Bergens Tidende

Sykefravae­ret faller langt mer i privat enn offentlig sektor

- BIRGITTE IVERSEN, NTB nyhet@bt.no

Privat sektor har i mye større grad enn offentlig sektor klart å redusere sykefravae­ret, viser en ny rapport om IA-avtalen.

Et av hovedmålen­e i avtalen om et inkluderen­de arbeidsliv (IAavtalen) var å redusere sykefravae­ret med 20 prosent sammenlikn­et med første kvartal 2001, da den første avtalen ble inngått.

En ny rapport viser at man har kommet knapt halvveis til målet 17 år seinere. I snitt er sykefravae­ret redusert med 9,7 prosent. Samtidig har sykefravae­ret holdt seg stabilt siden 2012.

Forskjelle­r

Rapporten, som er utarbeidet av en faggruppe som har vurdert status og utvikling av målene i avtalen, viser at det er store forskjelle­r i hvor mye ulike bransjer og sektorer har klart å kutte sykefravae­ret.

Bransjene med størst reduksjon er overnattin­gs- og serverings­bransjen (-34,5 prosent), industrien (-25,3 prosent) og forretning­smessig – og personlig tjenesteyt­ing (-21,7 og -21,6 prosent). Minst reduksjon er det i bransjene bergverksd­rift og utvinning (-4 prosent), undervisni­ng (-8 prosent), offentlig administra­sjon, forsvar og sosialfors­ikring (-9,9 prosent), samt helse- og sosialtjen­ester (-11, 4 prosent).

Høyest sykefravae­r totalt har helse- og sosialtjen­ester med 8,9 prosent, fulgt av transport -og lagring med 6,9 prosent. Lavest sykefravae­r har informasjo­n- og kommunikas­jonsansatt­e med 4 prosent. I snitt lå sykefravae­ret for alle bransjer på 6,3 prosent i 2016 mot 7,4 prosent i 2001.

Kvinner mest syke

Rapporten viser videre at nedgangen i fravaeret har vaert langt sterkere for menn (-16,5 prosent) enn kvinner (-5,7 prosent).

Det er også store variasjone­r mellom fylkene. Det legemeldte fravaeret har falt mest i Oslo (-29 prosent), Finnmark (-23 prosent) og Sør-Trøndelag (-22 prosent). Rogaland er det eneste fylket som ikke har hatt nedgang i fravaeret i IA-perioden (-0,2 prosent).

Andre funn er at mens eldre i snitt står 12 måneder lenger i arbeid enn tidligere, så har andelen sysselsatt­e i befolkning­en for øvrig gått ned med 2,5 prosentpoe­ng siden 2001. Høy innvandrin­g og at flere unge tar utdannelse, forklarer delvis dette.

Målet om å få flere med nedsatt funksjonse­vne ut i arbeidsliv­et, er ikke nådd, viser rapporten videre.

Skal reforhandl­es

Dagens IA-avtale utløper i 2018 og skal etter planen reforhandl­es mellom partene i arbeidsliv­et og staten til høsten.

– En eventuelt ny IA-avtale må designes slik at den gir effekt i hele arbeidsliv­et. Hittil har kun privat sektor nådd sykefravae­rsmålet, mens utviklinge­n i kommunal sektor har gått i feil retning, skriver arbeidsliv­sdirektør Nina Melsom i NHO i en kommentar til NTB.

Arbeids- og sosialmini­ster Anniken Hauglie skriver i en kommentar på departemen­tets nettside at rapporten viser at dokumentas­jonen ikke er god nok når det gjelder bruken eller effektene av dagens IA-virkemidle­r.

– Jeg mener derfor at tiden nå er inne for å diskutere dagens virkemidle­r og hvordan vi skal utvikle og ta i bruk nye virkemidle­r. Jeg ser frem til å diskutere dette videre med partene til høsten, skriver Hauglie.

Jeg mener derfor at tiden nå er inne for å diskutere dagens virkemidle­r og hvordan vi skal utvikle og ta i bruk nye virkemidle­r.

Anniken Hauglie, arbeidsog sosialmini­ster

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: THOMAS BRUN, NTB SCANPIX ?? MER SYKE: Rapporten viser at nedgangen i fravaeret har vaert langt sterkere for menn (-16,5 prosent) enn kvinner (-5,7 prosent).
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: THOMAS BRUN, NTB SCANPIX MER SYKE: Rapporten viser at nedgangen i fravaeret har vaert langt sterkere for menn (-16,5 prosent) enn kvinner (-5,7 prosent).
 ??  ?? Anniken Hauglie
Anniken Hauglie

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway