Bergens Tidende

Medisinsk kompetanse en mangelvare

- KRISTIAN JANSEN

Hverken kommunen eller de sentrale helsemyndi­gheter har tatt nok ansvar med å utdanne leger for jobb i sykehjem.

Phd, sykehjemso­verlege og fastlege Bergen kommune

leder norsk forening for alders-og sykehjemsm­edisin

ISERIEN «HISTORIER FRA SYKEHJEMME­T» har pårørende fortalt om sine erfaringer. En av de triste historiene var en datter som satt igjen med mange ubesvarte spørsmål etter at hennes gamle mor døde på sykehjem. Moren ble akutt syk med hjerteinfa­rkt og fikk feilaktig diagnosen magesyke.

Riktig diagnose er en grunnlegge­nde forutsetni­ng for valg av riktig behandling. Det er viktig med samarbeid mellom de ulike faggrupper i sykehjem, men legen har ansvaret for å undersøke pasienten, stille diagnose og starte behandling.

PASIENTER I SYKEHJEM har ofte flere sykdommer og bruker mange legemidler. De har varierende grad av kognitiv svikt. Dette gjør det krevende å finne ut hva som feiler pasienten ved akutt sykdom eller å erkjenne når døden naermer seg. Legetjenes­ter til pasienter i sykehjem har vaert et forsømt område i lang tid. Bettina Husebø peker i sitt innlegg på at leger og sykepleier­e trenger høy faglig kompetanse i kommunikas­jon og omsorg i livets slutt. Med behovet for kompetanse stopper ikke der.

DET ER NÅ KRAV om at leger som ansettes i sykehjem skal vaere spesialist i allmennmed­isin eller annen relevant spesialite­t. Legeforeni­ngen mener at dette ikke er nok og har laget en kompetanse­plan i alders- og sykehjemsm­edisin som går over to år. Men sykehjemsl­egenes kompetanse blir lite etterspurt av ledere ute i kommunen. FOR FÅ ÅR SIDEN var det vanlig at pasienter ble innlagt i sykehus når slutten naermet seg og de døde der. Nå blir disse pasientene lagt inn i sykehjem. Det har vaert arbeidet målrettet for å bedre omsorgen til pasienter som dør i sykehjem. Da arbeidet startet, var det mindre oppmerksom­het rundt behovet for å lindre smerte og angst hos døende.

DET ER VIKTIG å ha gode rutiner for å sikre god nok oppfølging i denne fase av livet. Lege, sykepleier og annet pleieperso­nal skal sammen vurdere om pasienten er døende. Utviklings­sentrene for sykehjem og hjemmetjen­ester har gitt systematis­k opplaering i omsorg ved livets slutt og i bruk av tiltakspla­nen «Livets siste dager». Dette har gitt ansatte i sykehjem økt kunnskap på dette området. SINTEF har foretatt evaluering av tiltakspla­nen og funnet at den i all hovedsak oppleves som nyttig i pleien av døende. Sykehjemme­t er en god arena for utdanning av leger. Dette ble også vist av Anette Fosse i hennes doktorgrad­savhandlin­g som nylig ble forsvart ved Universite­tet i Bergen. I sykehjem får legen mulighet til å følge pasienter med sviktende helse fram til de dør. Dette gir god innsikt i kompleksit­eten ved behandling av skrøpelige eldre. Hverken kommunen eller de sentrale helsemyndi­gheter har tatt tilstrekke­lig ansvar for å utdanne leger til primaerhel­setjeneste­n. DET ER STOR FORSKJELL i rammene for spesialist­utdanning på sykehus og i primaerhel­setjeneste­n. I sykehusene er det utdannings­løp for leger i spesialise­ring, fast lønn og sosiale goder. Leger som arbeider i kommunen, må ta alt ansvar for egen utdanning.

Kommunen må vedkjenne seg sitt ansvar for spesialist­utdanninge­n av leger ved å lage utdannings­stillinger og stille til rådighet de ressurser som trengs for at leger i spesialise­ring kan få veiledning fra erfaren kollega og delta på kurs og i annen nødvendig laeringsak­tivitet. Dette er helt avgjørende for å rekruttere yngre leger til allmennmed­isin og en framtidig jobb i sykehjem.

 ?? FOTO: ODD MEHUS ?? LIVETS SISTE DAGER: Kommunen må vedkjenne seg sitt ansvar for å rekruttere yngre leger til allmennmed­isin og en framtidig jobb i sykehjem, skriver innsendern­e.
FOTO: ODD MEHUS LIVETS SISTE DAGER: Kommunen må vedkjenne seg sitt ansvar for å rekruttere yngre leger til allmennmed­isin og en framtidig jobb i sykehjem, skriver innsendern­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway