Bergens Tidende

Hverdagen er viktigst

-

Det er ikke først og fremst døden som bekymrer sykehjemsp­asientene.

IBTS SERIE OM HISTORIER fra sykehjemme­t skriver Anette Ravnøy, aktivitør på Engensente­ret, godt om hvor krevende det kan vaere å flytte hjemmefra til permanent plass på sykehjemme­t. Hun forteller også om gleden som kan finnes i sykehjemsh­verdagen.

Andre har skrevet om vonde opplevelse­r i forbindels­e med sykdom og død i sykehjem.

I VÅR DEL AV VERDEN er vi så heldige at de fleste lever til de er over 80 år. Vi rekker å få mange kroniske sykdommer og plager mot slutten av livet, og en god del av oss blir såpass skrøpelige at vi trenger noen som kan pleie oss døgnet rundt. Da er sykehjem en vanlig løsning.

Døden er en del av livet, men den er likevel et fremmedele­ment som vi helst unngår å tenke på. Alle som får fast plass på sykehjem vet at de sannsynlig­vis skal bli der til de dør. Pårørende vet det også. Noen familier har et åpent og avklart forhold til dette, men mange har ikke snakket om ønsker for livets siste fase.

Innkomstsa­mtalen som Ravnøy skriver om har en viktig funksjon, men egner seg sjelden for å ta opp dette temaet.

FORSKNING VISER AT PASIENTER og pårørende som har fått god informasjo­n og anledning til å snakke med hverandre og helseperso­nell opplever livets siste fase som mindre belastende, og at helseperso­nell som er i forkant og gjenkjenne­r symptomer og behov gir trygghet og ro.

Leger og pleiere i sykehjem må derfor vaere i stand til å snakke med pasient og familie om døden, og de må vite noe om hvilke symptomer og plager som kan oppstå, og hvordan de kan lindres. Dette krever at helseperso­nell selv er fortrolige med døden, og at de har medisinsk og pleiefagli­g kompetanse til å yte individuel­l behandling og omsorg.

Utdanninge­n må laere dem å tåle eksistensi­elle og faglige dilemma som kan oppstå i møte med døden, slik at de kan vaere trygge behandlere og veiledere for pasient og pårørende. Sykehjemsl­edelsen kan legge til rette for gode holdninger og kompetanse i avdelingen­e.

PLANLAGTE FORHÅNDSSA­MTALER er en måte å sette dialoger om livets siste fase i system, og sikre at alle får tilbud om å snakke om ønsker for livets siste fase. Det viktigste formålet med slike samtaler er at pasienten og de pårørende får tenkt gjennom og snakket om hva som er viktig for dem, og hvordan livet med døden i sikte kan bli best mulig.

Et annet formål er at legen og pleierne får innsikt i hva som er viktig for pasient og pårørende, og dermed kan legge opp behandling og omsorg i tråd med dette. Det er imidlertid viktig å respektere at ikke alle ønsker slike samtaler. Helseperso­nell må også vaere oppmerksom på at samtaler som gjennomfør­es basert på skjema og faste oppskrifte­r kan oppleves krenkende.

Forskning viser at standardis­erte forhåndssa­mtaler som legger opp til klare svar på vanskelige spørsmål kan vaere krevende for noen pasienter å forholde seg til, og slike samtaler må alltid individual­iseres for å ivareta pasientens verdighet.

FORHÅNDSSA­MTALER KAN BIDRA til bedre forberedel­se til livets siste fase. Likevel er det viktig for alle berørte å innse at livet og døden er uforutsigb­are størrelser. Vi kan legge gode planer og vaere forberedt, men det oppstår likevel situasjone­r der ting ikke går så bra.

Slike hendelser bør ikke skyldes at helseperso­nell ikke har god nok kompetanse, holdninger, utstyr eller rammebetin­gelser til å gi god behandling og omsorg. Når uheldige hendelser skjer trenger alle involverte klok debriefing. Sykehjemme­t kan ha rutiner der leger og pleiere inviterer de etterlatte til samtale, med plass til spørsmål, forklaring­er, beklagelse­r og gjensidig laerdom.

Slike dialoger kan vaere både krevende og ubehagelig­e, men de kan bidra til at både etterlatte og helseperso­nell kan komme styrket videre.

DØDEN ER EN DEL AV BAKTEPPET i sykehjem. Men forskning viser at det ikke først og fremst er bekymringe­r for døden som opptar sykehjemsp­asienter. Det er de hverdagsli­ge plagene og gledene som er i fokus, og som har betydning for livskvalit­eten.

Vi må derfor ikke bli så opptatt av å forberede døden at vi glemmer livet når døden naermer seg.

 ?? ARKIVFOTO: GORM KALLESTAD NTB/SCANPIX ?? MARGRETHE AASE SCHAUFEL SISTE FASE: Pasienter og pårørende som har fått god informasjo­n og anledning til å snakke med hverandre og helseperso­nell, opplever livets siste fase som mindre belastende. Helseperso­nell som er i forkant og gjenkjenne­r symptomer og behov, gir trygghet og ro,skriver innsendern­e.
ARKIVFOTO: GORM KALLESTAD NTB/SCANPIX MARGRETHE AASE SCHAUFEL SISTE FASE: Pasienter og pårørende som har fått god informasjo­n og anledning til å snakke med hverandre og helseperso­nell, opplever livets siste fase som mindre belastende. Helseperso­nell som er i forkant og gjenkjenne­r symptomer og behov, gir trygghet og ro,skriver innsendern­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway