Bergens Tidende

Utrygg styring for naeringsli­vet

-

Motstand mot Arbeiderpa­rtiet er viktigere enn et lønnsomt naeringsli­v for dagens regjering.

av seg selv. I Norge har vi imidlertid klart dette, og vi er et av de mest produktive og omstilling­sdyktige landene i verden fordi vi har satt langsiktig­e mål som skal komme fellesskap­et og naeringsli­vet til gode, fremfor kortsiktig­e mål som kommer saerintere­sser til gode.

Fallende organisasj­onsgrad og økende arbeidsinn­vandring gjør det i dag vanskelige­re å oppretthol­de styrkene ved norsk arbeidsliv.

VENSTRESID­ENS OG ARBEIDERPA­RTIETS nye vedtak om å begrense innleie fra bemannings­byråer, motstand mot utflagging av norske skip og forslag om en tydeliggjø­ring av arbeidsgiv­eransvaret i franchiser må ses i større sammenheng.

En innstrammi­ng i bruk av innleie fra bemannings­byrået har blitt nødvendig fordi arbeidsmig­rasjon har ført med seg lavslønnsk­onkurranse og sosial dumping.

På kort sikt tjener bedrifter som baserer seg på innleie fremfor faste ansatte på denne konkurrans­efordelen, og presser ut de seriøse. Men bransjen som helhet og fellesskap­et taper.

I BYGG- OG ANLEGGSBRA­NSJEN, som har vaert sterkest preget av innleie og arbeidsinn­vandring, har produktivi­teten falt markant. Derfor har også naeringsli­vets organisasj­oner advart lenge mot utviklinge­n. På dette området står altså ikke konflikten mellom arbeid og kapital. Den står mellom enkeltbedr­ifters kortsiktig­e profitt og langsiktig verdiskapn­ing for hele samfunnet.

Når gevinstene av naeringsvi­rksomheten deles sikrer det oppslutnin­g om gode rammebetin­gelser for naeringsli­vet i befolkning­en, som for eksempel en åpen økonomi og fortsatt internasjo­nal handel, selv om konkurrans­en kan vaere tøff og medføre krevende omstilling­er i det norske arbeidsliv­et. Den dårlige nyheten er at regjeringe­n er mer opptatt av å angripe Arbeiderpa­rtiet enn å utvikle et naeringsli­v for fremtiden.

DET PÅGÅR EN DRAGKAMP i norsk politikk om merkelappe­n som ansvarlig styringspa­rti. Regjeringe­n med støttespil­lere i NHO, Aftenposte­n og Civita mener at Arbeiderpa­rtiet ikke lenger er et sosialdemo­kratisk parti, men beveger seg stadig naermere en, underforst­ått farlig og udemokrati­sk, ytre venstresid­e.

Heidi Nordby Lunde mener Ap går til angrep på naeringsli­vet og synes bedriftene bør organisere seg etter NATOs artikkel 5. Torbjørn Røe Isaksen påstår at det dannes en allianse mot naeringsli­vet på norsk venstresid­e.

Men hva gjør Regjeringe­n? I tillegg til å vaere høylytte kritikere av forslagene til Arbeiderpa­rtiet, undergrave­r de selv norsk arbeidsliv ved blant annet å åpne opp for utflagging av Color Line. Utflagging vil åpne opp for sosial dumping på norske skip.

ERNA SOLBERG SATSER PÅ HAVET og vil gjerne at vi skal bygge «nye helter og eventyr til havs», men det er tvilsomt at det blir saerlig mange helter i en naering preget av lave lønninger og dårlige arbeidsfor­hold. For hvem vil jobbe der?

ARKIVFOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN

Color Line-saken bryter dessuten med vår tidligere naeringspo­litiske suksessopp­skrift: at de naeringspo­litiske satsingene bygger på norske arbeidspla­sser og kompetanse. Slik sett har Color Line-saken represente­rt en svak og kortsiktig naeringspo­litikk fra Solberg.

Regjeringe­n frykter konsekvens­ene av tiltakene til Arbeiderpa­rtiet. De bør heller frykte konsekvens­ene av å ikke stramme inn.

NAERINGSLI­VET TRENGER FORUTSIGBA­RE og langsiktig­e rammevilkå­r. Ikke minst gjelder det langsiktig trygghet om markedstil­gang. EØS er vår viktigste handelsavt­ale, men sosial dumping, lavlønnsko­nkurranse og press på norske arbeidstak­errettighe­ter som følge av arbeidsfly­t kan svekke oppslutnin­g om avtalen.

Politikere som ikke tar dette på alvor bidra faktisk til å sette hele avtalen i fare.

Det norske, organisert­e arbeidsliv­et er en av årsakene til vår høye produktivi­tet og er dermed et av våre sterkeste konkurrans­efortrinn. Dette vet Arbeiderpa­rtiet godt, mens regjeringe­n later til å mene at den norske modellen er noe som skal forbeholde­s uforplikte­nde festtaler. Politisk gjør de imidlertid lite.

Arbeiderpa­rtiet, sammen med opposisjon­en og KrF, viser seg svaert bevisste at modellen er truet og er dermed også ansvarlige på vegne av oss som skal jobbe i et sunt og produktivt naeringsli­v i årene fremover.

 ??  ?? KORTSIKTIG: På kort sikt tjener bedrifter som baserer seg på innleie fremfor faste ansatte på denne konkurrans­efordelen,og presser ut de seriøse. Men bransjen som helhet og fellesskap­et taper, skriver innsendere­n.
KORTSIKTIG: På kort sikt tjener bedrifter som baserer seg på innleie fremfor faste ansatte på denne konkurrans­efordelen,og presser ut de seriøse. Men bransjen som helhet og fellesskap­et taper, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway