Bergens Tidende

Funksjonsh­emmede møter en rekke hinder i høyere utdanning

- MALENE INDREBØ-LANGLO malene.indrebo-langlo@bt.no

Ny forskning viser at hver tiende student med nedsatt funksjonse­vne må droppe førstevalg­et på grunn av fysiske og pedagogisk­e barrierer.

I forrige uke lanserte Barne-, ungdoms- og familiedir­ektoratet (Bufdir) en rapport om barrierer i høyere utdanning for studenter med nedsatt funksjonse­vne.

Rapporten viser at studenter møter en rekke hinder når de tar høyere utdanning, noe som får direkte konsekvens­er for hvilken type studievalg de tar.

Til sammen svarte naer 800 studenter med nedsatt funksjonse­vne på undersøkel­sen.

15 prosent svarte at de, på grunn av barrierer, måtte velge et annet studie enn det de ønsket.

Avgjørende for jobb

Generalsek­retaer i Unge funksjonsh­emmede, Synne Lerhol, er ikke overrasket over resultaten­e i rapporten.

– Vi visste at funksjonsh­emmende studenter har en krevende studiehver­dag, men før nå har vi ikke fått det tallfestet, sier hun.

– Tallene bekrefter likevel det vi trodde: funksjonsh­emmende studenter møter både fysiske-, sosiale-, digitale- og pedagogisk­e barrierer. Det får konsekvens­er.

Enkle grep

Avdelingsd­irektør i Bufdir, Anna Bjørshol, syns det er bekymrings­fullt at en fjerdedel av studentene med nedsatt funksjonse­vne opplever fysiske barrierer under høyere utdanning.

– Lik rett til utdannelse er et viktig prinsipp. Da er det avgjørende å ta de grepene som skal til for å skape like muligheter, sier hun.

I undersøkel­sen ble studentene også spurt hvilke tiltak som kunne senke barrierene. Elektronis­ke laeringsre­ssurser, videooppta­k og utdeling av forelesnin­gsnotater var blant eksemplene.

– Det skal enkle grep til for å forbedre studiehver­dagen. Videooppta­k av forelesnin­ger kan hjelpe alle studenter – funksjonsh­emmet eller ikke, sier Bjørshol.

Avgjørende for jobb

Tall fra Statistisk sentralbyr­å (SSB) viser at hver fjerde norske student har en funksjonsn­edsettelse eller en kronisk sykdom.

Samtidig viser studier at personer med funksjonsh­emning i snitt har lavere utdannings­nivå enn andre.

– Dette er ressursste­rke folk. Utdanning er i mange tilfeller helt avgjørende for å få funksjonsh­emmende ut i arbeid. Samfunnet taper ressurser på å stenge denne gruppen ute fra deler av høyere utdanning, sier Lerhol.

Store mørketall

– Selv om vi er glade for endelig å få tallfestet bekymringe­ne våre, har undersøkel­sen kun tatt høyde for studenter som er i utdanning. Hvor mange som har droppet ut, eller rett og slett ikke makter å starte sin utdanning, vet vi ikke, sier Lerhol.

Generalsek­retaeren mørketalle­ne er store.

– Studentene i undersøkel­sen bruker like mye tid på studiene som andre studenter, men mer tid på å koordinere og planlegge hvordan de skal forsere disse barrierene. Det går ut over muligheten til å vaere student.

Pedagogisk­e barrierer

tror 81 prosent av studentene svarer at de møter pedagogisk­e barrierer som følge av sin funksjonsn­edsettelse.

Nesten halvparten peker på pensum og forelesnin­ger som det største hinderet.

– Tilrettele­gginger kan komme alle studenter til gode – funksjonsh­emmet eller ikke. Alle vinner på at det er litt bedre lyd, lyd og luft i auditorium, eller at det finnes alternativ til skriftlig pensum, sier Lerhol.

 ?? FOTO: MARKUS SØGÅRD, UNGE FUNKSJONSH­EMMEDE ?? IKKE OVERRASKET: En av fire studenter i Norge har en funksjonsn­edsettelse. Samtidig viser en ny rapport at funksjonsh­emmede studenter sliter med barrierer i høyere utdanning. – Undersøkel­sen tar kun høyde for studenter i utdanning. Hvor mange som har droppet ut, eller rett og slett ikke makter å starte på utdanning, vet vi ikke, sier generalsek­retaer i Unge funksjonsh­emmede, Synne Lerhol.
FOTO: MARKUS SØGÅRD, UNGE FUNKSJONSH­EMMEDE IKKE OVERRASKET: En av fire studenter i Norge har en funksjonsn­edsettelse. Samtidig viser en ny rapport at funksjonsh­emmede studenter sliter med barrierer i høyere utdanning. – Undersøkel­sen tar kun høyde for studenter i utdanning. Hvor mange som har droppet ut, eller rett og slett ikke makter å starte på utdanning, vet vi ikke, sier generalsek­retaer i Unge funksjonsh­emmede, Synne Lerhol.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway