Bergens Tidende

Havnedirek­øren skuffet over nei til landstrøm

- MARITA RAMSVIK marita.fromreide.ramsvik@bt.no

– Nå får vi ikke kommet videre i den visjonen vi har om en miljøvennl­ig og god havnedrift i Bergen sentrum, sier havnedirek­tør Johnny Breivik.

Torsdag skulle bli dagen der Bergen havn endelig fikk innvilget nok midler til å bygge ut landstrøma­nlegg til cruiseskip på Skoltekaie­n.

Disse visjonene fikk torsdag kraftig motbør. «Investerin­gsandelen blir for stor sammenlikn­et med gevinsten», lyder Enovas avslag.

– Avslaget betyr at vi enn så lenge må ta imot cruiseskip som trekker store mengder strøm og har store utslipp. Vi får ikke kommet videre i vår visjon om en miljøvennl­ig og god havnedrift i Bergen sentrum, sier Johnny Breivik, havnedirek­tør for Bergen havn.

Forventer handling

Kunngjørin­gen fra Enova betyr at ingen prosjekter får innvilget tilskudd til landstrøm til cruiseskip.

Dette strider imot vedtaket Venstre fikk gjennomsla­g for i Stortinget i 2017, som sier at Enova skal legge til rette for utbygging av landstrøma­nlegg til cruiseskip.

– Det er overrasken­de og svaert skuffende at Regjeringe­n og en statsråd fra Venstre ikke følger opp sine egne beslutning­er. Vi forventer at Venstres statsråd bruker sin myndighet til å endre den neste tilskuddsu­tlysningen fra Enova, sier Breivik.

Han ønsker at Enovas tildelings­kriterier slik de foreligger i dag endres til å gjenspeile det politiske signalet fra Stortinget.

Skyhøyt strømforbr­uk

Tilskuddet på 90 millioner skulle brukes til å bygge et landstrøma­nlegg på Skolten. Denne utbygginge­n ville bidratt til å redusere miljøforur­ensninger fra cruiseskip­snaeringen.

– Landstrøm er en avgjørende nødvendigh­et for at Bergen skal kunne fortsette å ha cruisebesø­k og samtidig følge miljøkrave­ne de har satt seg, og Bergens kommunes grunnstrat­egi, sier Breivik.

Cruiseskip­ene som ligger til land i Bergen har et strømforbr­uk tilsvarend­e forbruket til en middels stor norsk kommune, ifølge havnedirek­tøren.

– Når de produserer denne strømmen med olje og drivstoff, vil dette medføre betydelige utslipp.

Så snart som mulig

Ketil Kjenseth (V), leder i Stortinget­s energi- og miljøkomit­é, skriver i en e-post til BT at dette er en viktig sak for Venstre.

– Jeg har stor forståelse for utålmodigh­eten. Utslippene fra cruisenaer­ingen må reduseres, og det er spesielt viktig for luftforure­nsingen i en stor havneby som Bergen, skriver han.

I arbeidet med revidert budsjett denne våren fikk Venstre gjennomsla­g for at regjeringe­n skal sikre at Enovas mandat omfatter utbygging av landstrøm for cruiseskip i kommunal eller privat regi.

– Det skal vi jobbe hardt for at blir en virkelighe­t så snart som mulig. Samtidig er det verdt å understrek­e at regjeringe­n nå sørger for at skip stadig flere steder langs kysten kan motta strøm fra land, skriver Kjenseth.

 ?? ARKIVFOTO: MARITA AAREKOL ?? SKOLTEN: Her drømmer havnedirek­tøren om å bygge et landstrøma­nlegg til å forsyne tre cruiseskip med landstrøm samtidig.
ARKIVFOTO: MARITA AAREKOL SKOLTEN: Her drømmer havnedirek­tøren om å bygge et landstrøma­nlegg til å forsyne tre cruiseskip med landstrøm samtidig.
 ?? ARKIVFOTO: BÅRD BØE ?? SKUFFET: Havnedirek­tør Johnny Breivik sier at Bergen havn er avhengig av finansiell støtte for å kunne bygge ut et landstrøma­nlegg til cruiseskip.
ARKIVFOTO: BÅRD BØE SKUFFET: Havnedirek­tør Johnny Breivik sier at Bergen havn er avhengig av finansiell støtte for å kunne bygge ut et landstrøma­nlegg til cruiseskip.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway