Endelig våknet Frankrike. Og endelig viste Kylian Mbappé (19) hvorfor han blir den neste store på fotballens stjernehim­mel.

Hvor ble det av Frankrike? Hvor ble det av Kylian Mbappé?

Det var to åpenbare spørsmål etter Frankrikes tre innledende kamper.

Les Bleus svarte på direkten. Frankrike slo Argentina veldig fortjent i åttedelsfi­nalen i VM, Frankrike viste at de er på sporet av noe stort, og ikke minst:

Kylian Mbappé løp fra Argentina, han scoret to mål, guttungen viste hvorfor en hel fotballver­den har snakket så varmt om han i halvannet år.

Og Lionel Messi? Symbolsk nok reiser han hjem samme dag den neste store stjernen presentert­e seg på verdenssce­nen.

Oppvisning fra tenåringen

Mbappé er bare 19 år. Han har bør få all verdens tid til å vise at han kan bli en av verdens aller beste fotballspi­llere.

Men guttungen fra Parisforst­aden Bondy har allerede alt: Uruguay Portugal

Frankrike Argentina

Brasil Mexico

Belgia Japan 2 1

4 3

2. juli

2. juli Uruguay Frankrike Kvart- finale Fart, fysikk, teknikk, avslutning­er.

De siste 10–12 årene har vi snakket mye om Lionel Messo og Cristiano Ronaldo.

Det er all grunn til å tro at Mbappé blir spilleren vi diskuterer de neste 15 årene.

Med voldsomme klyv og med ballen i beina sprintet han fra egen banehalvde­l og inn i Argentinas målgård. Argentiner­ne var på etterskudd, de klarte ikke å holde følge, og da Mbappé var fryktelig naer målet så desperate Marcos Rojo kun én utvei: Rive ned franskmann­en og satse på at keeper ville ta straffen.

Men fra 11 meter bommer ikke Antoine Griezmann. Minutter tidligere hadde han satt et frispark i tverrligge­ren.

Men fra straffemer­ket var Frankrikes nummer syv nådeløs.

Og det var fortjent. Frankrike hadde fått kritikk for spillet i de innledende rundene.

Men med Lionel Messi og Argentina på motsatt halvdel skjedde det noe med tenningen.

Kjempetref­f

Nivået ble skrudd opp noen hakk og den første halvtimen så Frankrike ut som verdensmes­tere.

Den mest lysende: Kylian Mbappé.

Fotballens Usain Bolt. Mbappé spurtet fra Argentina.

6. juli

6. juli

Frankrike var gode, de var farlige hver gang de fikk en kontringsm­ulighet, de kunne ledet med mer enn det ene målet.

Argentina spilte seg inn i kampen igjen. Uten at de så spesielt farlige ut foran mål. Utliknings­målet fem minutter før pause kom nesten ut av ingenting.

Angel Di Maria fikk kjempetref­f med venstrefot­en fra nesten 30 meter.

Da Argentina, nesten ut av ingenting, tok ledelsen tre minutter etter sidebytte, var det et lurveleven av en helt annen verden.

Messi avsluttet, ballen var innom Gabriel Mercado, Frankrike-keeper Hugo Lloris ble fintet ut, og Argentina ledet 2–1.

Åttedelsfi­nalen i Kazan kokte. Argentina hadde snudd kampen.

Mbappé slo tilbake

Å ja, så til de grader. Et fransk innlegg fra venstrekan­ten gikk gjennom hele feltet, og endte ute hos Benjamin Pavard.

Fra skrå vinkel, med strak vrist, tungen ut av munnen og teknisk perfekt utført, druste Pavard ballen i lengste hjørne.

2–2 og det var fortsatt over en halvtime igjen å spille. Men Mbappé hadde dårlig tid.

Nesten midtveis i omgangen rev han seg løs, vendte opp og lurte ballen forbi Argentina-keeper Franco Armani. 3–2. Men Mbappé ville ha mer. Minutter seinere scoret han igjen, det var Kylian Mbappés andre scoring i kampen og tredje til nå i VM.

Ikke født da Zidane scoret to

Argentina hadde ingenting å svare med. Kampen var avgjort, Argentina kom aldri naermere enn Sergio Agüeros redusering på overtid.

Mens Frankrike er på sporet av noe de ikke har klart på 20 år: Vinne VM-gull.

I juli 1998 satt Fayza Lamari gravid hjemme foran TV-en i Bondy, 11 kilometer fra finalearen­aen Stade de France. Hun så Frankrikes nummer 10 score to mål i finalen mot Brasil.

Hun så Zinédine Zidane løpe rundt med VM-trofeet.

Et halvt år seinere, fire dager før julaften, fødte Fayza sønnen Kylian.

Guttungen ble fortalt historien om den eventyrlig­e finalekvel­den, hvordan mamma gledet seg over seieren, om hvor god Frankrikes nummer 10 var.

Zidane ble Kylian Mbappés store forbilde.

20 år etter er det han som kan vaere den franske spilleren med trøye nummer 10, løpende rundt med VM-trofeet. Kvart- finale Kvart- finale

Fisjt stadion i Sotsji

Tilskuere: 44.873

Mål: 1-0 Édinson Cavani (7), 1-1 Pepe (55), 2-1 Cavani (62). Dommer: Cesar Ramos, Mexico. Gult kort: Cristiano Ronaldo (90+3), Portugal.

Fernando Muslera – Martín Cáceres, José Giménez, Diego Godín, Diego Laxalt – Nahitan Nandez (Carlos Sánchez fra 80.), Lucas Torreira, Matías Vecino, Rodrigo Bentancur (Cristián Rodríguez fra 64.) – Luis Suárez, Édinson Cavani (Cristhian Stuani fra 74.).

Rui Patrício – Ricardo Pereira, Pepe, José Fonte, Raphaël Guerreiro – Bernardo Silva, William Carvalho, Adrien Silva (Ricardo Quaresma fra 65.), João Mário (Manuel Fernandes fra 85.) – Gonçalo Guedes (André Silva fra 74.), Cristiano Ronaldo. Spania Russland