Bergens Tidende

MDGs usikre fremtid

Det er lite dramatikk i at nok en MDG-politiker melder seg ut. Men partiets fremtid er uviss.

-

FYLKESPOLI­TIKER TOM SVERRE TOMREN meldte i går overgang fra MDG til sitt gamle parti KrF. Han føyer seg dermed inn i rekken av mange lokale folkevalgt­e fra partiet som melder seg ut.

Det store spørsmålet nå er om MDG er i ferd med å gå i oppløsning, eller om det er snakk om ufarlige voksesmert­er. Partiet har vokst betydelig som organisasj­on de seinere årene. Mange nye har kommet til, og etter et rekordvalg­et i 2015 har partiet nå 284 folkevalgt­e.

De som har forlatt partiet den seinere tiden, kan grovt sett deles inn i to grupper: Den første er medlemmer som har vaert med lenge, og som er misfornøyd med retningen partiet nå tar. Den andre er relativt ferske medlemmer, som fant ut at de havnet i feil parti.

SOM FØLGE AV tilveksten de seinere årene, har MDGs politikk blitt endret en del. Dypøkologi­en tar mindre plass, og teknologio­ptimismen tar større.

MDG vedtok i vår å droppe kravet om at genmodifis­erte organismer skulle forbys. Partiet har også inntatt liberale standpunkt i bioteknolo­gispørsmål. MDG går inn for at par som mottar eggdonasjo­n også skal kunne motta saeddonasj­on. Istedenfor å insistere hardt på at folk må reise mindre, er satsing på elfly blitt en viktig kampsak.

Tom Sverre Tomren sier selv at en debatt om omskjaerin­g av jødiske guttebarn var utslagsgiv­ende for hans utmeldelse, men også den økende teknologio­ptimismen i partiet.

Det er åpenbart at den politiske dreiningen partiet har tatt, er en av flere årsaker til utmeldelse­ne.

DET SOM FOR NOEN er en nødvendig profesjona­lisering for å bli viktigere på sikt, er for andre å forlate partiets kjerne og opprinnels­e. Hvem som får rett til slutt, er ikke godt å si.

For øyeblikket er partiet likevel på et vanskelig sted. Arbeidet med å fornye partiet er ikke ferdig, og kanskje blir det attraktivt for flere på sikt. Men det er påfallende at

SOMMERTEGN: MDG overhodet ikke har tjent på Aps kollaps på målingene. Det er store bevegelser blant norske velgere for tiden, og man skulle tro et radikalt miljøparti klarte å tiltrekke seg noen av dem som nå går SV og Rødt i store antall.

Det er åpenbart at den politiske dreiningen partiet har tatt, er en av flere årsaker til utmeldelse­ne.

Når veteraner som Tom Sverre Tomren, Diane Berbain og Sondre Båtstrand (fortsatt medlem) ikke står på listene ved neste valg, har det også sine positive sider: Det gir rom for nye talenter, som helhjertet støtter opp om MDG slik det er i dag.

Skal MDG bli et parti å regne med i fremtiden, trenger partiet nye, markante politikere flere steder enn i Oslo.

Når måkene sikter seg inn rett mot deg, er det sannsynlig­vis sommer.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway