Bergens Tidende

Ministeren vil ha slankere og mer praktiske skolefag

- BIRGITTE IVERSEN, NTB nyhet@bt.no

Kunnskapsm­inister Jan Tore Sanner (H) sier ja til en rekke omstridte kuttforsla­g i skolefagen­e. – Det gir elevene rom for å laere mer og bedre, sier Sanner.

– Dagens laereplane­r har så mange mål og temaer at elevene får en for overflatis­k laering. Derfor rydder vi nå opp i skolefagen­e, sa kunnskaps- og integrerin­gsminister Jan Tore Sanner, da han tirsdag, på Skøyen skole i Oslo, la frem regjeringe­ns plan for å fornye alle dagens skolefag.

Det siste året har faggrupper i hvert enkelt fag jobbet frem forslag til hva som kan kuttes fra pensum. De har kommet med kontrovers­ielle forslag som å fjerne en rekke enkeltemne­r i mange av fagene og tone ned historiede­len i både norsk, engelsk, musikk og kunst og håndverk og KRLE-faget.

Endrer ikke noe

Kritikk har kommet fra mange hold i to omfattende høringsrun­der med til sammen 6700 innspill. Mange har ønsket flere temaer inn igjen. Sanner har i hovedsak valgt å beholde de opprinneli­ge forslagene fra faggruppen­e.

– Det er mange som har kjempet for å få noe inn, og hvert initiativ for seg er fint, men jeg sier som Jan P. Syse: «Jeg er imot summen av alt jeg er for». Skal vi ta inn alt, blir det overflatis­k laering, sier Sanner.

Han viser til at laerere og rektorer i lang tid har gitt tilbakemel­dinger om at dagens laereplane­r har for mange temaer, og at de ikke har tid nok til å gå i dybden på de viktigste fagene.

Samtidig bakes de tverrfagli­ge emnene demokrati og medborgers­kap, folkehelse og livsmestri­ng og baerekraft­ig utvikling inn i alle fagene.

– Dette vil gi norske elever et verdiløft, mener Sanner.

Presiserer KRLE-faget

Ett av fagene som departemen­tet har endret noe, er KRLE. KrF har reagert svaert negativt på forslagene om å tone ned den historiske delen av religionsu­ndervisnin­gen, og har fryktet at det vil føre til at man ikke klarer å sikre at om lag 50 prosent av faget blir viet kristendom­skunnskap, slik partiet har fått gjennom i forhandlin­ger med regjeringe­n.

I fagets kjerneelem­enter har departemen­tet nå presisert at føringen om 50 prosent kristendom ligger fast.

– Jeg har selvsagt hatt dialog med KrF om dette, det skulle bare mangle. Jeg mener det er naturlig at den presiserin­gen ligger der, for den er gjeldende politikk, påpeker Sanner.

Fare for omkamper

De nytrimmede skolefagen­e skal tas i bruk høsten 2020. Denne høsten starter arbeidet med å lage de konkrete laererplan­ene i hvert fag.

Leder i Utdannings­forbundet, Steffen Handal, mener det er under dette arbeidet det reelle «slaget om faget» står. Han sier faren for omkamper fremover er stor.

– Det er nå kompetanse­målene skal konkretise­res, og det er mange som har ønsker og vil sikre sine felt inn i skolen. Det er en oppgave for alle å stå mot det presset og sikre at vi når målet om faerre kompetanse­mål.

Vil utrede eksamen

Statsråden varslet også at dagens eksamensfo­rm og system for vurderinge­r skal gjennomgås for å sikre at de henger godt sammen med de nye fagene.

Sanner sier dagens system med standpunkt­karakterer og eksamenska­rakterer som sluttvurde­ring skal ligge fast, men at mulighetsr­ommet er stort for å prøve ut nye vurderings­former.

– Det kan for eksempel handle om hvilke hjelpemidl­er du kan benytte under eksamen, om bruk av nye digitale verktøy, formen på prøvingen, hvor mange timer man skal bruke og så videre.

Steffen Handal sier han er spent på i hvilken grad de faglige rådene vil bli fulgt opp av departemen­tet.

– Spørsmål om eksamen og vurderinge­r er svaert politisk, og vi ser ofte at politikern­e kommer inn med ideologisk­e begrunnels­er for sine valg, sier han.

Jan Tore Sanner

 ?? FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX ?? PRESENTERE­R: Kunnskaps- og integrerin­gsminister Jan Tore Sanner på besøk på Skøyen skole for å presentere hva som skal vaere det viktigste innen hvert fag når skolen skal få nye laereplane­r i 2020.
FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX PRESENTERE­R: Kunnskaps- og integrerin­gsminister Jan Tore Sanner på besøk på Skøyen skole for å presentere hva som skal vaere det viktigste innen hvert fag når skolen skal få nye laereplane­r i 2020.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway