Bergens Tidende

Frykter libysk kystvakt sviktet 100 migranter

-

Mannskapet på et spansk redningssk­ip frykter Libyas kystvakt sviktet over 100 migranter på Middelhave­t

Kort tid etter skal de ha fått beskjed om at over 100 mennesker var savnet og fryktet omkommet i samme område. Spanjolene tror de kunne ha reddet migrantene.

Hjelpeorga­nisasjonen Proactiva Open Arms, som har et redningssk­ip i Middelhave­t, sier de fredag morgen mottok en nødmelding fra en båt med over 100 mennesker om bord. Da de tok kontakt med italienske myndighete­r for å bistå, skal de ha fått beskjed om at den libyske kystvakten hadde situasjone­n under kontroll.

Gummibåten hadde lagt ut fra Garaboulli i Libya før daggry fredag, men få timer seinere var det en eksplosjon om bord og motoren begynte å brenne. Båten begynte deretter å synke. Lokale fiskere så det hele og sendte nødmelding.

– Under kontroll

Proactiva Open Arms kontaktet den italienske redningsse­ntralen for å tilby hjelp, men fikk til svar at Libyas kystvakt hadde situasjone­n under kontroll og at det ikke var behov for assistanse. Kort tid etter ble det kjent at over 100 mennesker var savnet etter et forlis i det samme området.

– Vi mistenker at det er de samme menneskene, sier lederen for den spanske organisasj­onen, Guillermo Canardo.

Etterlot

Den libyske kystvakten plukket opp 16 overlevend­e menn og tre omkomne spedbarn, men etterlot ifølge en talsmann de øvrige som følge av «mangel på ressurser». De overlevend­e ble satt i land i al-Hmidiya øst for Libyas hovedstad Tripoli og forteller at gummibåten var overfylt da den la ut.

– Da jeg så hvor mange som var i båten, nektet jeg først å gå om bord. Vi ble på forhånd fortalt at det skulle vaere 20 i båten, forteller krigsflykt­ningen Amri Swileh fra Jemen.

26-åringen forteller at menneskesm­uglerne truet ham til å gå om bord og viser frem blåmerker på armen.

Krass kritikk

Riccardo Gatti, som er kaptein på et annet redningsfa­rtøy som driftes av Proactiva Open Arms i Middelhave­t, mener Libyas kystvakt mangler helt grunnlegge­nde utstyr for å drive livredning til sjøs, blant annet redningsve­ster.

Libyas kystvakt svarer heller ikke på radioanrop når Proactiva Open Arms varslet om båter i havsnød, og de har opptrådt aggressivt og krevd at hjelpeorga­nisasjonen­s fartøy forlater området midt under redningsop­erasjoner, sier han.

Da jeg så hvor mange som var i båten, nektet jeg først å gå om bord. Vi ble på forhånd fortalt at det skulle vaere 20 i båten.

Krigsflykt­ningen Amri Swileh fra Jemen

Truet med våpen

Ved ett tilfelle skjøt den libyske kystvaken i luften og satte ut lettbåter for å ta med seg flyktninge­r og migranter som var i ferd med å bli reddet, og ved et annet tilfelle bordet de ett av Proactiva Open Arms’ fartøy og truet mannskapet med våpen, forteller Gatti.

– Libyas kystvakt er i flere måneder fremstilt som offisielle, lovlige og godt trente, men det er disse folkene som har skutt mot oss og som har bortført oss. Alt dette er teater, sier han.

Blant de over 100 som er savnet, er det minst fem barn, to av dem spedbarn, og 15 kvinner.

NTB

 ?? FOTO: ISMAIL ZITOUNY, REUTERS ?? TILBAKE: En libysk marinebåt kommer tilbake til en militaerba­se utenfor Tripoli med migranter som ikke kom seg til Europa.
FOTO: ISMAIL ZITOUNY, REUTERS TILBAKE: En libysk marinebåt kommer tilbake til en militaerba­se utenfor Tripoli med migranter som ikke kom seg til Europa.
 ?? FOTO: AYMAN AL-SAHILI, REUTERS ?? DØDE PÅ HAVET: Over. 100 migranter og flyktninge­r omkom på vei mot drømmen i Europa. Libysk marine plukket opp 16 overlevend­e menn og tre omkomne spedbarn.
FOTO: AYMAN AL-SAHILI, REUTERS DØDE PÅ HAVET: Over. 100 migranter og flyktninge­r omkom på vei mot drømmen i Europa. Libysk marine plukket opp 16 overlevend­e menn og tre omkomne spedbarn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway