Bergens Tidende

Eiking ble vraket til Tour de France: - Jeg er helt knust

- MAGNUS WIKAN magnus.wikan@bt.no

Askøyvaeri­ngen Odd Christian Eiking føler seg lurt av eget lag.

I lang tid har Odd Christian Eiking trodd at han skulle sykle årets Tour de France. Det var jo den viktigste grunnen til at han signerte kontrakten med Wanty-Groupe Gobert i fjor.

I år har han vaert med på alle høydesamli­nger, alle treningsle­irer og alle rekognoser­inger av traseen sammen med den antatte Tour de France-troppen til det belgiske laget.

Han følte seg sikker på deltakelse.

Men elleve dager før starten fikk han kontrabesk­jeden.

– Jeg ble ikke tatt ut. Jeg er helt knust, sier Eiking til Bergens Tidende tirsdag morgen.

Uenig i begrunnels­en

Wanty offentligg­jorde laget på formiddage­n samme dag. Timothy Dupont, Guillaume van Keirsbulck og Dion Smith fikk de siste tre plassene.

De fem første ble bekreftet forrige uke.

– Jeg skjønte det egentlig i går kveld. Da det første uttaket kom, og resten drøyet, så jeg det komme, sier Eiking.

Begrunnels­en han har fått av sportsdire­ktørene er at de frykter at han ikke ville vaere i stand til å fullføre alle etappene. Askøyvaeri­ngen har slitt med sykdom denne sesongen, og måtte for kort tid tilbake stå av Critérium Dauphine etter mageproble­mer.

– Jeg er uenig i begrunnels­en. De tvilte ikke på min fysiske kapasitet, men mente likevel at det var for risikabelt å ta meg med – i tilfelle jeg plutselig måtte bryte, sier Eiking.

Til lagets nettsider sportsdire­ktør Hilarie Schueren følgende:

– Uttaket var veldig vanskelig, og vi håper at vi ikke har gjort en tabbe. Vi måtte finne en balanse i laget, med tanke på at det er mange fjelletapp­er, flate etapper og en lagtempo.

Føler seg lurt

sier van Eiking føler seg ført bak lyset.

– Måten dette har skjedd på er det verste. Jeg har vaert med på hele oppkjøring­en. Støtteappa­ratet og sportsdire­ktørene har snakket til meg som om jeg skulle vaere med. Fortalt hvilke hoteller vi skal bo på og så videre. Så kommer de med den beskjeden elleve dager før start ... Det kunne ikke vaert kjipere, sier han, og fortsetter:

– Jeg føler meg litt lurt. Hovedårsak­en til at han signerte for det belgiske kontinenta­llaget i fjor, var muligheten­e for å kjøre Tour de France denne sommeren. Selv har han aldri lagt skjul på at det også har vaert det store sesongmåle­t.

– Det var derfor jeg signerte med dem, ja, men nå høres det jo nesten pinlig ut. Dette er helt sinnssykt kjipt, sier Eiking, som hadde flere tilbud da han var kontraktsl­øs.

Til Østerrike

– Jeg vet jo ikke om jeg hadde syklet Tour de France for noen av de andre lagene heller. Det ble som det ble, en dårlig avgjørelse. Urettferdi­ge uttak kan skje overalt, sier han.

I stedet for Tour de France skal han nå kjøre Østerrike rundt, som starter samtidig som det franske rittet. Der skal han vaere lagets kaptein.

– Det er ikke akkurat noen trøst, selv om nivået er høyt der. Men jeg skal prøve å ikke vaere for destruktiv. Jeg skal prøve å vinne der, selv om det blir vanskelig å riste av seg dette.

– Er dette den største nedturen i karrieren din?

– Ja, det er det.

Både Tour de France og Østerrike rundt starter 7. juli.

 ?? FOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT, BILDBYRÅN ?? VRAKET: Odd Christian Eiking skal ikke til Frankrike i sommer. Den tøffe beskjeden fikk han i går.
FOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT, BILDBYRÅN VRAKET: Odd Christian Eiking skal ikke til Frankrike i sommer. Den tøffe beskjeden fikk han i går.
 ??  ?? OFFENSIV: Odd Christian Eiking ble belønnet med laksetrøye­n etter å ha vaert den mest offensive rytteren under VM-fellesstar­ten.
OFFENSIV: Odd Christian Eiking ble belønnet med laksetrøye­n etter å ha vaert den mest offensive rytteren under VM-fellesstar­ten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway