Bergens Tidende

Kystpartie­t i Hordaland la seg ned – går inn i Senterpart­iet

- PÅL ANDREAS MAELAND paal.maeland@bt.no

Harald Kremner har meldt seg inn i sitt femte parti. Den tidligere fylkeslede­ren i Kystpartie­t er nå medlem av Senterpart­iet, etter at et enstemmig fylkeslag la seg ned.

Bakgrunnen er en langvarig strid i Kystpartie­t, som ifølge Kremner har stått mellom Nord- og Sør-Norge.

Hovedstyre­t er dominert av folk fra Nord-Norge, og det har vaert en rekke konflikter av person- og organisasj­onsmessig karakter.

Blant annet ble den tidligere nestledere­n i partiet, Wenche Irene Sola fra Rogaland, suspendert av resten av hovedstyre­t.

– Bittert

Enden på visen ble at fylkeslage­ne både i Rogaland og Hordaland la seg ned og meldte seg ut av partiet.

– Det er bittert. Jeg har lagt ned tusenvis av timer for dette partiet. Men det nytter ikke å baere havre til en død hest, sier Kremner.

Han meldte seg denne uken inn i Senterpart­iet i stedet. Det blir Kremners femte parti, etter at han frem til 1991 var kommunalrå­d for Frp, og deretter hadde to gjestespil­l i henholdsvi­s Pensjonist­partiet og Folkets Vilje, før han gikk inn i Steinar Bastesens Kystpartie­t.

– Alle gode ting er tre, ler 74-åringen, og gjør det klart at han kun regner med Frp, Kystpartie­t og Senterpart­iet.

– Sp er likt på det meste

17 personer deltok på den ekstraordi­naere generalfor­samlingen forrige søndag. Ifølge Kremner var vedtaket om å legge ned enstemmig. Det samme var vedtaket om at de ville melde seg inn i Senterpart­iet i stedet.

– Hvorfor Senterpart­iet? – EU-saken og Acer er viktige for oss, og der har Senterpart­iet et helt likt program. Dessuten trenger Kystpartie­t 500 underskrif­ter i hver kommune de vil stille til valg. Vi var alle enige om at når vi har et parti som er så likt på det meste, så bør vi heller melde oss inn der.

– Men Senterpart­iet er regnet som et rødgrønt parti. Du har vel alltid vaert på høyresiden?

– Kjenner oss ikke igjen

– Ja, men Senterpart­iet er på vei til å bevege seg mot sentrum og høyre. De har ønsket meg velkommen til partiet. Blant annet snakket jeg med Kjersti Toppe da vi begge var på Fedje denne uken.

– Er du enig også i innvandrin­gspolitikk­en til Senterpart­iet?

– Ja, jeg vil tro det er ganske

likt. De vil også ha kontroll på grensene.

På Kystpartie­ts hjemmeside ble det forrige uke lagt ut en kort melding om at partiet ikke lenger har fylkes- eller lokallag i Hordaland.

– Vi har fått melding om det. Det er veldig synd at de har gjort det, og helt unødvendig. De kunne heller meldt seg ut og latt organisasj­onen bestå, sier Ann-Birgith Bårdsen Waernes, leder i Kystpartie­t.

Hun vil ikke kommentere enkeltsake­ne Kremner nevner, men sier at hun ikke kjenner seg igjen i beskrivels­en av konflikter og suspensjon­er.

– Deres opplevelse kan ikke jeg gjøre noe med. Men fakta er at vi forholder oss til de vedtektene og reglene som er der. Det godtar de ikke, sier Waernes.

Odfjell meldte seg ut

Forrige stortingsv­algkamp satset Kystpartie­t sterkt, og håpet på 10.000 stemmer i Hordaland, med tidligere stortingsr­epresentan­t Steinar Bastesen som toppkandid­at og milliardae­r, vinbonde og skipsreder Dan Odfjell på 4. plass.

Resultatet ble 443 stemmer. Odfjell meldte seg ut av partiet, og Bastesen trakk seg tilbake. Nå tyder mye på at Kystpartie­t ikke vil stille liste i neste års kommune- og fylkesting i Hordaland.

Det er bittert. Jeg har lagt ned tusenvis av timer for dette partiet. Men det nytter ikke å baere havre til en død hest.

Harald Kremner

 ?? ARKIVFOTO: TOR HØVIK ?? FEMTE PARTI: Harald Kremner har vaert aktiv i hordalands- og bergenspol­itikken i flere tiår. Først som ledende Frp-politiker frem til 1991, deretter i Pensjonist­partiet, Folkets Vilje og Kystpartie­t. Nå går han til Senterpart­iet.
ARKIVFOTO: TOR HØVIK FEMTE PARTI: Harald Kremner har vaert aktiv i hordalands- og bergenspol­itikken i flere tiår. Først som ledende Frp-politiker frem til 1991, deretter i Pensjonist­partiet, Folkets Vilje og Kystpartie­t. Nå går han til Senterpart­iet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway