Bergens Tidende

Staten vil selge seg helt ut av SAS

-

SAS-aksjen ble omsatt for 16,45 kroner da Oslo Børs stengte tirsdag. Statens eierandel, som tilsvarer 9,88 prosent av alle SAS-aksjene, er dermed verdt drøyt 620 millioner kroner.

Statens gjenvaeren­de 37,8 millioner aksjer i SAS ble tirsdag lagt ut for salg. Danmark er en potensiell kjøper, mener flyanalyti­ker.

Danmark har lenge vaert interesser­t i å styrke sitt eierskap i SAS, sier flyanalyti­ker Hans Jørgen Elnaes til NTB.

– Det henger sammen med at den danske staten kontroller­er mesteparte­n av Københavns lufthavn Kastrup. Jeg tror de er interesser­t i å få et grep om SAS for å sikre at flyselskap­et blir en langsiktig og stor aktør på Kastrup, sier Elnaes.

Overrasket

Selv ble han litt overrasket da nyheten om salget kom tirsdag kveld.

– Jeg ble litt overrasket over timingen. Men det kan jo vaere at det finnes en kjøper i markedet nå. SAS har jo kommet langt i å komme på rett kurs. Dermed kan interessen blant investoren­e vaere større, sier Elnaes.

SAS-aksjen ble omsatt for 16,45 kroner da Oslo Børs stengte tirsdag. Statens eierandel, som tilsvarer 9,88 prosent av alle SAS-aksjene, er dermed verdt drøyt 620 millioner kroner. Aksjekurse­n har falt siden oktober i fjor, da den lå på drøyt 26 kroner.

SAS’ pressesjef i Norge, Knut Morten Johansen, er derimot ikke overrasket.

– Dette er i samsvar med det vi er blitt meddelt tidligere, sier Johansen, som ikke ønsker å gi noen ytterliger­e kommentare­r.

Fullmakt i flere omganger

– Regjeringe­n har lenge vaert tydelig på at staten ikke er langsiktig eier av SAS. Stortinget har i flere omganger gitt regjeringe­n fullmakt til å selge seg ut av selskapet. Den fullmakten planlegger vi nå å benytte oss av, skriver naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen (H) i en e-post til NTB.

Han ønsker ikke å si noe om grunnen til at staten vil selge aksjene akkurat nå.

– Fordi prosessen pågår nå, kan vi ikke kommentere saken utover det som kommer frem i børsmeldin­gen, sier naeringsmi­nisteren. I en pressemeld­ing understrek­er imidlertid departemen­tet at eierskapet i SAS kun har vaert forretning­smessig.

Siste gang

Staten har også solgt aksjer i SAS tidligere og vil etter dette nedsalget ikke lenger eie aksjer i flyselskap­et. Også den svenske regjeringe­n har tidligere solgt seg ned i flyselskap­et.

I flere omganger, sist i 2010, har de skandinavi­ske landene måttet sprøyte inn milliarder i SAS for å holde selskapet i gang.

– Da ble det gjort uttrykkeli­g klart at dette var siste gang, sier Elnaes.

Ifølge departemen­tet er minimumsor­dren satt til det antallet aksjer som tilsvarer en samlet kjøpesum i svenske kroner tilsvarend­e 100.000 euro. Salget vil bli rettet mot institusjo­nelle investorer.

Staten har engasjert Nordea, Pareto og UBS som tilrettele­ggere for salget. NTB

Stortinget har i flere omganger gitt regjeringe­n fullmakt til å selge seg ut av selskapet. Den fullmakten planlegger vi nå å benytte oss av.

Torbjørn Røe Isaksen (H), naeringsmi­nister

 ?? FOTO: INTS KALNINS, NTB SCANPIX ??
FOTO: INTS KALNINS, NTB SCANPIX
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway