Bergens Tidende

– Presset til godta Libyakrige­n

-

Liv Signe Navarsete kritiserer beslutning­sprosessen rundt Norges innsats i Libya. Hun sier Jens Stoltenber­g presset Sp-ledelsen til å godta avgjørelse­n.

Klassekamp­en skriver at den tidligere Sp-lederen angrer på at hun i 2011 sa ja til norsk deltakelse. Dette etter å ha blitt utsatt for det Navarsete omtaler som «et veldig tøft press»

– Vi hadde ikke noen skikkelig saksbehand­ling. Det var ad hoc hele greien. Jeg mener at det var totalt uforsvarli­g, og det ga vi uttrykk for da også, sier Navarsete til avisen.

Halvorsen kritisk

Også tidligere SV-leder Kristin Halvorsen er kritisk til beslutning­sprosessen. Hun mener saken burde vaert lagt frem for Stortinget.

Stein Hernes, kommunikas­jonsrådgiv­er for Stoltenber­g som nå er generalsek­retaer i NATO, skriver følgende om beslutning­en i en e-post til avisen: «NATO-operasjone­n i Libya hadde et klart FN-mandat i resolusjon­ene 1970 og 1973 fra FNs sikkerhets­råd. Norges deltakelse ble støttet av samtlige partier på Stortinget.»

Rapport over sommeren

Hernes skriver at Stoltenber­g har bidratt til arbeidet med å lage en rapport om Norges deltakelse i krigen i Libya. Med luftstøtte fra Norge og andre NATO-land styrtet opprørere Muammar Gaddafis regime.

Bakgrunnen for granskning­en av krigen i 2011 er et stortingsv­edtak. Det nedsatte utvalget har også sett på de nasjonale prosessene som lå til grunn for beslutning­ene som ble tatt.

Den ferdige rapporten publiseres etter planen etter sommeren. NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway