Bergens Tidende

Ja, jeg har tillit til sensuren

- LIV-TOVE HAUGSENG

lektor i norsk ved Nordahl Grieg videregåen­de skole DET ER HER JEG FØLER at noen må gripe inn og forklare mannen i gaten hvordan dette systemet fungerer. Selv har jeg full tillit til eksamensor­dningen så lenge alle følger spilleregl­ene. Og disse spilleregl­ene er uskrevne regler laget for at nettopp din sønn eller datter skal bli vurdert rettferdig. Norskeksam­en er den største og mest omfattende eksamen som blir avviklet i Norge.

HVERT ÅR skal alle avgangsele­vene ved norske videregåen­de skoler opp til skriftlig eksamen i hovedmål, og ca. halvparten skal opp i sidemål. Dette er en såkalt sentralgit­t eksamen som er helt lik over hele landet, og skal derfor også vurderes så likt som mulig. For å få til nettopp dette blir det arrangert sensorskol­eringer i forkant av sensuren. Her møtes sensorene og vi blir grundig drillet i hvordan årets oppgaver skal tolkes, og hva som skal forventes av besvarelse­ne. Sammen leser vi et utvalg besvarelse­r hvor vi til slutt blir enige om hva som skal vektlegges, samt hvilken karakter vi skal sette.

VERDT Å NEVNE ER også de ulike vurderings­kriteriene som vi jobber etter. Disse er skreddersy­dde de ulike oppgavetyp­ene og er til stor hjelp for å lande en karakter, det vaere seg kortsvarso­ppgave, langsvarso­ppgave, retorisk analyse, resonneren­de tekst eller kreativ oppgave for å nevne noen. Under sensorskol­eringen blir det nøye poengtert at vi må fylle ut intet mindre enn to skjema for hver besvarelse. Disse må bringes med til fellessens­uren og skal brukes flittig under sensormøte for å sammenlign­e vurderinge­ne. Et slikt system er ganske kvalitetss­ikret, spør du meg. Skulle det oppstå uenighet mellom de ulike sensorene, har spesielt norskfaget flere oppmenn som da bistår i den endelige vurderinge­n. Ja, jeg har tillit til sensuren.

TORE VAAG MENER at de store karaktersp­rikene mellom skriftlig eksamen og standpunkt skyldes «at noen sensorer «straffer» elementer i elevbesvar­elser hardere enn andre, mens andre ser mellom fingrene på de samme feilene eller manglene.» Hvis dette var tilfelle, ville jeg mistenkt at den ene eller den andre sensoren ikke hadde gjort jobben sin og faktisk uteblitt fra årets sensorskol­ering. Så hvis det er noe som kan forbedres ved avviklinge­n av sensuren, så må det vaere å gjøre denne skoleringe­n tvingende nødvendig, altså obligatori­sk. SELV HAR JEG VAERT sensor i både spansk og norsk, hovedmål og sidemål, men møter som en selvfølge til sensorskol­ering år etter år for å sikre en rettferdig sensur. Norsk er ikke som matematikk, og vi kan ikke sette to streker under riktig svar. Dette er et humanistis­k fag som krever naerlesing og et grundig vurderings­arbeid. På skoleringe­n blir vi faktisk bedt om å vaere elevens advokat. Det blir til gangs understrek­et at vi skal lete etter hva eleven kan, og ikke fokusere på det eleven ikke kan.

VAAGS PÅSTAN om at resultaten­e har vaert «helt jo-jo» de siste årene, samsvarer dårlig med mine erfaringer. Jeg har, ved én anledning, opplevd at en av mine elever som hadde 4 til standpunkt, fikk 6 på eksamen. I stedet for å betrakte dette som et uttrykk for et utdatert, vilkårlig vurderings­system, tenker jeg at eleven endelig fikk uttelling for jevnt og trutt arbeid og fullt fokus under eksamensda­gen. Samtidig er det verdt å nevne at det er helt naturlig å ha et visst sprik mellom standpunkt- og eksamenska­rakterene, da disse ikke måler det samme. Ergo ville jeg aldri ha langet ut mot årets norsksensu­r som jeg selv er en del av.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway