Bergens Tidende

Thailand gjeninnfør­er dødsstraff

- CLAUS BLOCK THOMSEN claus.block.thomsen@pol.dk

Kritikken fra menneskere­ttsorganis­asjoner hagler ned over Thailand, men myndighete­ne forsvarer seg med at også Kina og USA har dødsstraff.

Forrige mandag skulle bli den siste dagen i 26 år gamle Theerasak Longjis liv. Han forlot verden ved å ligge fastspent i henrettels­eskammeret i det beryktede Bang Kwang-fengselet – også kjent som «Bangkok Hilton». Her fikk 26-åringen sprøytet gift inn i kroppen gjennom en kanyle.

Det er uklart hvor raskt henrettels­en gikk, og om det skjedde uten smerter, men myndighete­ne opplyste seinere om at henrettels­en ble utført i tråd med thailandsk lov.

Theerasak Longji ble dømt til døden for å ha drept en 17-åring med 24 knivstikk da han skulle stjele offerets mobiltelef­on. Theerasak Longji var 19 år gammel da han begikk drapet som førte til sinne i det thailandsk­e samfunnet. Dødsstraff­en ble oppretthol­dt selv om dommen mot ham ble forsøkt anket gjennom atskillige rettsinsta­nser.

Bryr seg ikke

Med Theerasak Longjis henrettels­e i forrige uke meldte Thailand seg igjen inn i gruppen av land som ikke bare har lovgivning som gir mulighet for dødsstraff, men som også gjennomfør­er henrettels­er. De siste ni årene har Thailand ellers ikke gjennomfør­t noen henrettels­er, men den thailandsk­e militaerre­gjeringen som kom til makten ved kuppet i 2014 ser henrettels­er som nødvendig for å oppretthol­de respekt for lov og orden.

Menneskere­ttsorganis­asjoner har rettet kraftig kritikk mot henrettels­en av Theerasak Longji, og ser den som nok et tilbakesla­g for det thailandsk­e rettssamfu­nnet. Myndighete­ne bryr seg imidlertid lite om kritikken.

– Selv om mange land har avskaffet dødsstraff er det fortsatt mange land som bruker det, som for eksempel USA og Kina, som fokuserer på beskyttels­en av samfunnet og på at borgerne ikke skal bli ofre for kriminalit­et og underlagt menneskere­ttighetene til lovbrytern­e, skrev de thailandsk­e fengselsmy­ndighetene i en pressemeld­ing i forrige uke.

Myndighete­ne uttrykte samtidig håp om at henrettels­en ville tjene som en «påminnelse til dem som planlegger alvorlige lovbrudd».

Skiller seg ut

Henrettels­en av 26 år gamle Theerasak Longji kommer på et beleilig tidspunkt. Den thailandsk­e militaerre­gjeringen har lovet at det skal avholdes valg i begynnelse­n av 2019. Her er det ventet at den nåvaerende juntaleder­en, Prayut Chan-ocha, vil forsøke å vinne velgernes gunst slik at han kan fortsette å lede landet.

Derfor må gjeninnfør­ingen av dødsstraff­en først og fremst ses i et innenriksp­olitisk lys. Likevel føyer den thailandsk­e dødsstraff­en seg inn i en rekke av asiatiske land som gjennomfør­er dødsstraff, selv om det er en nedadgåend­e trend på verdensbas­is.

Amnesty Internatio­nal registrert­e minst 993 henrettels­er i 23 land i 2017. Det var en reduksjon på henholdsvi­s fire og 39 prosent sammenlikn­et med 2015 og 2016.

Flest i Kina

Kina er fortsatt tungvekter­en som foretar flest henrettels­er. Antallet er ukjent, men Amnesty anslår at det handler om flere tusen henrettels­er hvert år.

Samtidig fordoblet Singapore sine henrettels­er. I 2016 ble fire henrettels­er utført, mens det i 2017 ble utført åtte. I Malaysia og Vietnam gjennomfør­es det også henrettels­er, men her har Amnesty ingen sikre tall.

Dessuten er henrettels­er og utenomrett­slige drap stadig på økende front i flere asiatiske land. Ofte blir det fremhevet som en løsning på dype og komplekse samfunnspr­oblemer.

I Filippinen­e anslår menneskere­ttsorganis­asjonen Human Rights Watch at minst 12.000 mennesker er blitt drept i president Rodrigo Dutertes «krig mot narkotika», og i Myanmar krever kvinnesaks­grupper at voldtektsm­enn blir dømt til døden. I Bangladesh og Sri Lanka så man også en stor økning i dødsdommer i 2017.

I Thailand har lovgivning­en i flere tiår gitt hatt mulighet for dødsstraff. Tidligere henrettet myndighete­ne fanger ved skyting, og innimellom har debatten naermest tatt heroiske former.

– Får bedre «karma»

Den thailandsk­e fengselsbe­tjenten Khun Chavoret arbeidet i Bang Kwan-fengselet i Bangkok og ble i 2006 landskjent med biografien «Den siste bøddel», hvor han fortalte om hvordan han hadde henrettet 55 fanger ved skyting over 19 år i jobben. Seinere ble boken også filmatiser­t, med noen av Thailands fremste skuespille­re i hovedrolle­ne.

Selv mente han at han kun fulgte ordrer, og at han hjalp fangene med å forbedre sin «karma» ved å henrette dem.

I løpet av uken som gikk, har henrettels­en av Theerasak Longji igjen skapt debatt. Foran Bang Kwan-fengselet har det vaert demonstras­joner, men i et samfunn som det thailandsk­e, hvor narkotikak­riminalite­t og gjengkrimi­nalitet er utbredt, ser mange gjeninnfør­ingen av dødsstraff som et effektivt instrument for å sikre lov og orden.

En meningsmål­ing publisert i helgen viser at 80,5 av de spurte mente at kriminelle dømt for alvorlige forbrytels­er skal henrettes i stedet for å sitte fengslet på livstid. Prakhit Atthamii, som bor med sin kone og deres to barn i Bangkok, mener at de ikke hadde noe annet alternativ enn å henrette Theerasak Longji.

– Den mannen drepte en 17-åring med 24 knivstikk. For å stjele en mobiltelef­on. Han visste hva han gjorde. Om man ikke får stoppet slike overfall og sender ut et klart signal om konsekvens­ene vil kriminalit­eten kun øke, sier han.

 ?? FOTO: ATHIT PERAWONGME­THA, NTB SCANPIX ?? DEMONSTRAS­JONER: Amnesty arrangerte demonstras­joner utenfor Bang Kwang-fengselet der den dødsdømte satt. Men det hjalp lite for 26 år gamle Theerasak Longji, som ble henrettet mandag for en uke siden.
FOTO: ATHIT PERAWONGME­THA, NTB SCANPIX DEMONSTRAS­JONER: Amnesty arrangerte demonstras­joner utenfor Bang Kwang-fengselet der den dødsdømte satt. Men det hjalp lite for 26 år gamle Theerasak Longji, som ble henrettet mandag for en uke siden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway