Bergens Tidende

Et møte med Solskjaer endret mye for Hegerberg-søstrene

- METTE BUGGE mette.bugge@aftenposte­n.no

Andrine og Ada Hegerberg vil gjøre unge fotballjen­ter mer robuste og reflektert­e.

Når spillerne som vanligvis holder til i fransk fotball er på hjemmebane, ønsker de å bidra til at unge jenter med drømmer og mål om landslaget, skal reflektere over ting på og utenfor banen.

– Kanskje mest utenfor, sier Andrine Hegerberg.

25-åringen og hennes to år yngre søster Ada, sistnevnte kåret til verdens beste, har siden torsdag kveld jobbet med en stor gjeng 15-åringer. Samlingen over

BØRS

fire dager i Oslo kalles ikke fotballsko­le, men fotballaer­e.

– Vi har ikke fasiten, og det er ikke én fasit heller. Jeg og Ada har hver vår, men vi vil hjelpe dem til å tenke over ting, til å reflektere over hva de vil med fotballen, hvordan de tar tak i egen laering, og hvordan de bidrar i laget, sier den eldste.

– Da vi var yngre, var det ingen som fortalte hva slags utfordring­er man kan stå overfor.

–Desto høyere nivå, dess tøffere tak må du ta, gå gjennom tøffe ting du ikke er helt forberedt på. Det var «learning by doing», legger Ada til.

Begge i fransk fotball

Andrine Hegerberg spiller i franske Paris Saint-Germain, mens den tredobbelt­e Champions League-vinneren Ada fortsetter med en ny sesong i Lyon.

De brenner for å dele erfaringen­e sine med dem som er yngre. De har så mye på hjertet.

– De unge må vite at de må ta mange valg opp gjennom karrieren, men at de først og fremst må stole på seg selv, sier Ada Hegerberg.

Brukte penger på skokrem

Jentene, som alltid spilte på lag med gutter, brukte ikke mye penger på fotballsko, for det var dyrt.

– Men vi brukte mye penger på skokrem, forteller Ada.

De var grundige og så verdien av å ta vare på ting, laerte å sette krav til seg selv og ta ansvar for egen fremtid. Det å vaere nøye ble alfa og omega, og det ble ekstra mye laering da de to ble tatt ut til å vaere med på Ole Gunnar Solskjaers fotballaka­demi i Kristiansu­nd.

– Da gikk vi fra å vaere nøye til å bli supernøye. Vi forsto hvor viktig det er å vaere nøye i alt som gjøres, hvis målet er å bli god. Den skolen var virkelig et høydepunkt for oss. Vi har snakket om det senere, hvor mye Solskjaer har betydd for oss, sier Ada Hegerberg.

Begge forteller, nesten samtidig, at Solskjaer fikk en så høy stjerne og stor påvirkning på dem at de bare måtte fortelle ham det.

– Han var «the big man». Han ga mye av seg selv. Så da vi møtte ham i Molde for noen få år siden, gikk vi bort og fortalte hva han hadde betydd for oss, sier Ada.

– Og da vi møtte ham enda en gang, måtte vi gjenta det, i tilfelle han ikke forsto det, ler Andrine.

Vil dele sine erfaringer

Nå håper søstrene at de kan få like stor innflytels­e på «sine»

15-åringer. Med det mener de at de setter i gang refleksjon­er, noen tankeprose­sser, og komme ut med mange spørsmål og noen svar. Målet er at hver enkelt skal ta gode valg.

De to har alltid vaert utøvere som liker å spørre. Det er så mye å hente fra mange miljøer.

– Vi vil at jentene skal bli robuste og få god selvfølels­e. Og laere. Det er derfor vi kaller det fotballaer­e og ikke fotballsko­le, sier Andrine.

Ada Hegerberg er opptatt av at all erfaring gir vekst, og at de unge ikke kan tenke konsekvens­er hele veien.

23-åringen mener at med alder kommer laerdom, og hun vet nå hvordan hun kan pushe på sin rolle i laget.

De er skjønt enige om dette: Jo høyere nivå du kommer på, jo flere egne valg må du ta.

 ??  ?? FOTBALLAER­E:Andrine (til v.) og Ada Hegerberg er i Oslo på ferie. Den bruker de til å laere unge fotballjen­ter om hvordan de skal bli bedre spillere.
FOTBALLAER­E:Andrine (til v.) og Ada Hegerberg er i Oslo på ferie. Den bruker de til å laere unge fotballjen­ter om hvordan de skal bli bedre spillere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway