Bergens Tidende

EU prøver å finne balansen

- ELISABET SVANE elisabet.svane@pol.dk NIKLAS HEINSKOU

EU frykter at handelskri­gen mot USA er en ny doktrine om et system uten regler.

Da USAs president, Donald Trump, innledet handelskri­gen mot EU med straffetol­l på stål og aluminium, var det europeiske svaret å innføre toll på amerikansk­e varer, samt stålsatte ord om at man ikke ville forhandle med en pistol mot pannen. For øvrig ville man fortsette å følge de internasjo­nale handelsreg­lene i WTO.

Ny doktrine

Under overflaten er det imidlertid dyp bekymring, som kunne høres allerede før EU-toppmøtet gikk i gang i Brussel torsdag. En høytståend­e EU-diplomat sa at det etter hvert tegnet seg et mønster av en helt ny, amerikansk doktrine.

– En doktrine hvor det ikke finnes venner og fiender. En doktrine hvor det internasjo­nale, regelbaser­te systemet ikke er utgangspun­ktet, sa diplomaten.

På toppmøtets første dag var handelskri­gen et av de første temaene. Og selv om alt sto i migrasjone­ns tegn, med Italias nyvalgte statsminis­ter Giuseppe Conte i sentrum, brukte EU-lederne mye krutt på å finne et balansert svar på Trumps straffetol­l.

På den ene siden ønsker EU å fastslå at alle 28 land står sammen, og at man er klar til å svare på amerikansk­e tiltak. På den andre siden ønsker de også å strekke ut en hånd til den amerikansk­e presidente­n.

Problemer med dumping

Det skjer med formulerin­gen om at EU planlegger å ville moderniser­e reglene i WTO, slik at man i fremtiden for eksempel kan forhandle mer «fleksibelt» – og andre like upresise formulerin­ger. Bak dem ligger hånden til Trumps regjering i et forsøk på å forhindre at handelskri­gen ikke opptrappes, sier en EU-diplomat.

Samme toner anla Danmarks statsminis­ter, Lars Løkke Rasmussen, da han en kort stund kom ut av møtet.

– Vi møter med et moderat svar. Man skal ikke vende det andre kinnet til, men man kan jo prøve å mildne slaget, sa Løkke Rasmussen.

Han understrek­et at EU sånn sett hadde forståelse for at amerikaner­ne hadde problemer med Kina, som USA også er i handelskri­g med.

– Det finnes helt klart utfordring­er med tanke på Kina, blant annet med dumping, men det burde vi jo samarbeide om, sa han.

Vil ramme Tyskland

Trump har fra dag én gjort det klart at han ikke har tenkt å adlyde internasjo­nale organisasj­oner, uansett hva de heter. Det gjelder også for WTO, og ved å ville moderniser­e, er signalet til Trump at hans kritikk av WTO ikke er helt på baertur.

Det som bekymrer i EU – og saerlig i Tyskland – er et mulig foreståend­e tollangrep på europeiske biler. Det vil spesielt ramme Tyskland, og det er dem Trump vil ramme. Det legger han ikke skjul på.

Bilindustr­ien er så stor i Tyskland at Trumps tariffer vil gjøre merkbar skade på den tyske økonomien. Derfor er det viktig for EU at Tyskland ikke viser tegn til usikkerhet, slik at de 28 EUlandene kan fortsette å stå sammen.

Inntil videre er Tyskland med på EU-linjen. Et moderat og bortimot vennligsin­net svar til Trump er absolutt i tysk økonomis interesse.

Først forventer man imidlertid at en straffetol­l på biler vil bli satt ut i livet i september. Analysen er at Trump vil utnytte det innenriksp­olitisk, når det er mellomvalg i USA i september.

 ?? FOTO: FRANCOIS LENOIR, REUTERS ?? BALANSEGAN­G: Det er dyp bekymring for USAs handelskri­g mot EU, med straffetol­l på stål og aluminium. Her fra et møte mellom Donald Trump og president for Europaråde­t, Donald Tusk, i mai 2017.
FOTO: FRANCOIS LENOIR, REUTERS BALANSEGAN­G: Det er dyp bekymring for USAs handelskri­g mot EU, med straffetol­l på stål og aluminium. Her fra et møte mellom Donald Trump og president for Europaråde­t, Donald Tusk, i mai 2017.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway