Bergens Tidende

Tomren skremt av omskjaerin­gsdebatt i MDG

- KJETIL GILLESVIK Kjetil.gillesvik@bt.no

MDG-topp Tom Sverre Tomren melder overgang til KrF. Han trekker frem en svaert intens debatt om omskjaerin­g av jødiske guttebarn som utslagsgiv­ende.

Året er 2017. På landsmøtet til MDG på Lillehamme­r skaper en debatt om 16 års aldersgren­se for omskjaerin­g av jødiske guttebarn sterke følelser. For fylkesting­spolitiker Tom Sverre Tomren markerer diskusjone­n starten på slutten i partiet.

– Vi hadde i forkant av landsmøtet svaert intense debatter på en intern diskusjons­idé på Facebook. For meg handlet den debatten om respekten for jødene og den jødiske historien. Den ordvekslin­gen ble så tøff at jeg begynte å stille spørsmål om jeg hadde nok til felles med de andre i partiet, forteller Tomren.

– Ytret seg respektløs­t

Tirsdag valgte Tom Sverre Tomren å ta konsekvens­en av tvilen som hadde gnagd i ham det siste halvannet året. I en melding på Facebook varslet han at han melder overgang til KrF. Han blir med det den femte lokalpolit­ikeren i Bergen og Hordaland som melder seg ut av partiet på kort tid. De fire andre har gått til SV.

– De har helt andre begrunnels­er enn meg. Men det er folk jeg setter stor pris på, sier Tomren, som i begrunnels­en sin trekker frem menneskesy­n og religionsp­olitikk som de viktigste årsakene til partibytte­t.

– Debatten om omskjaerin­g handler om å ta på alvor hvor viktig religion er for minoritete­r, og da saerlig for jøder. Svaert mange av min partikolle­gaer ytret seg respektløs­t. De religiøse perspektiv­ene hadde ingen verdi i debatten. Det handlet kun om medisin. Ordvekslin­gen var så tøff at det ikke fungerte for meg. Jeg fikk til og med hatmail fra noen folk omkring. Noen var fra partifolk. – Hva skrev de?

– Det har jeg ikke lyst til å gjengi.

Kjemper for jødene

Tomren forteller at diskusjone­ne om omskjaerin­g fant sted på en intern gruppe for partimedle­mmer på Facebook.

– Vi har brukt det aktivt til å bryte meninger og utvikle politikk. Det har ikke alltid vaert så konstrukti­v.

– Ser du ikke at omskjaerin­g har uheldige medisinske sider?

– Jo, det anerkjenne­r jeg. Jeg snakket med en urolog om dette for to uker siden. Hans faglige tilnaermin­g var at faren er helt minimal, sier Tomren og legger til:

– Jeg orker ikke å stå i denne kampen. Det er en følelsesme­ssig sak for meg. Jøder omskjaeres på den åttende dag. Et forbud betyr i realiteten at de ikke kan vaere i landet.

Røtter i KrF

Tomren har siden 2011 vaert gruppelede­r for MDG i fylkesting­et i Hordaland. I 2013 forsøkte han å komme seg på Stortinget, men uten å lykkes. Før det hadde han en periode bak seg som kommunesty­rerepresen­tant for KrF i Meland. Nå vender han tilbake dit han kom fra.

– Jeg kjenner at røttene mine i KrF sitter dypere enn jeg hadde trodd og visst, sier Tomren, som

Tomren mener også partiet er blitt for teknologio­ptimistisk. Dermed er han på linje med Sondre Båtstrand, som nylig ga beskjed om at han ikke tar gjenvalg.

– Det er flere og flere saker som viser at det har skjedd en dreining i partiet fra et fokus på å endre livsstil til å løse miljøprobl­emene med å finne opp ny teknologi. Jeg kommer fra en tradisjon med vekt på nøysomhet og livsending­er. I min første tid i MDG var budskapet at en heller enn å dra til London velger å dra på hytten i Norge. Mange av de nye som er kommet inn i partiet ser ut til å mene at en heller skal finne opp elfly og bygge hyperloop enn å leve mer lokalt.

Hovedstads­dominans

– MDG har de siste årene fått en sterk hovedstads­organisasj­on med sterkt rådgiverap­parat både på Stortinget og byrådsdelt­akelse i Oslo. Hvordan har du opplevd det?

– Det har gjort at partiet har fått en konsentras­jon av makt og perspektiv­er fra Oslo. Jeg er en gjennombar­ket vestlandsg­utt. Det er ingen tvil om at verden ser annerledes ut herfra enn fra Oslo. – På hvilken måte?

– Blant annet tror jeg at vestlandsp­ietismen har skapt et større fokus på menneskeve­rd og religionsf­rihet på Vestlandet enn på Østlandet. Teknologio­ptimismen henger vel også sammen med det urbane livet.

Fylkeslede­r for MDG i Hordaland, Natalia Golis, svarer slik på Tomrens beslutning.

– Det er alltid dumt når noen forsvinner ut av partiet, men jeg respektere­r at det for Tom Sverre er viktigere å jobbe for de kristne verdiene KrF står for, enn for den grønne kampen for mennesker og miljø som MDG tar hver eneste dag. Med den enorme utviklinge­n MDG har hatt siden Tom Sverre ble med, så er det ikke rart at noen ikke lenger vil vaere med, skriver hun i en e-post.

Tom Sverre Tomren

 ?? ARKIVFOTO: ELIAS DAHLEN ?? KRISTEN BAKGRUNN: Tom Sverre Tomren jobber som prest i Osterøy kommune. Nå går han tilbake til partiet han kom fra, KrF.
ARKIVFOTO: ELIAS DAHLEN KRISTEN BAKGRUNN: Tom Sverre Tomren jobber som prest i Osterøy kommune. Nå går han tilbake til partiet han kom fra, KrF.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway