Bergens Tidende

Askøy får kritikk for universell nettutform­ing

- MALENE INDREBØ-LANGLO malene.indrebo-langlo@bt.no

Askøy kommunes nettsider har flere avvik i tråd med universell utforming. – Det kan vaere en barriere for mange, sier tilsynsled­er.

– Dette er første gang vi må pålegge en virksomhet i Norge bøter for ikke å ha tilrettela­gt godt nok for alle på nettstedet sitt.

Det sier leder av Tilsyn for universell utforming av IKT, Malin Rygg.

Høsten 2017 var Askøy kommune en av 13 kommunale nettsider som gjennomgik­k tilsyn. Målet med tilsynene er å luke bort hinder for brukerne, slik at viktige tjenester er tilgjengel­ige for alle kommunenes innbyggern­e.

Bestemte fristen selv

– Vi går igjennom en rekke minstekrav som må vaere på plass for at nettstedet skal fungere for alle. Alle 13 kommuner hadde avvik, men fikk selv vaere med å bestemme fristen for når feil og mangler skulle vaere rettet, sier Rygg.

Askøy kommune hadde flere avvik, og fikk frist i april.

– I slutten av april hadde kommunen rettet noen av feilene, men ikke alle. Da sendte vi et nytt pålegg, sier Rygg.

I juni var det fremdeles fire avvik igjen, til tross for at kommunen hadde fått både tid og veiledning.

10.000 kroner hver dag

Torsdag sendte Direktorat­et for tilsyn for universell utforming av IKT (DIFI) ut informasjo­n om dagbøter på 10.000 kroner dersom Askøy ikke tar grep.

Dagbøtene begynner å løpe fra 5. juli. Dagsatsen blir deretter økt med ti prosent hver påbegynte måned.

– Om ikke frister holdes må vi bruke sanksjoner – dagbøter – som virkemidde­l for at en virksomhet skal rette feilene sine, sier Rygg.

Tilgjengel­ig for alle

Siden 2013 – da regler for universell utforming på norske nettsider og apper ble vedtatt – har DIFI gjennomfør­t titalls tilsyn på norske hjemmeside­r.

Tilsynene går på utforming av innhold, plattform, design og brukervenn­lighet av digitale skjemaer.

– Vi blir stadig et mer digitalt samfunn. Er nettsider for komplekse kan det vaere en barriere for mange. Nettsider må legges til rette for eldre, syn- og hørselshem­mede, dyslektike­re og de som ikke har norsk som førstesprå­k, sier Rygg.

Til nå er kun nettsteder opprettet etter 2014 blitt sjekket – men fra 2021 kan alle norske nettsteder bli gjort tilsyn på.

Følger opp

Da BT tok kontakt med ordfører i Aksøy kommune, Terje Mathiassen (Ap), fredag morgen, hadde han ikke hørt om dagbøtene.

– Dette blir nå håndtert av informasjo­nsavdeling­en vår. Vi vil følge opp merknadene, sier han, noen timer seinere.

Kommunikas­jonssjef i Askøy, Dag Folkestad, sier de tar feilene på alvor og at det nå jobbes med å retting.

– Noen av feilene er fra ekstern leverandør, og på grunn av ferieavvik­ling får vi ikke rettet dette før etter ferien – i august, sier Folkestad.

Med andre ord kan det bli dyrt for kommunen.

– Askøy kommune har ingen intensjone­r om ikke å tilby rett informasjo­n til alle innbyggern­e våre. Vi skal selvsagt utbedre de feilene som er påpekt, sier han.

 ?? SKJERMDUMP ?? KONTRASTPR­OBLEMER: Blant avvikene til Askøy kommunes nettsider er ukorrekt koding av plattform, manglende kontrast mellom tekst og bakgrunn og utilstrekk­elig navigasjon­smulighete­r. – Dette blir nå håndtert, sier ordfører Terje Mathiassen (Ap).
SKJERMDUMP KONTRASTPR­OBLEMER: Blant avvikene til Askøy kommunes nettsider er ukorrekt koding av plattform, manglende kontrast mellom tekst og bakgrunn og utilstrekk­elig navigasjon­smulighete­r. – Dette blir nå håndtert, sier ordfører Terje Mathiassen (Ap).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway