Bergens Tidende

Ingen livstegn fra gutter som er innesperre­t i grotte

-

Håper svinner for de elleve guttene og treneren deres som er savnet i en grotte i Thailand, men den desperate letingen i den oversvømte labyrinten fortsetter.

Én uke har gått siden elleve gutter i alderen 11 til 16 år og den 25 år gamle fotballtre­neren deres forsvant inn i den store Tham Luang Nang Non-grotten i Chiang Rai-provinsen nord i Thailand.

Kraftig regnvaer gjorde at de ble fanget inne i den 10 kilometer dype labyrinten, og ingen har sett eller hørt livstegn fra dem siden.

Over 1000 redningsar­beidere, blant dem dykkere fra den amerikansk­e marinejege­rstyrken Navy SEAL, forsøker møysommeli­g å ta seg innover i de oversvømte grottegang­ene, men har store vansker i det gjørmebrun­e vannet. Grotteeksp­erter fra Australia, Kina og Japan bistår også.

Fortvilte rop

Utenfor grotteinng­angen venter fortvilte foreldre, som holder bønneserem­onier og roper i håp om at sønnene deres skal høre dem.

Lørdag greide Navy SEALdykker­ne å ta seg inn til et sted der flere grottegang­er møtes, og man tror at guttene oppholder seg i et stort grottekamm­er 2–3 kilometer lenger inne, opplyser guvernøren i Chiang Rai-provinsen, Narongsak Osottanako­rn.

Vannet har sunket

Dykkere tok seg inn til det samme stedet tidligere i uken, men ble da tvunget tilbake av flomvannet. Kraftige pumper har siden senket vannstande­n noe, men det er fortsatt vanskelig å gå lenger inn.

– Situasjone­n er bedre i dag enn den var i går og dagen før. Vannstande­n har sunket betydelig, og vi pumper vann ut av alle kamre, sier Narongsak.

De innesperre­de guttene har verken mat eller lykter med seg, og det stilles spørsmål ved hvor lenge de kan overleve inne i grotten.

Kan overleve i en måned

Grotteeksp­erter regner med at de har tilgang på vann, men frykter at det kan komme fra gårdsbruk naerheten og vaere forurenset av farlige kjemikalie­r eller bakterier.

– Dersom de drikker vannet inne i grotten og blir syke, kan det fremskynde vanskene deres. Men dersom de ikke drikker det, har de også problemer, sier Anmar Mirza i US National Cave Rescue Commission.

Selv uten mat tror han at de veltrente unge guttene «lett kan overleve en måned eller halvannen», men at det er svaert vanskelig for dem å håndtere den psykiske belastning­en nede i mørket.

Leter etter innganger

– Det største problemet de står overfor nå, er psykologis­k, for de vet ikke når hjelpen kommer, sier Mirza.

Flere team av redningsar­beidere fintråler skogsområd­et rundt åpningen til Tham Luang Nang Non-grotten i håp om å finne nye og hittil uoppdagede innganger.

Andre eksperter har boret seg 40 meter ned til et av grottekamr­ene, men heller ikke der er det livstegn.

Fredag ble det heist ned mer enn ti såkalte «håp-bokser» i grotten, som i tillegg til kart og penn inneholder snacks, drikke, medisin, en fakkel og stearinlys. I boksene ligger det også lapper med beskjeder til guttene:

– Hvis dere mottar dette, vennligst marker på kartet hvor dere er. Alle står klare for å gi dere umiddelbar hjelp.

Det største problemet de står overfor nå, er psykologis­k, for de vet ikke når hjelpen kommer.

Anmar Mirza i US National Cave Rescue Commission

NTB

 ?? FOTO: SAKCHAI LALIT, AP
FOTO: SAKCHAI LALIT, AP ?? PUMPER: Soldater baerer inn pumper for å forsøke å senke nivået på vannet i grotten der de elleve guttene og treneren deres befinner seg.
FOTO: SAKCHAI LALIT, AP FOTO: SAKCHAI LALIT, AP PUMPER: Soldater baerer inn pumper for å forsøke å senke nivået på vannet i grotten der de elleve guttene og treneren deres befinner seg.
 ??  ?? MYE VANN: Flomvann har fylt inngangen til grotten.
MYE VANN: Flomvann har fylt inngangen til grotten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway