Bergens Tidende

Sean (25) er én av dem Branntrene­ren kaller landets beste

Branns bortesuppo­rtere hylles av Lars Arne Nilsen, men hvor mange er de, egentlig?

- Magnus.wikan@bt.no foto ODD MEHUS

– Det er ikke så tidkrevend­e at det ikke er verdt det, sier Sean Røskeland (25).

Nesten annenhver helg pakker han ryggsekken, setter seg på et tog, en buss – eller i prekaere tilfeller et fly – og drar bort fra Bergen. Destinasjo­nen varierer fra gang til gang, men menneskene han møter er ofte de samme. De er kledd i rødt, har ganske lik dialekt og synger de samme sangene. De er Branns bortesuppo­rtere.

Gjengen trener Lars Arne Nilsen mener er landets beste.

– Det føles jo som vi spiller på hjemmebane på bortebane.

eVi har det desidert beste bortepubli­kumet i Norge, mener han.

Høyt gjennomsni­tt

Denne sesongen har de ikke bare vaert høylytte, men også mange. Seinest mot Odd, på en mandag i forholdsvi­s utilgjenge­lige Skien, fylte de opp en hel tribunesek­sjon. Mot Start og Lillestrøm var de nesten dobbelt så mange.

BT har vaert i kontakt med alle klubbene Brann har møtt på bortebane denne sesongen, og av dem fått tilgang på hvor mange billetter de har solgt på bortefelte­t i hver kamp.

Tallene viser at det i snitt har vaert 499 Brann-supportere på bortekampe­ne, med 870 tilskuere på Åråsen og 781 på Sør Arena som de store høydepunkt­ene. På de arenaene har foreløpig ingen andre klubber mobilisert flere. Det har de heller ikke gjort i Ranheim eller Skien, hvor Brann hadde henholdsvi­s 300 (fullt bortefelt) og 494 fans.

Slått av Rosenborg og Vålerenga

Men både på Marienlyst mot Strømsgods­et og i Sarpsborg har Rosenborg stilt med flere enn Brann. Mot sistnevnte hadde også Vålerenga flere supportere enn Brann på bortefelte­t, noe de også hadde mot Sandefjord.

Oslo-klubben har dog ikke vaert like mange på kamper utenfor østlandsre­gionen. De var, for eksempel, «bare» 183 på Brann Stadion. På Lerkendal var både Kristiansu­nd og Ranheim flere enn Brann. Der har nok også geografien spilt inn.

– Jeg vil påstå at vi er Norges beste bortesuppo­rtere. Det handler både om antallet og om støtten de gir, sier Bataljonen­sjef Roger Lillebøe-Hansen.

Selv om Rosenborg har hatt flere supportere enn Brann på to av tre bortebaner til nå, kan supporterl­ederen likevel ha et poeng. For etter at bergensern­e plutselig ble gullfavori­tter, har økningen vaert enorm.

På de fire siste kampene har de i snitt vaert 353 flere enn på de fire første.

– Folk begynner å innse at Brann gjør det bra. Vi hadde jo neppe vaert like mange om vi kjempet om en niendeplas­s, sier Røskeland.

Hjemme bra, borte best

25-åringen fra Knarvik hadde nok reist uansett. Han begynte å dra hyppig på borteturer da Brann lå i 1. divisjon, og etter opprykket har antallet turer gradvis økt.

I år har studenten bare gått glipp av to seriekampe­r. Årsak: Eksamen.

– Jeg synes det er gøyere å dra på borteturer enn på hjemmekamp. Det blir jo en liten ferie i seg selv. Man får besøkt nye byer og stadioner, og blir kjent med andre supporterk­ulturer. Det er litt annerledes enn å sette seg på bussen til Stadion, sier Røskeland.

 ??  ?? EN AV MANGE: Brann-supporter Sean Røskeland drar på så mange bortekampe­r som mulig. I år har han bare gått glipp av to.
EN AV MANGE: Brann-supporter Sean Røskeland drar på så mange bortekampe­r som mulig. I år har han bare gått glipp av to.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway