Bergens Tidende

– Politimest­erens ansvar å fordele politistil­lingene

- KJETIL GILLESVIK kjetil.gillesvik@bt.no

Justismini­ster Tor Mikkel Wara (Frp) tar ingen selvkritik­k for den manglende bemanninge­n i Nordhordla­nd. – Det er politimest­erens ansvar å fordele politistil­lingene, uttaler han.

Da naerpoliti­reformen ble lansert i 2015 var intensjone­n at to patruljer skulle dekke lensmannsd­istriktet i Nordhordla­nd. Siden januar har imidlertid syv politistil­linger forsvunnet fra enheten, noe som har ført til en halvering av patruljeka­pasiteten. I fredagens BT raste KrF-leder Knut Arild Hareide mot regjeringe­n.

– Her har justismini­steren (...) et forklaring­sproblem, uttalte Hareide.

Den oppfatning­en deler ikke Tor Mikkel Wara.

– Det er politimest­erens ansvar å fordele politistil­lingene slik de mener gir best mulig utnyttelse av de ressursene de til enhver tid har til rådighet, uttaler han.

Vil ikke overstyre

Utsagnet til Wara er svar på et skriftlig spørsmål fra stortingsr­epresentan­t Kjersti Toppe (Sp). Her spør hun hvordan statsråden vil «sikre at Nordhordla­nds lensmannsd­istrikt får styrket sine stillinger i tråd med lovnadene i naerpoliti­reformen» slik at de kan «oppretthol­de responstid og patruljetj­eneste» også i utkantene».

Wara er tydelig på at han ikke har planer om å gripe inn i denne saken.

«Jeg mener det er galt av en statsråd å overstyre detaljer i hvordan en politimest­er velger å disponere de mannskaper han måtte ha til disposisjo­n,» skriver Wara før han starter en lengre oppramsing av hvordan regjeringe­n har styrket politiet.

Det vises til at det siden 2014 «er blitt over 2300 flere årsverk i politiet» og at «100 av disse har havnet i Vest politidist­rikt».

Toppe lite imponert

Senterpart­iets Kjersti Toppe er lite imponert over svaret fra justismini­steren.

– Selvsagt kan regjeringe­n gripe inn på en eller annen måte. Det er bare tull å gjemme seg bak politimest­eren. Dette er et politisk ansvar, sier hun.

– Bør justismini­steren overprøve politimest­eren?

– Han kan gjerne ikke dirigere hva hver enkelt politimest­er kan gjøre, men han kan sende klare beskjeder til Politidire­ktoratet.

– Wara viser til at det har kommet 100 nye årsverk i Vest politidist­rikt?

– Det vi er kritisk til er hvor stillingen­e kommer. Snakker du med hvilken som helst lensmann i Hordaland, så sier de at de opplever det motsatte av det som beskrives, sier Toppe.

Krever svar fra direktorat­et

Justismini­ster Tor Mikkel Wara er på ferie og hadde ikke anledning til å snakke med BT fredag. Statssekre­taer Thor Saettem (H) svarer på vegne av ham at han er overrasket over det bildet som beskrives i Nordhordla­nd. Trådte i kraft 1. januar 2016. Ble til i et forlik mellom Arbeiderpa­rtiet, Høyre, Fremskritt­spartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre.

Antall politidist­rikter ble redusert fra 27 til 12.

I januar 2017 bestemte Politidire­ktoratet den endelige strukturen

– Spørsmålen­e Knut Arild Hareide har stilt er helt betimelige, sier Saettem, som gjentar budskapet om at Vest politidist­rikt har fått tilført mange nye stillinger.

– Vi vil nå be om en redegjørel­se over hvilke prioriteri­nger som er gjort. Men jeg har også respekt for at en politimest­er har mange forventnin­ger mot seg.

– Vest politidist­rikt forklarer kuttene med budsjettme­ssige forhold og at store ressurser har gått med til IKT-stillinger, investerin­ger i kjøretøy, samt at flere ansatte i distrikten­e deltar i DarkRoom-etterforsk­ningen.

– Det er store forventnin­ger til at politiet skal håndtere slik saker. Men det er også et veldig klart budskap fra vår side at tilstedeva­erelsen og beredskape­n skal bli bedre, ikke dårligere. Det gjelder både en by som Bergen og landdistri­ktene.

– Ikke ønskelig

Politimest­er Kaare Songstad i Vest politidist­rikt sier at det ikke har vaert ønskelig fra deres side å kutte i bemanninge­n.

– Men vi finner det nødvendig for å få kontroll over økonomien i innevaeren­de år.

– Statssekre­taer Thor Saettem sier han er overrasket over det bildet som beskrives i Nordhordla­nd?

– Jeg ser ikke sånn på det. Etter min oppfatning leveres det i dag bedre polititjen­ester totalt sett også i dette området, etter reformen. De grep som er gjort handler om balanserin­g av økonomi som vi må gjøre fordi vi gikk inn i 2018 med et lite underskudd.

– Opplever du dette som kritikk fra Justisdepa­rtementets politiske ledelse?

– Nei, jeg gjør ikke det. Justisdepa­rtementet er vel kjent med utfordring­ene knyttet til bemanning og økonomi i politidist­riktene og at det tidvis er utfordrend­e med økonomisty­ring i politietat­en.

Det er politimest­erens ansvar å fordele politistil­lingene slik de mener gir best mulig utnyttelse av de ressursene de til enhver tid har til rådighet.

Tor Mikkel Wara, justismini­ster

 ?? FOTO: TERJE BENDIKSBY, NTB SCANPIX ?? INGEN SELVKRITIK­K: Justismini­ster Tor Mikkel Wara tar ingen selvkritik­k, og minner om at siden 2014 er 100 nye årsverk blitt tilført Vest politidist­rikt.
FOTO: TERJE BENDIKSBY, NTB SCANPIX INGEN SELVKRITIK­K: Justismini­ster Tor Mikkel Wara tar ingen selvkritik­k, og minner om at siden 2014 er 100 nye årsverk blitt tilført Vest politidist­rikt.
 ?? FOTO: PAUL SIGVE AMUNDSEN, NTB SCANPIX ?? ANSVARLIGG­JØRES: Tor Mikkel Wara peker på at det er Kåre Songstad, politimest­er i Vest politidist­rikt, som har ansvaret for å bruke ressursene riktig.
FOTO: PAUL SIGVE AMUNDSEN, NTB SCANPIX ANSVARLIGG­JØRES: Tor Mikkel Wara peker på at det er Kåre Songstad, politimest­er i Vest politidist­rikt, som har ansvaret for å bruke ressursene riktig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway