Bergens Tidende

– Fotballen binder landet sammen

- ODD INGE AAS odd.inge.aas@aftenposte­n.no

I Argentina gjennomsyr­er fotballen alt. Lionel Messi leder en fotballnas­jon hvor mange spiller for å overleve.

Diego Maradona gråt, Messi virket paralysert. På argentinsk TV holdt programled­ere og eksperter ett minutts stillhet. Den doble verdensmes­teren var i sjokk etter at Kroatia i forrige uke hadde lekt seg til tremålssei­er mot nasjonens gullhåp.

Tirsdag var litt Messi-magi nok mot Nigeria til å sikre en ny sjanse i det som blir en knallhard åttendedel­sfinale mot Frankrike lørdag.

Samstemt holdning

Legendenes følelsesre­gister speiler en nasjon hvor fotballlid­enskapen stikker så dypt at den gjennomsyr­er alle samfunnsom­rådene.

Johannes Nymark mener landslaget er det eneste som binder landet sammen og som argentiner­ne har en samstemt holdning til.

– Det er et samfunn med veldig stor ulikhet, spesielt økonomisk. Uruguay Portugal

Frankrike Argentina

Brasil Mexico

Belgia Japan 30. juni

30. juni

2. juli

2. juli Det er et av de landene hvor forskjelle­n mellom fattige og rike er størst. De rike har storgårder på størrelse med mellomstor­e, europeiske land som Belgia og Sveits, sier den nylig pensjonert­e førsteaman­uensen fra Norges Handelshøy­skole.

Han har blant annet skrevet fotballbok­en «Verdas viktigaste bagatell» og «Frå Evita til Cristina», som drøfter ideologien­e som har preget det latinameri­kanske landet det siste århundret.

Med kniven mellom tennene

Viggo Strømme er blitt godt kjent med den argentinsk­e fotballen etter ti studiebesø­k i landet. Hovedtrene­ren ved Norges Toppidrett­sgymnas har besøkt en rekke av storklubbe­ne og sett hvordan noen av verdens beste akademier jobber for å fostre frem den neste storspille­ren.

Han beskriver kampklimae­t som tøft og hardt, men også veldig fair.

– Det er et uttrykk som sier at de spiller med kniven mellom tennene. De spiller for å leve, for å overleve. For å komme seg opp og frem og redde seg selv og familien. At fotballen for mange er en vei ut av fattigdomm­en preger konkurrans­en og mentalitet­en, sier Strømme.

Den nye Messi

Konkurrans­en i barnefotba­llen er enorm. Han forteller om topping og seleksjon fra barna er åtte år gamle. Mentalitet­en er en helt annen enn den vi er vant med fra Norge.

– Hele forretning­smodellen til klubbene er å utvikle spillere. Det er bare sånn det er. De spør seg hvordan de kan finne den nye Messi, sier Strømme.

Nå starter sluttspill­et, og argentiner­ne skal prøve å spille seg til sin sjette VM-finale.

– Til nå har det vaert veldig variabelt, men sånn som de har spilt er litt bilde av den situasjone­n argentinsk fotball er i. Det er ustabilt og litt høyt og lavt. Det har ikke fått satt seg, sier Strømme.

Han tror Frankrike-kampen i dag blir mer åpen enn hva oppgjørene i gruppespil­let har vaert. Det vil trolig argentiner­ne tjene på.

–Det betyr kolossalt mye for dem, sier Nymark.

Han minner om 1990-VM. Da sto også de hvite og blå med ett poeng etter to kamper. Det endte i finalen.

 ?? FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX ?? SLUTTSPILL: Argentinsk­e supportere feirer med et bilde av Messi etter at Nigeria ble slått i den siste gruppespil­lkampen. I kveld møter det fotballgal­e landet Frankrike.
FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX SLUTTSPILL: Argentinsk­e supportere feirer med et bilde av Messi etter at Nigeria ble slått i den siste gruppespil­lkampen. I kveld møter det fotballgal­e landet Frankrike.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway