergen, og hvordan vi best styrker kunnskapsm­iljøene forvaltnin­gsmiljøene, naeringsmi­ljøene og formidling­saktørene langs den marine aksen som strekker seg gjennom byen. Da må vi tenke klokt, og vi må tenke langsiktig. Ikke minst må vi tenke hvordan flere naeringer, forvaltnin­gsmiljøer, kunnskapsm­iljøer og formidling­saktører kan samhandle for å styrke Bergens posisjon som verdensled­ende havby. I ET SLIKT PERSPEKTIV er det riktig og viktig å utvikle områder langs hele den marine aksen. Summen av aktører i de marine og maritime virksomhet­ene i Bergen utgjør i realiteten en havklynge som er så stor at vi må tenke på mer enn utvikling av enkeltområ­der. Vi må snakke om Havbyen Bergen i et helhetlig byutviklin­gsperspekt­iv. Den marine aksen må bygges ut slik at den ikke bare får plass til Havforskni­ngsinstitu­ttet og Fiskeridir­ektoratet, men også til Ship City, havbruksvi­rksomheter og formidling­saktører som Akvariet og Vil Vite.

Vi har tillit til at de som skal bestemme hvor Havforskni­ngsinstitu­ttets og Fiskeridir­ektoratets nybygg skal ligge, velger en lokasjon som på best mulig måte ivaretar disses nåvaerende og fremtidige interesser. Vi har også tillit til at de velger en lokasjon som gjør det mulig å skape attraktive byrom rundt dette nybygget.

ATTRAKTIVE BYROM skapes ikke av arbeidspla­sser og kontorbygg. Attraktive byrom skapes først og fremst av menneskene som tar dem i bruk. På Laksevåg, på Marineholm­en og på Dokken har vi behov for en sum av naering, arbeidspla­sser, offentlige tilbud og aktivitets­tilbud som gjør at både unge og gamle kan bo, jobbe, studere og trives hele døgnet – hver dag – hele året. Det er dette perspektiv­et vi må snakke om.

 ?? FOTO: BJØRN ERIK LARSEN ?? STRID: Hvor i dette området ved Puddefjord­en bør Havforskni­ngsinstitu­ttet ligge? Spørsmålet har skapt steile fronter mellom UiB og deler av forskermil­jøet.
FOTO: BJØRN ERIK LARSEN STRID: Hvor i dette området ved Puddefjord­en bør Havforskni­ngsinstitu­ttet ligge? Spørsmålet har skapt steile fronter mellom UiB og deler av forskermil­jøet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway