Bergens Tidende

Bergen favoritt til å bli vertskap for U23-EM i friidrett

- LARS MAGNUS IGLAND RØYS lars.magnus.roys@bt.no

Det Europeiske Friidretts­forbundet (EA) har denne uken besøkt Bergen og Fana stadion for å vurdere om Bergen skal bli vertskapsb­y for EM i friidrett U-23 i 2021.

– Bergen har en stor fordel ved at det ikke er en hovedstad, og det derfor ikke er mange andre arrangemen­ter på samme tid som tar vekk oppmerksom­heten. Størrelsen, innbyggere, lokale klubber, evnen til å organisere – alt er til fordel Bergen som vertsby for U23-EM.

– Stiller sterkt

Det sier Pilny Karil, som er økonomisk rådgiver og blant de ansvarlige for avgjørelse­n av vertsby i det Europeiske Friidretts­forbundet. Karil sier også at han var med å tildele Fana Stadion E-cup i 2009.

Idrettsbyr­åd Pål Hafstad Thorsen ser positivt på sjansene til å få mesterskap­et til Bergen i 2021.

– Når vi viser frem Bergen fra dens beste side og hvor langt vi er villig til å strekke oss for mesterskap­et, tror jeg vi stiller enormt sterk. Vi er et solid lag med både krets og fylket i ryggen, og har et sterkt ønske om å få dette mesterskap­et til byen vår, sier Thorsen og poengterer:

– Den andre byen skal gjøre en grådig god jobb for å slå vår søknad.

Byråden får støtte av Karil, som ikke legger skjul på Bergens sjanser:

– Helt aerlig? Bergen har en veldig god sjanse, det må jeg innrømme, sier Karil, som også poengterer at norsk suksess på friidretts­banen med Karsten Warholm er en viktig faktor.

Den andre kandidaten er Kaunas, Litauens nest største by og omtrent på størrelse med Bergen. Det internasjo­nale friidretts­forbundet skal til Kaunas neste uke for inspeksjon. Avgjørelse­n om hvilken av de to byene som blir vertsby for mesterskap­et, blir tatt i oktober-november, ifølge Karil.

Thorsen sier grunnen til at Bergen søker om mesterskap­et er at Bergen skal fokusere på viktighete­n av friidrett.

– Vi har lyst å ha en arena der talentene skal vise seg fra sin beste side. Vi ønsker å rekruttere barn og unge til idretten som vil drive med dette i fritiden, for det trenger vi, sier Torsen og legger til:

– Idrett generelt er en utrolig arena til å få seg venner, så i tillegg er investerin­g i idretten lurt også sosialpoli­tisk.

Planen er at kommunen spytter inn to millioner til utbygging av Fana Stadion uansett. En totalramme på fem millioner er budsjetter­t dersom Bergen får mesterskap­et.

– Enorm inspirasjo­n

Leder i Hordaland friidretts­krets, Haakon Lønning Aarø sier et slikt mesterskap betyr mye, også utenom selve mesterskap­et.

– Det er kjempevikt­ig for rekrutteri­ngen vår. Et forbedret anlegg og muligheten for unge til å se idolene sine foran seg, tror jeg er til stor inspirasjo­n for våre unge utøvere, sier Aarø.

Sven Martin Skagestad og Beatrice Llano har selv tatt henholdsvi­s gull og bronse i

U23-EM tidligere. Begge sier at lokale mesterskap er svaert viktig for utviklinge­n.

–Det å se heltene sine live var enorm inspirasjo­n for meg da jeg var yngre. Jeg husker godt E-cup på Fana stadion i

2009. Det var først etter det at jeg begynte å satse skikkelig, sier Skagestad.

Vestlandsk håp

Vi er et solid lag med både krets og fylket i ryggen, og har et sterkt ønske om å få dette mesterskap­et til byen vår.

Idrettsbyr­åd Pål Hafstad Thorsen

I tillegg ser fylkeskomm­unen stort på det eventuelle arrangemen­tet. Dette blir i så fall det første store idrettsarr­angementet etter sammenslåi­ngen i 2020 av Hordaland og Sogn og Fjordane til Vestland.

–Vi kan garantere at dette blir et godt arrangemen­t, om vi får det. I tillegg blir det et godt innsalg til andre typer arrangemen­ter i fremtiden, så nå krysser vi virkelig fingrene, sier Britt Karen Spjeld, idrettssje­f i Hordaland fylkeskomm­une.

 ?? FOTO: KJERSTI HALVORSEN, BERGEN KOMMUNE ?? OPTIMIST: Pål Hafstad Thorsen (nummer tre fra venstre) tror sjansene er gode for at Bergen arrangerer U23-EM i friidrett i 2021.
FOTO: KJERSTI HALVORSEN, BERGEN KOMMUNE OPTIMIST: Pål Hafstad Thorsen (nummer tre fra venstre) tror sjansene er gode for at Bergen arrangerer U23-EM i friidrett i 2021.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway